Octavian Bellu şi-a prezentat raportul de activitate pentru anii 2007 şi 2008

Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport (ANS), Octavian Bellu, a declarat, miercuri, că, printre realizările mandatului său, se numără asigurarea finanţării federaţiilor, păstrarea şi definirea patrimoniului ANS şi realizarea unui parteneriat cu Ministerul Educaţiei şi cu COSR.

Urmărește
14 afișări
Imaginea articolului Octavian Bellu şi-a prezentat raportul de activitate pentru anii 2007 şi 2008

Octavian Bellu şi-a prezentat raportul de activitate pentru anii 2007 şi 2008

"Important pentru mine a fost ca federaţiile să nu ducă lipsă de nimic şi acesta cred că este punctul nodal pentru ca sportul de performanţă să fie vizibil ajutat în continuare. Cred cu tărie că având la bază această nouă organizare a sportului românesc, pe baza colaborării între instituţiile statului şi un fond special stabilit pentru sport, lucrurile vor funcţiona. Eu am propus chiar un forum naţional, pentru realizarea unui Pact Naţional pentru sport şi, după părerea mea, o astfel de structură ar fi funcţională, iar banii pentru sport ar fi mai bine definiţi pentru fiecare instituţie şi ar fi mult mai mulţi. Suma investită în sport este impresionantă. Încă nu a reuşit nimeni să rezolve această enigmă. Cred totuşi că se putea face mai mult. Din păcate nu reuşim să scăpăm de acest traseu al hârtiilor şi nu reuşim să clarificăm odată care sunt relaţiile exacte", a spus Bellu, într-o conferinţă de presă.

Conducătorul ANS a afirmat că altă importantă realizare din timpul mandatului său este încheierea parteneriatului cu Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi cu Comitetul Olimpic Sportiv Român. "Una dintre realizări este parteneriatul între ANS şi COSR şi Ministerul Educaţiei şi Certetării. Acesta are la bază un protocol care reprezintă un model. Sper ca protocolul să fie semnat de toate instituţiile care au responsabilităţi în sport. Sper să ne unim cu toţii şi să reuşim să purtăm un dialog în privinţă proiectelor noastre, care vor putea fi susţinute de Ministerul Tineretului şi Sportului, pe care toţi l-am aşteptat. Noul minister va asigura cadrul pentru o astfel de colaborare", a precizat preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Octavian Bellu a adăugat că instituţia pe care o conduce a reuşit să-şi definească în mare parte patrimoniul: "O altă problemă rezolvată din punctul de vedere al ANS-ului este acest registru al bazelor sportive. ANS-ul are clar în momentul de faţă patrimoniul pe care trebuie să-l administreze. Din păcate, există multe probleme în ceea ce priveşte aspectele juridice. Am constatat că multe dintre acestea fie nu sunt intabulate, fie n-au un regim juridic foarte precizat. Vreau să le mulţumesc celor care au colaborat în acest proiect, în special primăriilor cu care am colaborat foarte bine. Şi aici fac un apel la toate instituţiile statului, ministere, administraţii locale, toate cele care au în administrare baze sportive să facă un inventar pentru a avea imaginea clară a ceea ce avem în momentul de faţă. Avem şi litigii numeroase care se vor reglementa cât de curând".

Octavian Bellu s-a declarat încântat de faptul că ANS nu a pierdut niciuna dintre bazele sportive existente. "În ideea unei restructurări a modului de administrare a bazelor sportive, la câteva federaţii am reuşit să transferăm în administrare bazele proprii. Şi aici sunt păreri pro şi contra, pentru că sunt federaţii care au preluat şi au reuşit să rentabilizeze bazele sportive, dar sunt şi alte federaţii care nu vor să le ia pentru că nu văd perspectiva rentabilizării acelor baze. Sunt sporturi care nu pot rentabiliza nicicum aceste baze. Ca o concluzie la acest capitol al bazelor sportive, ANS-ul nu a pierdut nicio bază, nu a aprobat nicio Hotărâre de Guvern pentru schimbarea destinaţiei unei baze sportive", a adăugat Bellu.

Din punct de vedere financiar, preşedintele ANS a anunţat că a încercat să-i motiveze şi mai mult pe cei implicaţi în sport. "Normele financiare au fost revăzute şi s-au reglementat anumite aspecte, cu intenţia ca cei implicaţi în activitatea sportivă să aibă motivaţia să rămână acolo. Chiar ne-am dus către antrenorii care au descoperit marii campioni şi care au un procent motivant, de 20 la sută din premierea sportivului la o competiţie de mare anvergură. Şi mai mult decât atât, s-au reglementat aspectele legate de închirieri, de modul de administrare a hotelurilor pe care le avem în patrimoniu.Un efort deosebit l-am făcut pentru ca din banii puţini alocaţi pentru infrastructură să realizăm câteva obiective importante. Unele dintre ele le putem trece la capitolul reabilitare s-au modernizare, dar am reuşit să facem şi câteva baze noi. Acestea fac parte dintr-un proiect mai amplu, pe termen mediu şi lung, care va trebui continuat şi în anii ce vor veni", a declarat Bellu.

Preşedintele ANS a precizat că nu îşi asumă rezultatele de la Olimpiadă şi nici de la campionatele mondiale, acestea fiind responsabilitatea exclusivă a federaţiilor. "Vreau să precizez că rezultatele de la Olimpiadă sau de la campionatele mondiale, că sunt bune, că sunt rele, nu mi le asum, pentru că ele sunt atributul sută la sută al federaţiilor şi ele ar trebui să-şi facă bilanţul şi să vadă cum au gestionat bugetul şi ce perspective există pentru a primi finanţarea necesară. Din punctul meu de vedere nu au existat federaţii olimpice şi neolimpice. Eu le privesc cu aceeaşi atenţie pe toate, indiferent de răspândirea lor în ţară sau de impactul lor asupra publicului din România. Nu am avut niciun fel de reţinere să apreciez activitatea celor din activitatea nevăzătorilor, sau a celor care se ocupă de hipoacuzici, nu mai spun de Federaţia Sportului pentru Toţi".

Octavian Bellu, şi-a prezentat, miercuri, raportul de activitate pentru anii 2007 şi 2008, în care a ocupat funcţia de preşedinte al Agenţiei Naţionale pentru Sport.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici