Percheziţii în cadrul unor anchete de corupţie la sediul comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024

Sediul comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024 şi cel al partenerului său de infrastructură au fost percheziţionate marţi de poliţie în cadrul unor anchete privind presupuse deturnări de fonduri publice şi favoritisme, au anunţat procurorii, scrie Reuters.

Urmărește
128 afișări
Imaginea articolului Percheziţii în cadrul unor anchete de corupţie la sediul comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice Paris 2024

Sursa foto: AP / Mediafax Foto

Parchetul naţional financiar a precizat că sediul Paris 2024 a fost percheziţionat în cadrul unei anchete preliminare lansate în 2017 privind contractele încheiate de comitetul de organizare a Jocurilor de vară.

Sediul SOLIDEO, organismul public responsabil cu livrarea infrastructurii olimpice şi paralimpice, a fost, de asemenea, percheziţionat pe fondul unei anchete preliminare care datează din 2022, în urma unui audit al Agenţiei franceze anticorupţie, a adăugat PNF.

„O percheziţie este în curs de desfăşurare la sediul Comitetului de organizare”, a precizat Paris 2024 într-un comunicat. „Paris 2024 cooperează pe deplin cu anchetatorii pentru a le facilita investigaţiile”.

Paris 2024 nu a dat alte detalii şi nu a făcut niciun alt comentariu după declaraţia procurorilor.

Jocurile Olimpice de la Paris 2024, despre care preşedintele comitetului de organizare, Tony Estanguet, a promis că vor fi „ireproşabile”, vor avea loc între 26 iulie şi 11 august, iar Jocurile Paralimpice se vor desfăşura între 28 august şi 6 septembrie.

Percheziţiile au coincis cu începutul unei şedinţe de două zile a Comitetului Executiv al Comitetului Internaţional Olimpic, care a avut loc marţi, pentru a discuta o serie de probleme, printre care progresul pregătirilor pentru Jocurile de la Paris 2024.

„Suntem la curent cu faptul că a avut loc astăzi o percheziţie a poliţiei la sediul Paris 2024”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO. „Am fost informaţi de către Paris 2024 că cooperează pe deplin cu autorităţile în această chestiune”.

Bugetul total al Jocurilor a urcat vertiginos la 8,8 miliarde de euro, de la o evaluare iniţială de 6,6 miliarde de euro în 2017.

Numai infrastructura ar urma să coste 4 miliarde de euro, de la o estimare iniţială de 3,2 miliarde. Costul este limitat, deoarece majoritatea evenimentelor vor avea loc în instalaţii existente.

Principalele şantiere sunt satul olimpic şi piscina din Saint Denis, la nord de Paris.

Costul securităţii, care, potrivit instituţiei supreme de audit din Franţa, ar ajunge la cel puţin 400 de milioane de euro, nu a fost inclus în bugetul general.

Nu este pentru prima dată când organizatorii Jocurilor Olimpice fac obiectul unei anchete.

La începutul acestui an, procurorii japonezi au pus sub acuzare şase companii, inclusiv gigantul de publicitate Dentsu Group, şi şapte persoane fizice, pentru suspiciuni de trucare a unor licitaţii în valoare de 320 de milioane de dolari pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice de la Tokyo 2020.

Acuzaţiile au urmat unor luni de investigaţii privind presupusa corupţie în planificarea şi sponsorizarea Jocurilor de la Tokyo, organizate în 2021 după o amânare COVID-19.

Dentsu şi-a prezentat „scuze sincere” şi a declarat că a înfiinţat un comitet de experţi externi pentru a analiza cazul.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici