- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mutu nu este considerat recidivist de procuratura antidoping
Atacantul Adrian Mutu nu este considerat recidivist de procuratura antidoping CONI, care a solicitat, miercuri, trimiterea cazului jucătorului român Tribunalului Naţional Antidoping şi a cerut o suspendare de un an împotriva atacantului Fiorentinei, potrivit articolului 10.4 din codul WADA.
Mutu nu este considerat recidivist de procuratura antidoping (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
"Procuratura Antidoping l-a deferit pe jucătorul echipei Fiorentina, Adrian Mutu, Tribunalului Naţional Antidoping din cadrul CONI, pentru recunoaşterea responsabilităţii privind încălcarea articolului 2.1 din codul Agenţiei Mondiale Antidoping (WADA), în legătură cu depistarea sa pozitivă cu sibutramină, cu ocazia unor teste antidoping efectuate după meciul Fiorentina - Bari, disputat la Florenţa, pe 10 ianuarie, şi după partida Fiorentina - Lazio, ce a avut loc pe 20 ianuarie, cu consecinţa aplicării unei suspendări de un an, potrivit articolului 10.4 al codului WADA", a anunţat, miercuri, CONI, într-un comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Se circulă în condiţii de iarnă pe străzile din mai multe judeţe. Recomandările poliţiştilor
-
Ciolacu a discutat din nou cu Trump, împreună cu Viktor Orban. Ce spune despre intrarea României în programul Visa Waiver
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
Astfel, procurorul antidoping din cadrul CONI, Ettore Torri, a considerat că Mutu se află la prima abatere şi a cerut suspendarea jucătorului pentru o perioadă de un an, conform articolului 10.4 din codul WADA, care prevede circumstanţe atenuante şi posibilitatea reducerii suspendării dictate în cazul unui sportiv depistat pozitiv, dacă acesta face dovada că produsul ingerat nu i-a îmbunătăţit performanţele sportive.
"Eliminarea sau reducerea perioadei de suspendare pentru substanţe specifice în circumstanţe specifice: Dacă un sportiv sau o altă persoană poate dovedi cum a intrat o substanţă specifică în corpul său sau cum a intrat în posesia unei astfel de substanţe specifice şi că prin această substanţă specifică nu se intenţionează creşterea performanţei sportivului sau mascarea folosirii unei substanţe care creşte performanţa, perioada de suspendare prevăzută la articolul 10.2 (n.r. - suspendare pe o perioadă de doi ani), va fi înlocuită după cum urmează: prima încălcare: Minimum o mustrare, fără suspendare, pentru evenimente sportive viitoare şi maximum doi ani de suspendare", se arată în articolul 10.4 din codul WADA.
Potrivit ediţiei online a cotidianului Corriere dello Sport, Procurorul Antidoping al CONI, Ettore Torri, care a propus suspedarea pe un an a jucătorului român, nu a luat în cosiderare primul caz în care Mutu a fost depistat pozitiv, în 2004, pe vreme când evolua la Chelsea şi nu l-a considerat pe jucătorul român recidivist:
"Procurorul Ettore Torri a considerat că jucătorul român este la o primă încălcarea a regulamentului, cu toate că Mutu are un precedent cu dopajului: în 2004, el fiind suspendat şapte luni după testarea pozitivă pentru cocaină în Anglia, pe vremea când evolua la Chelsea. Totuşi, la acel moment controlul atindoping a fost în afara competiţiei şi privat, fiind solicitat de clubul englez şi acceptat de către FIFA doar pe planul comportamental, dar nu ca violare a regulamentului antidoping. În plus, în 2004, Federaţia Internaţională de Fotbal nu pusese încă în aplicare Codul WADA. Prin urmare, Mutu în termeni recidivei, nu are nicio încălcare nici în viziunea FIFA, nici în cea a WADA", notează sursa citată.
De altfel, strategia apărării lui Mutu s-a bazat pe faptul că pe prospectul medicamentului nu figura sibutramina şi pe faptul că substanţa nu îmbunătăţeşte performanţele sportive.
Totodată, avocaţii românului au încercat şi au reuşit să-i convingă pe membrii Comisiei Antidoping că Mutu nu este recidivist, deoarece precedentul caz în care fotbalistul a fost depistat pozitiv (cu cocaină), cel de pe vremea când evolua la Chelsea, a apărut în urma unui control comandat de club şi efectuat în afara competiţiei.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO