Noi acuzaţii de corupţie la FIFA: Vicepreşedintele Issa Hayatou ar fi primit bani pentru a vota Qatar drept gazdă a CM

FIFA este acuzată din nou de corupţie, deputatul britanic Damian Collins declarând, în faţa unei comisii parlamentare, că există elemente care demonstrează că vicepreşedintele forului, Issa Hayatou, şi ivorianul Jacques Anouma au primit bani pentru a desemna ţara gazdă a CM din 2022.

Urmărește
95 afișări
Imaginea articolului Noi acuzaţii de corupţie la FIFA: Vicepreşedintele Issa Hayatou ar fi primit bani pentru a vota Qatar drept gazdă a CM

Noi acuzaţii de corupţie la FIFA: Vicepreşedintele Issa Hayatou ar fi primit bani pentru a vota Qatar drept gazdă a CM (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Potrivit lui Damian Collins, elemente ce nu au fost încă divulgate dintr-o anchetă efectuată de publicaţia Sunday Times demonstrează că vicepreşedintele FIFA şi preşedintele Confederaţiei Africane de Fotbal, camerunezul Issa Hayatou, şi un alt membru al Comitetului Executiv, ivorianul Jacques Anouma, au primit bani pentru a vota Qatarul drept ţară gazdă a Cupei Mondiale din 2022.

"Ancheta celor de la Sunday Times, pe care o vom publica mai târziu, susţine că 1,5 milioane de dolari au fost plătite membrilor Comitetului Executiv al FIFA, Issa Hayatou şi Jacques Anouma, care au votat pentru Qatar", a precizat Collins.

La rândul său, fostul preşedinte al Comitetului de candidatură a Angliei la Cupa Mondială din 2018, lordul David Triesman, a acuzat în faţa comisiei de anchetă mai mulţi membri ai FIFA de "comportament incorect şi neetic".

El a citat mai multe nume, printre care Jack Warner, preşedintele Concacaf, paraguayanul Nicolas Leoz, preşedintele Confederaţiei Sud-americane (Conmebol), Ricardo Teixeira, preşedintele Federaţiei Braziliene de Fotbal, şi Worawi Makudi, conducătorul federaţiei din Thailanda.

Triesman a dezvăluit mai multe episoade, printre care unul în care Jack Warner ar fi cerut 2,5 milioane de lire sterline (4 milioane de dolari) pentru construirea de şcoli în Trinidad. De asemenea, Warner fi cerut mai târziu o "donaţie de 500.000 de lire sterline, pentru a asigura transmiterea meciurilor de la CM din 2010 în Haiti, cu scopul de a ridica moralul unei ţări afectate de seismul din 12 ianuarie 2010, soldat cu peste 220.000 de morţi.

Interogat de Sky Sports, Warner a negat aceste acuzaţii: "Nu i-am cerut niciodată bani lui Triesman, nici altei persoane, engleze sau de altă naţionalitate, pentru votul meu".

Triesman a susţinut, de asemenea, că Nicolas Leoz ar fi cerut, în noiembrie 2009, un titlu nobiliar pentru a susţine candidatura Angliei la organizarea Cupei Mondiale din 2018.

În ceea ce-l priveşte pe Ricardo Teixeira, pe care Triesman l-a întrebat tot în noiembrie 2009, care este poziţia preşedintelui brazilian Luiz Inacio Lula faţă de candidatura Angliei, acesta i-ar fi răspuns: "Lula nu înseamnă nimic. Vino şi spune-mi mie ce îmi dai".

Al patrulea responsabil acuzat este Worawi Makudi, care ar fi cerut să fie plătit pentru transmiterea unui meci amical dintre Anglia şi Thailanda, programat să aibă loc în 2011.

Presa britanică a acuzat deja de corupţie mai mulţi membri ai FIFA înainte de desemnarea ţărilor gazdă ale ediţiilor din 2018 şi 2022 ale Cupei Mondiale, fiind citate în special numele lui Ricardo Teixeira, Issa Hayatou şi Nicolas Leoz.

Referitor la aceste noi acuzaţii, preşedintele FIFA, Joseph Blatter, a promis că va lua măsuri dacă faptele sunt adevărate. "Dacă este adevărat, voi lupta contra. Lupt pentru FIFA, lupt pentru a curăţa FIFA. Nu pot răspunde de toţi membrii organizaţiei noastre. Nu pot spune dacă sunt îngeri sau demoni", a declarat Blatter, citat de postul britanic Sky Sports.

Anul trecut, doi membri ai Comitetului Executiv al FIFA, Amos Adamu şi Reynald Temarii, au fost suspendaţi în urma unor acuzaţii de corupţie.

Anglia, candidată la organizarea CM din 2018, a fost eliminată în primul tur al alegerilor, având doar două voturi, Rusia obţinând câştig de cauză. Pentru 2022, Qatarul a fost desemnat drept gazdă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici