Noile tehnologii şi inteligenţa artificială modifică F1. Sistemele fac strategia cursei şi verifică inclusiv piuliţele

  • Noile tehnologii şi Inteligenţa Artificială modifică modul în care se desfăşoară Formula 1.
  • Sistemele moderne verifică amănunţit componentele maşinilor, inclusiv piuliţele şi şuruburile.
  • În funcţie de rezultate, dar şi de alţi factori, inteligenţa artificială realizează strategia cursei.
Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Noile tehnologii şi inteligenţa artificială modifică F1. Sistemele fac strategia cursei şi verifică inclusiv piuliţele

Noile tehnologii şi inteligenţa artificială modifică F1. Sistemele fac strategia cursei şi verifică inclusiv piuliţele

Campionatele de Formula 1 sunt din ce în ce mai influenţate de modul în care echipele folosesc noile tehnologii. Sistemele moderne sunt folosite pentru a testa fiecare componentă a maşinii, inclusiv toate piuliţele şi şuruburile. De asemenea, modelul maşinii este realizat în funcţie de simulări video şi de testele realizate în tunelul de vânt. Iniţial, modelele sunt încărcate într-un program care simulează fluxul de aer din jurul lor, iar cele care nu corespund sunt eliminate în mod automat.

Cele care trec testul video sunt construite în proporţie de 60% pentru a fi verificate în tunelul de vânt. Prototipurile sunt echipate cu sute de senzori. care permit inginerilor de software să simuleze performanţa maşinii în diferite scenarii, potrivit CNBC. Maşina este realizată parţial pentru a putea fi supusă unor teste diferite, dar şi pentru a fi modificată rapid în funcţie de nevoile echipei şi ale piloţilor.

„Încerci cu adevărat să optimizezi maşina de îndată ce loveşte pământul”, a explicat pilotul Red Bull, Max Verstappen.

Tehnologia modernă mai permite echipelor să dezvolte strategii pentru diferite circuite. Maşinile proiectate pentru piste rapide, cum ar fi Silverstone din Marea Britanie, nu vor avea aderenţa necesară pentru un circuit precum Monaco, unde şoferii trebuie să folosească întreaga lăţime a pistei. De asemenea, tehnologica cu IA le permite specialiştilor să adapteze strategiile în timp real. O echipă din F1 are voie să aibă până la 60 de angajaţi pe pistă în zilele cursei şi fiecare dintre aceştia comunică rapid cu analiştii de la sediu.

În unele zone, IA a înlocuit complet decizia umană. Este vorba despre senzorii care au înlocuit cronometrele şi termometrele pentru motor. Utilizarea noilor tehnologii a devenit cu atât mai importantă cu cât bugetele anuale ale echipelor au fost limitate prin regulament, iar programul curselor s-a mărit. De exemplu, inventarul poate fi realizat de programe cu IA care cresc foarte mult eficienţa şi scad costurile.

Noile tendinţe au atras şi atenţia sponsorilor. Dacă în trecut companiile de tutun erau în topul sponsorilor din F1, acum în domeniu s-au implicat firme precum Orange şi Google. Acestea oferă sume importante de bani, dar şi acces la tehnologie şi expertiză IA.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici