La fel ca în meciul cu Kecmanovic din semifinală, Alcaraz a deschis meciul pierzându-şi serviciul. A părut puţin emoţionat, ratând câteva forehand-uri, pe care de obicei le loveşte destul de uşor. Ruud a preluat confortabil avantajul de 3-0 şi l-a păstrat până la 4-2, când Alcaraz a găsit în sfârşit o breşă. Spaniolul s-a instalat încet în meci şi odată ce a făcut-o, meciul a fost practic terminat.
Forehand-ul este principala sa armă şi cu siguranţă a ştiut cum să o folosească pentru a-l ataca pe Ruud. Norvegianul s-a menţinut în mare parte în raliuri, dar Alcaraz a găsit întotdeauna un alt unghi, o altă lovitură câştigătoare, cu care îi lăsa pe toţi, mai puţin pe el, fără cuvinte.
A recuperat break-ul şi în cele din urmă a mai adăugat încă unul, pentru a prelua conducerea şi a încheia setul cu 7-5.
După ce a câştigat tre game-uri consecutive, pentru a încheia primul set, l-a deschis şi pe cel de-al doilea cu un alt break. A fost un game lung în care Ruud a salvat două mingi de break înainte ca Alcaraz să găsească în cele din urmă o breşă.
De aici încolo Ruud nu a mai găsit nicio soluţie pentru a-l opri pe spaniolul de doar 18 ani.
Alcaraz s-a dus la 3-0, cu un dublu break, iar Ruud a avut o ultimă zvâcnire de orgoliu, recuperând unul din break-uri, pentru 3-2. Alcaraz nu a intrat în panică, a reuşit să-şi câştige game-ul de serviciu, pentru a prelua un avantaj de 4-2. De acolo a rămas concentrat şi a închis meciul cu 6-4.
Alcaraz devine astfel cel mai tânăr câştigător din istorie al Masters-ului de la Miami şi, totodată, primul spaniol care se impune în turneul din sudul Floridei.
Începând de luni, Alcaraz va urca pe locul 11 în clasamentul mondial.
Pentru câştigarea Miami Open, Carlos Alcaraz va fi recompensat cu 1.231.245 dolari americani şi 1.000 puncte ATP.