- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (24.10.2017, 14:18)
- Claudiu Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Naţionala feminină de handbal tineret a rămas fără selecţioner
Naţionala feminină de handbal tineret (sub 20 de ani) a rămas fără antrenorul principal Ion Crăciun, deşi mai avea în faţă un singur turneu major până la final de ciclu, Campionatul Mondial din 2018.
Urmărește
173 afișări
Naţionala feminină de tineret a rămas fără selecţioner
Informaţia pare puţin surprizătoare, în condiţiile în care echipa începea să joace. România a terminat pe locul 9 la ultimul Campionat European, a pierdut două jocuri în grupă cu Ungaria şi Olanda, dar apoi a legat patru victorii la rând şi a câştigat turneul de consolare. Ion Crăciun a explicat pentru ProSport motivele despărţirii de naţionala de tineret.
De ce nu mai sunteţi antrenor la naţionala de tineret?
Mai las şi pe altcineva, poate reuşeşte să facă mai mult decât am făcut eu. Am luat echipa de pe locul 14 la Campionatul Mondial şi am dus-o până pe locul 9 la Campionatul European. Eu mi-aş fi dorit mai mult, dar dacă nu s-a putut, asta este. Poate altcineva va reuşi să facă mai mult decât mine, de ce să stau numai eu acolo? Eu am avut un obiectiv trasat de mine în primul rând, nu l-am îndeplinit, m-am dat la o parte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Ce obiectiv aţi avut?
Eu mi-aş fi dorit să intrăm în primele opt în primul rând, apoi un loc în primele şase dacă se putea. Am avut şi grupă foarte grea, este adevărat, am fost şi anumite probleme. Colegul meu s-a îmbolnăvit, a trebuit să merg acolo fără antrenor secund, chiar înainte de competiţie s-a întâmplat lucrul acesta. Au fost câţiva factori care au contribuit la acest rezultat. Eu zic că este totuşi un progres la această generaţie, dar poate că se putea mai mult.
Aţi plecat că aţi vrut d-voastră sau în urma unei înţelegeri amiabile cu Federaţia?
N-am avut probleme din partea Federaţiei, ba din contră, preşedintele mi-a spus că nu-mi acceptă demisia. Dar nu aveam de unde să-mi dau demisia, pentru că am avut contract până la finalul Campionatului European. Am terminat contractul şi ne-am despărţit amiabil fără probleme.
Aţi urmărit evoluţia fetelor cu care aţi lucrat la lotul naţional de tineret în debutul campionatului? Sunteţi mulţumit cât au jucat, cum au progresat?
Au jucat foarte puţin. Deocamdată, extrema dreaptă Ana Maria Berbece prinde minute şi joacă la Cluj. Şi se şi descurcă pe postul ei, dar în rest nu văd alte fete...
Asta înseamnă că situaţia pare destul de rea...
Foarte rea! Pentru că la celelalte echipe, toate fetele sunt în primele ligi ale ţărilor respective şi sunt acolo. Eu am urmărit şi ştiu, am mai atras atenţia cu privire la acest lucru, nu avem deloc grijă de viitorul handbalului. Acum avem echipă destul de bună la prima reprezentativă, dar mă refer la anii următori. Şi la generaţia asta sunt câteva copile de care ar trebui să se aibă grijă. Dacă acum cei de la cluburi nu le ajută să facă pasul către seniorat, se vor integra din ce în ce mai greu sau vor avea întârzieri. Poate că şi fetele ar trebui să renunţe la anumite pretenţii şi să se orienteze mai mult către echipe care să le ajute. Mai au foarte multe de învăţat şi nu au cum dacă stau pe bancă sau în tribune. Sau nu au echipe! Fetele trebuie ajutate să intre şi să joace, să simtă presiunea rezultatului, să fie în teren să gestioneze foarte bine fiecare acţiune, să aibă responsabilitatea rezultatului, ele să se obişnuiască de mici cu astfel de lucruri. Altfel, tot timpul vor exista scuze.
Pe cine aţi vedea succesorul d-voastră la lotul naţional de tineret?
Mi-aş dori ca Federaţia să găsească un antrenor care să aibă cât de cât experienţă şi să poată să facă mai mult decât am făcut eu, pentru că altfel ar fi păcat. Eu cred că generaţia asta poate mai mult. Dacă jocul cu Olanda reuşeam să-l scoatem la capăt, intram cu siguranţă în primele 6, fără probleme. Dar... (n.r. urmează o scurtă pauză) la jocul respectiv au fost şi alte probleme. Din păcate, probleme care s-au adunat acolo din exterior, nu din cadrul grupului, cel puţin pe mine m-au dat peste cap şi singur mi-a fost destul de greu.
Ce probleme au apărut?
Nu vreau să intru în detalii că nu are rost, au fost probleme interne care au ţinut de noi, dar nu am ştiut să le gestionăm cum trebuie. Nu pot dezvolta aceste probleme, sunt destul de grave, astea m-au făcut să şi renunţ. Nu sunt omul care am câştigat cine ştie ce bani din handbal, am pus sufletul unde am muncit, iar dacă nu m-am simţit bine, am renunţat indiferent cum s-a numit echipa. Nu vreau să stau într-un loc unde văd că nu se poate face performanţă, indiferent ce aş face, să văd că pasul pe loc. Mai bine mă dau la o parte şi văd şi pe alţii, nu cred că sunt singurul antrenor din România care a putut să ducă grupa asta mai sus. Acum este grija Federaţiei pe cine alege pentru această echipă naţională şi să aibă grijă de fetele astea, să încerce să le ajute, să le sprijine, să ţină legătura cu antrenorii de la cluburi să le ajute pentru că altfel n-ai nicio şansă. Ele sunt foarte uşor de dat peste cap, de dezechilibrat, pentru că mai au şi alte probleme în afară de sport. Multe dintre ele dau şi BAC-ul anul acesta, la fel cum a fost şi anul trecut. Apoi echipa are alte probleme, dacă reuşim să le aducem la un echilibru, reuşeşti şi performanţă, dacă nu, n-ai nicio şansă. N-a fost uşor să aleg să plec de la echipa naţională, dar cât aş vreau eu şi cât mi-aş fi dorit eu să obţinem rezultate mai bune, nu s-a putut. Pentru că acesta a fost primul pas şi a fost un pas înainte. Aşa am preluat şi naţionala precedentă (n.r. generaţia Laslo, Bazaliu, Ostase), după un loc 10 la un Campionat European. Nu este uşor să implementezi o linie nouă la un grup. Cel mai bine ar fi ca federaţia să fie foarte atentă în momentul în care numeşte un antrenor la un grup de copii, să ducă o generaţie de la început până la sfârşit, până la ultimul Campionat Mondial, până când să se facă o analiză. Bine, o analiză trebuie făcută după fiecare an, lucru care nu prea se face la noi cum trebuie.
La ce vă referiţi?
În mod normal, eu trebuia să merg la Comisia Tehnică şi să prezint un raport de activitatea. Aşa mi s-ar fi părut corect, iar Comisia să fi avut ultimul cuvânt. Nici nu vreau să dau vina pe cineva, eu am luat hotărârea asta şi mi-aş dori ca federaţia să fie foarte atentă şi să aleagă un om mai competent decât bine. Am avut şi ghinionul să fiu singur... Şi antrenorul secund are rolul lui la o echipă. Mi-am ales foarte bine colegul, numai că a avut probleme de sănătate, nu putea să vină, a ajutat grupul acesta, dar şi cel precedent foarte mult. Era nevoie de cel puţin încă un om lângă tine. Noi am fost echipa cu cel mai subţire staff tehnic, cel mai subţire! Nu mai vorbesc că toate echipele, începând, să spunem, de la locul 9, Suedia, Spania, care au terminat după noi, au avut staff-uri foarte tari. Nu mai vorbesc că şi antrenorii echipelor mari au participat, au venit acolo. Este vorba de Krumbholz, nu întâmplător Franţa a ocupat locul 1. Nu întâmplător Ungaria are o echipă foarte bună. Mai toate echipele au avut selecţionerul primei reprezentative acolo, s-au implicat direct, s-au sfătuit, s-au ajutat.
D-voastră aţi colaborat în perioada mandatului cu domnul Ambros Martin?
N-am avut când şi cum. Ce am cerut eu, a fost să se încerce o linie metodică de sus până jos, de la prima reprezentativă să mergem pe aceeaşi linie toate generaţiile. În momentul în care se ajunge de la tineret la senioare, lucru pe care l-am întâlnit anul trecut, să se facă pasul mult mai uşor, să se poată integra foarte uşor în ceea ce cere antrenorul naţionalei mari.
Şi aţi avut vreun răspuns la această solicitare?
Nu.
Dar aţi ridicat această problemă unde trebuie?
Bineînţeles, am spus-o şi în partea cealaltă (n.r. când era antrenor la generaţia 96-97), când a fost Tomas Ryde antrenor. Am cerut acest lucru la Comisia Tehnică, atunci s-a făcut o şedinţă a Comisiei Tehnice, într-adevăr, după Campionatul Mondial eu mi-am prezentat raportul, am avut câteva obiecţii de adus. Am cerut în şedinţa Comisiei Tehnice o linie metodică, dar nici până azi nu s-a întâmplat lucrul acesta. Dar nu sunt numai eu, mai sunt şi alţi antrenori care cer lucrul acesta, aşa mi se pare corect. Eu vin cu ideile mele, cel de la juniori cu ideile lui, cel de la seniori cu ideile lui, nu este corect, este echipa naţională a României în final. Şi nu poţi tu - antrenorul de la tineret sau cel de la juniori să impună ceva de genul acesta, ci antrenorul de la seniori trebuie să vină cu metodica, cu anumite lucruri care trebuiesc trasate de sus în jos, nu de jos în sus. Să mergem pe aceeaşi linie metodică pentru a ajuta handbalul românesc şi a integra mult mai uşor jucătoarele tinere, eventual cele care ajung în lotul mare să fie deja obişnuite cu anumite lucruri, cu sistem de apărare, cu câteva lucruri tactice de atac. Dar. Mă rog... Dacă ar fi să reproşez ceva Federaţiei, eventual să fie mai atenţi şi cu această generaţie, la precedenta am ajuns destul de târziu şi nu se aşteptau la mare lucru. Că vezi doamne, am avut ghinionul să se accidenteze şi Bazaliu, noi nu mai aveam şanse, mergeam în Rusia să ne plimbăm. Nu, eu pe unde merg, nu o fac pentru a mă plimba. Poate că sunt oameni care spun că sunt prea serios, prea dur, dar eu cred că fetele au văzut cel fel de om sunt. Din exterior poate se vede altfel, dar eu spun că fetele m-au înţeles foarte bine şi am avut o colaborare foarte bună, nu am avut niciun incident cu nicio fată, nicio problemă. Pe foaia de joc nu încap decât 16 jucătoare, în teren doar 7, poate că uneori au mai fost şi anumite nemulţumiri, poate am mai greşit şi eu, dar nu am acceptat niciodată vreo intervenţie din exterior, să îmi dicteze cineva echipa, primul 7. Aşa ceva nu voi accepta niciodată, nici la cluburi, nici la echipa naţională. Nu sunt în stare să fac ceva, mai bine plec, decât să vină cine să-mi comande din tribună că n-am băgat o jucătoare sau alta.
Dar au fost tentative în acest sens, să vi se ceară să jucaţi anumite fete?
Nu, n-au fost lucruri de acest gen. Cât au putut fetele, au făcut. Şi nu cred că acum este o crimă că am terminat pe locul 9. Mai mult nu s-a putut, sper să vină cine care să reuşească mai mult. Şi eu cred că se poate.
Citeşte şi: Simona poate fi sigură de câştigarea Grupei Roşii de miercuri. Toate scenariile după rezultatele de luni
Citeşte şi: Jucătorul de tenis Adrian Barbu, partenerul de dublu al lui Florin Mergea, suspendat pentru dopaj. Ce substanţe interzise i-au fost găsite în corp
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe