Ştafeta va purta flacăra pe lângă obiective turistice, inclusiv Marele Zid, şi este mult mai modestă decât evenimentul care a străbătut tot globul înaintea Jocurilor de vară din 2008 de la Beijing şi care a fost perturbat de proteste pe parcurs.
Din cauza COVID-19, doar anumiţi membri selectaţi ai publicului vor asista la ştafeta torţei.
Jocurile din 4-20 februarie se vor desfăşura în interiorul unei „bule închise”, care îi separă de public pe atleţi şi pe ceilalţi membri ai personalului olimpic, iar la evenimente vor asista doar grupuri selectate de persoane.
„Este, bineînţeles, un ghinion, dar ce poţi face?”, a declarat, citat de Reuters, Georgios Iliopoulos, ambasadorul Greciei în China şi unul dintre purtătorii torţei, când a fost întrebat dacă este îngrijorat că Jocurile din 2022 vor fi amintite ca fiind „Jocurile Olimpice Corona”.
„Nu poţi opri viaţa şi noi facem tot ce putem pentru a continua cu ceea ce avem de făcut. Principalul lucru este să rămânem împreună şi să lăsăm în urmă cât mai curând posibil”, a declarat el reporterilor.
Flacăra, care a fost adusă din Grecia în octombrie, va călători în zonele de competiţie, inclusiv în Zhangjiakou, în provincia vecină Hebei, înainte de a-şi încheia călătoria cu aprinderea torţei olimpice, la ceremonia de deschidere de vineri.
Evenimentul de miercuri a început sub un cer senin şi albastru la Beijing, când vicepremierul chinez Han Zheng a aprins o torţă dintr-un cazan în formă de vas ritual tradiţional, cunoscut sub numele de zun, apoi i-a înmânat-o lui Luo Zhihuan, în vârstă de 80 de ani, care, în calitate de patinator de viteză, a fost primul campion mondial al Chinei la sporturi de iarnă.
Peste 1.000 de purtători ai torţei vor participa la ştafetă.
Întrebat în timpul dimineţii, când se înregistrau sub zero grade, cum se simte ca purtător al torţei olimpice, baschetbalistul Yao Ming a răspuns, citat de Reuters: „Destul de frig, pentru că precedentele două dăţi au fost pentru Jocurile Olimpice de vară. Dar este plăcut să ţii o flacără iarna”.