- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naţionala de handbal masculin a României a ratat calificarea la CE-2008
Echipa naţională de handbal masculin a României a ratat calificarea la Campionatul European din 2008, deşi a câştigat cu scorul de 34-33 (18-16) meciul cu reprezentativa similară a Suediei, din manşa retur a barajului de calificare, disputat, duminică, la Constanţa.
România a ratat calificarea după ce în tur, în Suedia, a pierdut cu scorul de 25-36.
Atmosfera incendiară din sala de la Constanţa i-a stimulat pe români, care au marcat primii prin Jurcă, 1-0. Elevii lui Râşniţă au părut mai motivaţi, mai montaţi decât în tur, inclusiv în apărare. Suedezii au luat conducerea 1-2, în minutul 4, prin pivotul Aarhenius, Jurcă a egalat, pentru 2-2, dar extrema stângă, Kallman, a înscris pe contraatac, 2-3. Meciul a continuat cap la cap, cu nordicii având totuşi un avantaj moral după rezultatul din tur. Un şut devastator al interului Şania, de la mai bine de 10 metri, a dus scorul la 5-4, însă România nu a putut să se desprindă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Trump cere Curții Supreme din SUA să suspende legea ce ar interzice TikTok-ul
-
Se întoarce obligativitatea purtării măştilor în mai multe spitale din Ţara Galilor
-
Războiul din Ucraina, ziua 1039. Bloomberg: Oficialii americani cred că Ucraina ar putea fi forţată să se retragă din regiunea Kursk în primăvară / SUA trimite noi ajutoare militare Ucrainei / Trupele nord-coreene au suferit peste 1.000 de pierderi în regiunea Kursk în ultima săptămână
-
„Părintele fondator al AI” crede că tehnologia ar putea duce la dispariţia oamenilor în 10 ani
În minutul 11 însă Iacob a înscris pentru 7-5, după ce pivotul Cozma a fructificat şi el liber pe semicerc aducând speranţe în tribunele arhipline. Două minute mai târziu, România conducea cu 9-7, graţie unei aruncări de la 7 metri, reuşită de Iacob, dar desprinderea la 3 goluri a fost ratată de Ghionea, care s-a precipitat cu un şut anemic chiar pe centrul porţii lui Beutler. Suedia a ratat şi ea câteva atacuri ca făcute, dar Beutler a salvat in extremis. Totuşi, nu s-a putut opune lui Toma, care a marcat cu stil pentru 10-7, în minutul 15. Au urmat însă momente confuze pentru români, jucătorii încercând să marcheze de la 9 metri, indiferent că erau într-o poziţie bună sau nu, iar norocul lor a fost că adversarii au făcut la fel, astfel că diferenţa a rămas neschimbată, 11-8 (min. 17). Apărarea a funcţionat incredibil în acea perioadă, suedezii neştiind ce să facă realmente cu mingea, pe care au pierdut-o, iar Mazilu a înscris pentru cea mai mare diferenţă de până atunci, 12-8. Cozma şi apoi Şania, de două ori, au dus scorul la 15-9, în timp ce nordicii ratau atac după atac.
În poartă, Beutel a fost scos şi înlocuit cu Sandstrom, dar degeaba. Mazilu a marcat din nou 16-9 (min. 21), iar Suedia a continuat incredibil ratările, debusolată complet. În minutul 23, Suedia marcase doar 2 goluri în ultimele 10 minute, iar România 9, ultimul prin Ghionea, pentru 17-9. Portarul Laufceac a apărat miraculos de la 7 metri, iar de cealaltă parte, Iacob a transformat, pentru 18-9, cea mai mare diferenţă de până atunci, 8 goluri. Stănescu a făcut minuni în poartă, dar în defensivă, Toma şi Jurcă, au fost eliminaţi câte 2 minute, acela fiind momentul când tricolorii şi-au pierdut cadenţa şi curajul. Suedia a profitat şi s-a apropiat la 18-15 (min. 29). Spiritele s-au încins, mai ales că România avusese 9 goluri, dar n-a marcat preţ de 6 minute. Cu 35 de secunde înainte de pauză, pivotul Linders a marcat pentru 18-16, punctând scorul după 30 de minute. Pe cât de eficienţi în primele 25 de minute, handbaliştii români au cedat în ultimele 5, jucând dezlânat, parcă speriaţi că pot atinge diferenţa izbăvitoare necesară calificării, de 12 goluri, după 36-25 în tur.
La reluare, ambele formaţii au jucat cu teamă şi cu greşeli nepermise la acest nivel. Miza, dar şi replica viguroasă a gazdelor din prima parte a jocului a pus Suedia în gardă. Abia în minutul 33, Iacob a marcat de la 7 metri, 19-16, în timp ce Suedia ratase primele patru atacuri. Partida a continuat cu România în avantaj de 2-3 goluri (22-19, min. 37) şi chiar 4, 23-19 şi 23-20. "Jucăm, jucăm şi ne calificăm!", suna din tribune, galeria tricolorilor făcându-şi datoria ca de fiecare dată.
Cu 18 minute înainte de final, Ghionea a marcat pe contraatac, 26-22, dar apoi România ratează de două ori consecutiv, în superioritate numerică, salvând până la urmă în atac, Toma, pentru 27-22. În minutul 47, Nicolae a punctat de două ori consecutiv, 29-24, după care au eşuat două angajări la pivot, Suedia apropiindu-se la 29-26. De cealaltă parte, pivotul nordic Aarhenius făcea ravagii pe semicercul României (30-27, min. 51). Alte două ratări ale României, cumulate cu trecerea timpului şi imposibilitatea de a-l opri pe Aarhenius, au convins cu 8 minute înainte de finalul partidei că speranţele în calificare sunt deşarte, singura variantă de consolare fiind o victorie de palmares împotriva Suediei. Nordicii au egalat, 31-31 (min. 54) şi 32-32 (min. 55), dar au părut să nu mai forţeze ultimele două minute, înţelegând parcă frustrarea adversarilor şi acceptând înfrângerea în retur, dar zâmbind calificării la Campionatul European din 2008.
Scor final: 34-33, iar hora bucuriei, tipică echipelor româneşti la bucurie, i-a găsit la mijlocul terenului pe suedezii antrenaţi de Ingemar Linnell.
Marcatori:
România - Stănescu 16 intervenţii - Iacob şi Şania - câte 5 goluri, Toma, Jurcă şi Mazilu -câte 4, Timofte, Cozma şi Nicolae- câte 3, Ghionea 2 -Savenco 1.
Suedia - Aarhenius 9, Pettersson şi Andersson -câte 5, Kallman 4, Boquist 3, Lundstrom şi Linders -câte 2, Doder, Larholm şi Vranjes - câte 1.
Naţionala României şi-a distrus şansele încă din meciul tur, de la Karlskrona, când a pierdut la o diferenţă neaşteptată, de 11 goluri (25-36), mai ales datorită propriilor greşeli. Eşecul din dubla cu Suedia face ca reprezentativa României să mai aştepte un an pentru a încerca să revină în elită, în 2008 urmând calificări pentru Campionatul Mondial din 2009. România a jucat ultima dată la nivel continental, în 1996, la Campionatul European din Spania. Cu un an înainte, România ocupa locul 9 la Campionatul Mondial, rezultat considerat pe atunci un eşec, care a dus la demisia antrenorului Ion Vărgălui, stabilit acum în Suedia şi care a asistat la partida de duminică, de la Constanţa.
Returul cu Suedia din barajul pentru CE din 2008 a fost ultimul meci pe banca tehnică al antrenorului Lucian Râşniţă, acesta anunţându-l pe preşedintele FR Handbal, Cristian Gaţu, încă înainte de meciul tur, că va renunţa la a mai conduce naţionala, indiferent dacă aceasta ar fi obţinut calificarea la CE din 2008 sau nu.
Conducerea forului de specialitatea urmează să anunţe antrenorul reprezentativei în cursul săptămânii viitoare, favorit părând a fi fostul tehnician cu care Steaua Bucureşti a câştigat Challenge Cup, în 2006, Vasile Stângă, împreună cu fostul antrenor al naţionalei feminine, Cornel Oţelea, pe postul de director tehnic.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO