Organizatorii ceremoniei de deschidere Paris 2024 îşi cer scuze pentru tabloul „Cina cea de Taină”

Organizatorii Paris 2024 şi-au cerut scuze duminică catolicilor şi altor grupuri creştine indignate de un tablou kitsch din cadrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice care părea să parodieze pictura „Cina cea de Taină" a lui Leonardo da Vinci.

Urmărește
2374 afișări
Imaginea articolului Organizatorii ceremoniei de deschidere Paris 2024 îşi cer scuze pentru tabloul „Cina cea de Taină”

Organizatorii ceremoniei de deschidere Paris 2024 îşi cer scuze pentru tabloul „Cina cea de Taină”

Segmentul, care semăna cu scena biblică în care Iisus Hristos şi apostolii săi iau ultima masă înainte de crucificare şi în care au apărut travestiţi, un model transsexual şi un cântăreţ dezbrăcat, costumat în zeul grec al vinului Dionysos, a stârnit consternarea Bisericii Catolice şi a dreptei religioase din America.

„În mod clar, nu a existat niciodată o intenţie de a arăta lipsă de respect faţă de vreun grup religios. (Ceremonia de deschidere) a încercat să celebreze toleranţa comunităţii", a declarat purtătoarea de cuvânt a Paris 2024, Anne Descamps, în cadrul unei conferinţe de presă.

„Credem că această ambiţie a fost atinsă. Dacă oamenii au fost jigniţi, ne pare foarte rău."

Comitetul Internaţional Olimpic a declarat că a luat act de clarificarea Paris 2024.

Thomas Jolly, directorul artistic din spatele ceremoniei de deschidere, a declarat că scena nu a fost inspirată de „Cina cea de Taină" şi a descris o sărbătoare păgână legată de zeii Olimpului.

„Nu veţi găsi niciodată în munca mea dorinţa de a denigra pe cineva sau ceva", a declarat Jolly pentru radiodifuzorul BFMTV.

Franţa, deşi mândră de bogata sa moştenire catolică, are, de asemenea, o lungă tradiţie de secularism şi anticlericalism. Blasfemia nu este doar legală, ci şi considerată de mulţi drept un pilon esenţial al libertăţii de exprimare.

Hugo Bardin, al cărui personaj travestit Paloma a luat parte la tablou, a fost dezamăgit că Paris 2024 s-a simţit obligat să îşi ceară scuze.

„O scuză înseamnă să recunoşti o greşeală, să recunoşti că ai făcut în mod deliberat ceva rău, ceea ce nu a fost cazul", a spus Bardin.

„Ceea ce îi deranjează pe oameni nu este faptul că reproducem acest tablou", a continuat Bardin, „ceea ce îi deranjează pe oameni este faptul că îl reproduc persoane gay".

Susţinătorii tabloului au lăudat mesajul său de incluziune şi toleranţă. Cu toate acestea, Biserica Catolică din Franţa a declarat că deplânge o ceremonie care „include scene de batjocură la adresa creştinismului".

Arhiepiscopul Charles Scicluna, cel mai înalt oficial catolic din Malta şi un oficial al puternicului birou doctrinar al Vaticanului, a declarat că l-a contactat pe ambasadorul Franţei în Malta pentru a se plânge de „insulta gratuită".
Într-un mesaj adresat ambasadorului, publicat pe X, el a scris: „Aş dori să îmi exprim durerea şi marea dezamăgire faţă de insulta adusă nouă, creştinilor, în timpul ceremoniei de deschidere ... când un grup de artişti travestiţi au parodiat Cina cea de Taină a lui Iisus".

Jolly a declarat sâmbătă că subversiunea religioasă nu a fost niciodată intenţia sa.
„Am vrut să vorbim despre diversitate. Diversitatea înseamnă a fi împreună. Am vrut să includem pe toată lumea, atât de simplu", a declarat el sâmbătă, citat de Reuters.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici