Publicaţia franceză L’Équipe a raportat că primii 20 de jucători ATP şi WTA au trimis scrisoarea către Australian Open, Roland Garros, Wimbledon şi US Open, solicitând o distribuţie mai echitabilă a veniturilor.
În timp ce jucătorii de top beneficiază de premiile mari, cei din eşaloanele inferioare se confruntă adesea cu dificultăţi financiare din cauza lipsei de sponsorizări constante şi a costurilor ridicate cu antrenamentele, călătoriile şi cazarea.
„Am vorbit puţin cu alţi jucători şi am simţit că e o idee bună să semnez. Cred că au existat dezechilibre în trecut în ceea ce priveşte plata. E o cauză bună pentru ca jucătorii să se unească şi să se asigure că sunt trataţi corect”, a spus Navarro, locul 11 WTA, la turneul din Charleston.
„De peste 50 de ani oferim premii egale pentru bărbaţi şi femei şi, în 2024, am avut cel mai mare fond de premiere din istoria tenisului”, a transmis USTA pentru Reuters.
În 2024, cele patru Grand Slamuri au acordat în total 254 de milioane de dolari în premii – cu 23 de milioane mai mult decât în 2023. Australian Open, de exemplu, a crescut fondul de premiere cu 11,56% faţă de anul precedent.
La Melbourne Park, câştigătorii au primit aproape 2,2 milioane de dolari, iar cei eliminaţi în primul tur – circa 83.000 de dolari.
Zheng Qinwen, locul 8 mondial, a spus că mai mulţi bani de la Grand Slamuri ar ajuta şi jucătorii mai slab clasaţi: „Cred că va fi în beneficiul tuturor, nu doar al celor din top. Mai ales pentru cei care muncesc din greu tot anul şi depind de aceste turnee pentru a supravieţui.”
„Asta e o practică pozitivă. Noi, ca jucători de tenis, muncim enorm – ştiu asta din proprie experienţă”, a spus campioana olimpică.
Totuşi, Zheng a recunoscut că nu ştie dacă Grand Slamurile vor ţine cont de cerinţele jucătorilor: „Facem ce putem. Vedem ce ne aduce destinul. Dar măcar încercăm”.