Parisul îşi propune să uimească lumea cu o ceremonie olimpică de deschidere fără precedent

  • Pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Ceremonia de deschidere nu va avea loc pe un stadion, ci pe Sena.
  • Peste 6 500 de sportivi, în 85 de ambarcaţiuni vor naviga pe lângă monumentele emblematice ale Parisului, inaugurând o nouă eră a Jocurilor Olimpice.
Urmărește
1428 afișări
Imaginea articolului Parisul îşi propune să uimească lumea cu o ceremonie olimpică de deschidere fără precedent

Parisul îşi propune să uimească lumea cu o ceremonie olimpică de deschidere fără precedent

Evenimentul va reuni arta, sportul şi cultura pentru a crea un spectacol de neuitat, depăşind provocări logistice şi de securitate fără precedent.

Jocurile Olimpice Paris 2024 se vor desfăşura pe parcursul a 17 zile, începând de vineri, 26 iulie. La ora locală 19:30 (20:30 ora Românei), aproximativ 3 000 de dansatori, muzicieni şi actori vor transforma malurile Senei şi podurile sale într-o scenă maiestuoasă, urmând un traseu de şase kilometri de-a lungul râului până la Turnul Eiffel, unde a fost construită o scenă pentru a reproduce silueta acestuia.

Aceasta este a treia oară când capitala franceză găzduieşte evenimentul (după 1900 şi 1924). Monumentele emblematice ale Oraşului Luminii se vor afla în centrul ceremoniei de deschidere a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2024, ale cărei detalii vor fi ţinute secrete până în ziua cea mare. Spectacolul va dura trei ore şi 45 de minute.

Peste 300 000 de persoane sunt aşteptate să urmărească în direct Ceremonia de deschidere, dintre care 222 000 pe malurile superioare ale Senei şi 104 000 pe cheiurile inferioare. În plus, 80 de ecrane gigant vor fi instalate în tot oraşul, iar peste un miliard de oameni sunt aşteptaţi să urmărească ceremonia din faţa televizoarelor.

Directorul artistic Thomas Jolly promite că ceremonia „nu va ocupa doar cheiurile şi podurile, ci şi cerul şi apa". Traseul va fi împărţit în douăsprezece secţiuni, aducând un omagiu sportivilor, spunând „o poveste despre ceea ce este Franţa" - o ţară a „diversităţii" - şi sărbătorind „reunirea întregii lumi", potrivit lui Jolly.

Traseul de şase kilometri va începe la Pont d'Austerlitz, lângă Jardin des Plantes, şi se va îndrepta spre vest de-a lungul Senei, trecând pe lângă repere celebre precum Notre-Dame şi Louvre. Fiecare metru al traseului va fi plin de spectacole, muzică şi performanţe artistice, promiţând o experienţă captivantă pentru spectatori. Céline Dion şi Lady Gaga se află la Paris şi au fost confirmate pentru a cânta alături de Aya Nakamura, cu o coloană sonoră orchestrată de Victor Le Masne.

Ceremonia de deschidere reprezintă o provocare logistică majoră, necesitând închiderea Senei timp de mai multe zile şi o organizare excepţională a transportului, dar mai ales o operaţiune de securitate de primă clasă, cu perimetre controlate aplicate de poliţie încă de joia trecută şi peste 40 000 de bariere ridicate în oraş, spre surprinderea şi uneori nemulţumirea parizienilor.

Închiderea centrului oraşului a nemulţumit, printre alţii, şi pe comercianţi, care au semnalat o scădere a numărului de vizitatori. Lucrările pregătitoare ale poliţiei au implicat diverse servicii, inclusiv câini detectivi şi experţi în dezamorsarea bombelor. Un total de 45 000 de ofiţeri de poliţie, drone de supraveghere, 10 000 de militari şi lunetişti pe acoperişuri vor fi în alertă pentru orice pericol. De asemenea, vor acţiona peste 20 000 de agenţi de securitate privaţi.

Autorităţile au planificat de luni de zile desfăşurarea transportului public. Mai multe staţii de metrou au fost închise pentru eveniment, iar trenurile vor circula mai des pentru a putea găzdui cei 326.000 de spectatori aşteptaţi. Pentru transportul celor 6.800 de sportivi care vor participa la paradă, au fost amenajate 250 de autobuze care vor urca pe platforme plutitoare şi vor coborî în patru zone.

Parada va implica 205 delegaţii şi 85 de ambarcaţiuni şi se estimează că va dura două ore şi jumătate. O duzină de bărci vor fi în aşteptare în caz de defecţiuni, în timp ce aproximativ 15 vor regla ritmul paradei, sincronizat cu spectacolul de pe malurile, podurile şi acoperişurile Parisului.

Mai multe ambarcaţiuni ale Olympic Broadcasting Services (OBS) vor fi de asemenea pe apă pentru a filma scena. Ambarcaţiunile de urgenţă şi de securitate vor fi, de asemenea, pregătite în caz de nevoie. În total, aproximativ 100 de ambarcaţiuni vor fi disponibile pentru transportul sportivilor. Cele mai mari dintre cele 205 Comitete Olimpice Naţionale (CNO) vor avea propriile lor ambarcaţiuni, în timp ce CNO mai mici le vor împărţi pe ale lor.

În „Parada naţiunilor", diferitele comitete vor defila în ordine alfabetică, cu excepţia Greciei, care va conduce în calitate de fondator al Jocurilor Olimpice, şi a Franţei, care va defila ultima în calitate de ţară gazdă.

Atleţii şi echipele lor naţionale vor ajunge la Trocadéro pentru protocoalele oficiale, aprinderea cazanului olimpic şi deschiderea oficială a Jocurilor Olimpice Paris 2024.

Parada se va încheia la Pont de l'Iéna, care leagă Turnul Eiffel de Trocadéro. Partea finală a paradei va avea loc pe Place du Trocadéro, în prezenţa preşedintelui francez Emmanuel Macron şi a aproximativ 200 de alţi şefi de stat, de guvern şi prim-miniştri, printre ei şi Preşedintele României, Klaus Iohannis

Cel mai bine păstrat secret al Jocurilor este numele celui care va aprinde cazanul olimpic. Pentru prima dată, ar putea fi o pereche de sportivi. Jucătoarea de tenis Naomi Osaka a aprins torţa la Tokyo 2020. Identitatea ultimului purtător de torţă rămâne secretă, în timp ce preşedintele Emmanuel Macron va declara oficial deschiderea Jocurilor.

Conform prognozei meteo, există o uşoară şansă de ploaie, Meteo-France anunţând cer noros de la prânz şi burniţă dimineaţa. Vremea ar trebui să se îmbunătăţească după-amiaza, dar ar putea ploua în regiunea pariziană peste noapte. Ceremonia ar trebui să se desfăşoare în continuare conform planului.

Mutarea ceremoniei de deschidere de pe un stadion în inima Parisului este o provocare nemaiîntâlnită, care necesită o coordonare atentă, o creativitate îndrăzneaţă şi o gestionare impecabilă a securităţii. Acest eveniment istoric îşi propune să facă Jocurile accesibile tuturor, transformând oraşul într-o scenă uriaşă la care oricine poate participa.

Franţa doreşte să rupă convenţiile şi să ofere lumii un spectacol unic, demonstrându-şi capacitatea de a organiza un eveniment de neuitat în mijlocul tensiunilor sociale şi politice interne, al conflictelor geopolitice globale şi al unei multitudini de ameninţări la adresa securităţii.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici