O lună de fotbal la trei porţi: DNA, Tribunal, Curtea de Apel, din seria deschisă de Penescu
Primul pe lista celor de la DNA Piteşti s-a aflat patronul clubului FC Argeş, Cornel Penescu, care a fost reţinut, mai întâi, pentru 24 de ore, sub acuzaţia de dare de mită, după mai multe percheziţii făcute la locuinţa acestuia, la sediul clubului piteştean, la sediul Pic, firma lui Penescu, dar şi la FRF.
Au urmat, apoi, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Gheorghe Constantin, Liviu Făcăleaţă, director general al Pic, şi Cristian Libertatu, fost director al OPC Argeş, toţi primind mandate de arestare pentru 29 de zile, sub acuzaţia de dare sau luare de mită.
La mai puţin de o săptămână de la arestarea celor patru, respectiv în 23 aprilie, a început o nouă etapă în scandalul privind corupţia în fotbal, fiind rândul arbitrilor să ia contact cu DNA Piteşti şi cu Tribunalul Argeş. Astfel, Sorin Corpodean, Marcel Savaniu şi constănţeanul Marcel Lică, vicepreşedintele Comisiei Centrale de Arbitri, au primit mandate de arestare pentru 29 de zile, acuzaţiile fiind, de asemenea, luare de mită.
Potrivit DNA, arbitrul Sorin Corpodean a primit 15.000 de dolari de la Cornel Penescu, prin Liviu Făcăleaţă, pentru a avantaja FC Argeş, arbitrul Marcel Savaniu a primit, tot prin intermediul lui Făcăleaţă, 3.000 de dolari, în acelaşi scop, iar Marcel Lică a primit 2.000 de dolari pentru a face un raport de observare favorabil echipei. Totodată, banii i-au fost daţi lui Corpodean şi pentru a acorda o eventuală protecţie acestei echipe în cazul în care ar fi fost numit preşedinte al Comisiei Centrale a Arbitrilor din cadrul Federaţiei Române de Fotbal.
Ultimul arestat în acest caz a fost arbitrul Aurelian Bogaciu. Acesta a primit mandat de arestare preventivă în noaptea de 29 spre 30 aprilie, sub acuzaţia de luare de mită.
Toţi inculpaţii în acest dosar au făcut cereri pentru eliberare sub control judiciar. O surpriză a venit însă de le Cornel Penescu, acesta anunţând, în ziua în care urma să fie judecată cererea, că o retrage.
Ceilalţi trei arestaţi în „primul lot”, alături de Penescu, şi-au menţiunt cererile de eliberare sub control judiciar.
Fostul preşedinte al CCA, Gheorghe Constantin, fostul şef al OPC Argeş, Cristian Libertatu, şi directorul Pic, Liviu Făcăleaţă au susţinut, în faţa instanţei care le-a judecat cererile de eliberare sub control judiciar, că sunt nevinovaţi şi că dacă vor fi eliberaţi vor putea colabora cu anchetatorii în acest dosar.
„Solicit eliberarea sub control judiciar deoarece nu cred că la această oră mai pot influenţa eu arbitrii. Funcţia de preşedinte al Comisiei Centrale de Arbitri nu mai există în dreptul meu, deoarece mi-am dat demisia, iar dacă aş fi în libertate nu cred că vreun arbitru ar mai sta de vorbă cu mine şi bineînţeles că aş evita eu să mai iau legătura cu vreo persoană implicată în acest caz. De asemenea, pot să afirm că nu pot influenţa procurorii DNA. Dimpotrivă, eu vreau să colaborez cu organele de anchetă pentru elucidarea acuzelor. Ce-aş putea eu să mai distrug în stare de libertate? Au fost făcute deja percheziţii la locuinţa mea din Bucureşti unde stăteam cu chirie şi la biroul meu de la Federaţia Română de Fotbal şi au fost deja ridicate probele pe care procurorii le consideră incriminatorii în cazul meu. Nu solicit milă, doresc doar eliberarea sub control judiciar, o chestiune în temeiul legii”, le-a spus Gheorghe Constantin magistraţilor.
La rândul său, Cristian Libertatu, fostul şef al Oficiului Regional Argeş al Protecţiei Consumatorului, a spus, în apărarea sa, că „schimbarea la faţă a României nu poate începe cu Cristian Libertatu”.
Toate cererile de eliberare sub control judiciar au fost respinse, însă, pe rând, atât la instanţa de fond, Tribunalul Argeş, cât şi la Curtea de Apel, care le-a judecat recursurile.
Aceeaşi cale, de înaintare a cererii de eliberare sub control judiciar, a fost aleasă şi de avocaţii celor arestaţi în 23 aprilie, respectiv Sorin Corpodean, Marcel Savaniu şi constănţeanul Marcel Lică.
Primul care a făcut cerere de eliberare sub control judiciar a fost Lică, solicitarea fiind-i admisă de Tribunalul Argeş. La recursul făcut de procurorii DNA, însă, Lică a pierdut, rămânând în arest.
Singurii cărora le-au fost admise solicitările au fost Sorin Corpodean şi Marcel Savaniu, ei câştigând inclusiv la recursul făcut de procurorii DNA la Curtea de Apel Piteşti. Astfel, vinerea trecută, în cea de-a 18-a zi de arest, Corpodean şi Savaniu au puşi în libertate sub control judiciar, în baza unei decizii a Curţii de Apel Piteşti. Decizia, care este definitivă, cuprinde câteva măsuri restrictive, şi anume ca inculpaţii să nu se deplaseze la competiţiile sportive, să nu se apropie de co-inculpaţi şi de familiile acestora, de martori şi de experţi şi să nu execute profesia sau meseria avută la data arestării.
„Mă mutaseră în cameră cu Liviu Făcăleaţă, pentru a ne certa sau a ne «sparge»… au făcut-o degeaba…”, spunea Sorin Corpodean în ziua în care a fost eliberat.
Cu câteva minute înainte ca Sorin Corpodean să fie eliberat, avocatul lui spunea: „Este cu moralul la pământ. Hainele îi miros groaznic şi de la fumul de ţigară, nu numai din celula de arest, dar nu şi-a pierdut speranţa că va fi judecat corect şi în stare de libertate”.
La ieşirea din arest, Corpodean a fost aşteptat de soţie şi de fiica cea mare.
În aceeaşi zi în care au fost eliberaţi Corpodean şi Savaniu, avocaţii lui Marcel Lică fac cerere de eliberare pe cauţiune, suma fiind stabilită la 10.000 de lei.
Această săptămână a început „în forţă”, luni dimineaţă vicepreşedintele autosuspendat al Comisiei Centrale a Arbitrilor (CCA), Marcel Lică, fiind adus la Tribunalul Argeş, care urma să decidă dacă îl va elibera pe cauţiune.
Tot luni, Tribunalul Argeş a judecat şi respins propunerea procurorilor DNA de prelungire a mandatelor de arestare preventivă pentru finanţatorul FC Argeş, Cornel Penescu, fostul director al OPC Argeş Cristian Libertatu, fostul director al firmei Pic Liviu Făcăleaţă, preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor, Gheorghe Constantin şi vicepreşedintele CCA Marcel Lică. Aceştia au rămas însă în arestul Poliţiei pentru că procurorii DNA au atacat cu recurs decizia magistraţilor.
De asemenea, în aceeaşi zi Curtea de Apel Piteşti a judecat şi recursul introdus de avocaţi la decizia Tribunalului Argeş de respingere a cererii de eliberare provizorie sub control judiciar a arbitrului Aurelian Bogaciu. Curtea de Apel a decis ca Bogaciu să rămână în arest.
Marţi, când le expirau mandatele de arestare preventivă, a fost ziua decisivă pentru Penescu, Libertatu, Făcăleaţă şi Gheorghe Constantin. Dar şi pentru Marcel Lică. Curtea de Apel Piteşti a admis recursul făcut de procurori la decizia Tribunalului, care hotărâse să nu prelungească mandatele de arestare în cazul lui Cornel Penescu, Cristian Libertatu, Liviu Făcăleaţă, şi Gheorghe Constantin. Astfel, cei patru rămân în arest încă 30 de zile.
În arest a rămas şi arbitrul Bogaciu, urmând ca joi Curtea de Apel Piteşti să judece recursul procurorilor la decizia de marţi a Tribunalului Argeş, de a nu-i prelungi mandatul de arestare preventivă.
În schimb, instanţa a respins recursul procurorilor în cazul lui Marcel Lică, astfel că acesta a fost eliberat marţi din arestul Poliţiei Argeş, iar cererea de eliberare pe cauţiune a rămas fără obiect.
La ieşirea din arestul Poliţiei, Lică a spus că, în mod paradoxal, este trist, şi nu bucuros întrucât se află într-o situaţie în care nu a crezut că va ajunge vreodată. „Mă doare faptul că îmi este pătată o carieră de 35 de ani la care am muncit din greu. De asemenea, îmi pare rău că ceilalţi au rămas înăuntru”, spunea Lică.
Marcel Lică va fi judecat în stare de libertate şi are unele restricţii din partea judecătorilor: nu are voie să asiste la meciurile de fotbal, să ia legătura cu persoane implicate în acest caz, să mai profeseze meseria în fotbal şi să ia legătura cu martorii din acest dosar.
În paralel, procurorii de la DNA Piteşti au continuat să cheme la audieri o serie de arbitri şi asistenţi care au fost delegaţi la meciurile Argeşului: Florin Buzărnescu, Tiberiu Lajos, Claudiu Tripa, Daniel Demetrescu, Laurenţiu Danşa, Mihăiţă Ianovschi, Lucian Dan, Mircea Toderici, Sorin Caia şi Dan Roşu. Toţi arbitrii chemaţi la DNA au fost delegaţi la meciurile Argeşului în acest campionat. Majoritatea au dat declaraţii în calitate de martori.
Procurorii DNA i-au chemat la audieri în acest caz şi pe Ionuţ Badea, antrenorul Argeşului, dar şi pe Tudor Pendiuc, primarul municipiului Piteşti. Amândoi în calitate de martori. „Am fost întrebat de discuţiile mele cu domnul Penescu despre echipă, şi nimic mai mult. Au fost discuţii normale care au vizat pe F.C. Argeş”, spunea Ionuţ Badea.
Miercuri, 13 mai, la o lună de la începerea scandalului, DNA Piteşti a decis să-l audieze şi pe arbitrul bucureştean Dan Roşu, care s-a prezentat de dimineaţă, la audieri. Spre deosebire de alţi arbitri şi asistenţi, Roşu nu a stat prea mult la discuţii cu procurorii DNA. După doar o oră de audieri, a plecat declarând: „Am răspuns la unele întrebări ale procurorilor, dar mai mult nu vă pot spune. Sunt lucruri despre meciuri în care am fost delegat”.
(Material realizat de Departamentul Sport, sports@mediafax.ro)