- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (01.07.2013, 16:22)
- Adrian Petculescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piloţii se tem pentru securitatea lor după exploziile de la Silverstone
Piloţii afirmă că viaţa le-a fost pusă în pericol şi cer măsuri imediat după spectacolul de tip focuri de artificii oferit de pneurile Pirelli în cursa de la Silverstone, în timp ce preşedintele FIA, Jean Todt, consideră că reacţiile lor sunt emoţionale, deşi recunoaşte că există o problemă.
Urmărește
221 afișări
Piloţii se tem pentru securitatea lor după exploziile de la Silverstone (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pneurile stânga-spate de pe patru monoposturi de la patru echipe au explodat spectaculos în timpul cursei de la Silverstone, în momente în care piloţii rulau la viteze de peste 200 de kilometri pe oră, indicând o mare problemă de securitate în Formula 1. Pe lângă aceste explozii, cel puţin alte două maşini au fost chemate de urgenţă la boxe din cauza unor înţepături şi tăieturi apărute în cauciucuri.
Prima victimă a fost britanicul Lewis Hamilton, plecat din pole-position, căruia i-a explodat cauciucul în turul 8, când se afla la conducerea cursei. "Trebuie rezolvată imediat, pentru că este clar o problemă. A fost prima dată în cariera mea când am simţit că este periculos", a spus pilotul echipei Mercedes, care după ce a ajuns ultimul în urma penei suferite a reuşit să recupereze până la locul 4 final.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Lasconi, la o lună de la anularea alegerilor: România nu este o moşie pe care ei sunt vătafi
-
Ce are Rusia în plan să furnizeze Coreei de Nord în schimbul armelor pentru susţinerea efortului de război? Anunţul lui Blinken
-
Noul lider de centru-dreapta din Austria anunţă că este deschis unei coaliţii cu extrema dreaptă
Hamilton a ţinut să-şi spună părerea despre incidentele de duminică imediat ce a trecut linia de sosire. "Băieţi, aţi făcut o treabă foarte bună în acest week-end, dar pneurile au fost o ruşine", a transmis el prin radio la boxele Mercedes.
Lewis Hamilton a fost "urmat" de Felipe Massa, în turul 10. Cauciucul din aceeaşi poziţie, stânga-spate, s-a dezintegrat în momentul în care brazilianul de la Ferrari conducea pe un viraj rapid. Massa a pierdut controlul monopostului şi a ieşit în decor, din fericire într-o zonă largă. Cu greu el a redresat maşina şi a revenit pe pistă, mergând pe trei roţi şi o jantă până la boxe.
"Ce s-a întâmplat astăzi este inacceptabil. Ce s-a întâmplat astăzi a fost foarte periculos pentru noi, pentru mine şi pentru ceilalţi piloţi. Cred că am fost norocoşi că în toate aceste accidente pilotul a fost capabil să meargă mai departe fără să intre în coliziune cu nimeni. Dacă s-ar fi întâmplat într-un viraj strâns am fi avut un mare accident. Eu şi mulţi alţi piloţi am avut probleme şi înainte, pe alte circuite. Unii spun că e din cauza vibratoarelor sau din cauza resturilor de pe circuit, dar nu-mi amintesc să fi lovit vibratoarele prea tare", a afirmat brazilianul după cursă.
La cinci tururi după explozia cauciucului lui Massa, a urmat acelaşi tip de incident la monopostul Toro Rosso pilotat de francezul Jean Eric-Vergne. Dacă la Hamilton şi la Massa a fost vorba de explozia pneurilor medii, care sunt mai sensibile, în cazul francezului a fost cauciucul de compoziţie dură. "Nu ştiu ce s-a întâmplat, nu am simiţit nimic care să mă avertizeze că pneul va exploda", a spus francezul.
Dezintegrarea pneului monopostului condus de Vergne, produsă în turul 15, i-a făcut pe comisarii FIA să trimită safety-car-ul pe pistă. Directorul de curse al federaţiei internaţionale, Charlie Whiting, oficialul care decide aproape totul în desfăşurarea unui Grand Prix, a declarat că în acele momente s-a gândit să apese butonul roşu şi să oprească Marele Premiu al Marii Britanii.
"Am fost foarte aproape să fluturăm steagurile roşii (n.r. - care semnalizează oprirea unei curse), m-am gândit la asta. Să curăţăm pista de resturile de cauciuc a însemnat să punem în pericol viaţa comisarilor de pe circuit şi aşa ceva nu trebuie să se întâmple. Nu am mai văzut aşa ceva înainte, am văzut alte feluri de pene. Trebuie să analizăm cu atenţie pentru a stabili cauza", a spus Whiting.
Poate cea mai periculoasă explozie s-a produs la pneul stânga-spate al monopostului McLaren-Mercedes condus de Sergio Perez. În spatele mexicanului se afla Fernando Alonso de la Ferrari, iar spaniolul a ratat cu puţin contactul cu o bucată de pneu, care, ţinând cont de viteza la care se rula şi de faptul că era vorba de cauciuc armat cu metal, putea produce o tragedie.
"La Sergio, am fost atât de speriat, dar atât de norocos în acelaşi timp, pentru că am ratat contactul la un centimetru", a declarat Alonso.
"Fernando Alonso a fost un tip foarte norocos că a ajuns azi acasă", a comentat Christian Horner, managerul echipei Red Bull, incidentul din turul 47.
"Problema pneurilor a schimbat complexitatea cursei, astfel că instrucţiunile transmise piloţilor, să stea departe de vibratoare, au influenţat evoluţiile lor. Cred că se vor pune câteva întrebări serioase şi cred că Pirelli va răspunde la ele", a continuat Horner.
Pirelli nu ştie deocamdată ce a produs haosul de la Silverstone. Într-un comunicat, Paul Hembery, directorul Pirelli Motorsport, precizează că unele dintre cauze ar putea fi particularităţile pistei circuitului britanic. "În cursa de duminică au aparut unele probleme la pneul stânga-spate cu care nu ne-am mai confruntat până acum. Noi tratăm aceasta situaţie cu maximum de seriozitate şi inginerii noştri investighează toate pneurile pentru a determina cât mai repede cauza acestor probleme înaintea Marelui Premiu al Germaniei. Pentru moment, nu putem spune mai multe până când nu finalizăm investigaţia referitoare la aceste incidente, care în acest moment este prioritatea noastră numărul unu. S-ar putea ca circuitul sa aibă un impact specific asupra ultimei generaţii de pneuri dezvoltate pentru sezonul 2013, dar nu vrem sa facem speculaţii acum", a spus Paul Hembery.
După cursă, expertul tehnic pentru Formula 1 al BBC, Gary Anderson, a mers în zona virajului 4 al circuitului de la Silverstone, considerat a fi fost la originea deteriorării pneurilor, şi a constatat că unele dintre marginile vibratoarelor sunt "ascuţite ca o lamă". Cel puţin două dintre exploziile produse duminică, în cazurile lui Hamilton şi Massa, par a fi fost "ajutate" de aceste vibratoare. După ce au analizat trenurile de roţi care au fost schimbate la prima intrare la boxe, inginerii au tras concluzia preliminară că pneul stânga-spate era afectat de vibratoarele din unele viraje rapide ale circuitului. La Red Bull, au fost descoperite tăieturi în acelaşi cauciuc, la monopostul pilotat de Vettel. Măsura avută la îndemână a fost sporirea presiunii în gume, în speranţa că vor deveni mai rezistente, şi recomandarea transmisă piloţilor de a evita pe cât posibil încălecarea vibratoarelor.
Primele concluzii, venite, luni, din partea echipelor, stabilesc drept cauze un mix de factori, între care tipul vibratoarelor, desenul circuitului, unul foarte rapid, şi presiunea scăzută din pneuri, soluţie adoptată de obicei pentru a mări durabilitatea cauciucurilor, dar fatală se pare la Silverstone.
Adrian Newey, directorul tehnic al Red Bull, consideră şi el că natura circuitului de la Silverstone a agravat probleme existente anterior la pneurile Pirelli. Newey spune că în cazul în care Pirelli şi echipele ar fi acţionat împreună ar fi evitat accidentele produse duminică. Producătorul italian a intenţionat înaintea Marelui Premiu al Canadei din 9 iunie să schimbe centura de oţel care armează pneurile cu una din kevlar, dar trei echipe, Ferrari, Force India şi Lotus, s-au opus.
"Dacă am fi trecut la noua construcţie a pneurilor nu am fi avut accidentele catastrofale de astăzi. Natura circuitului - o combinaţie de vibratoare şi viraje rapide - agravează problemele", a spus el.
Newey, unul dintre cei mai apreciaţi tehnicieni din Formula 1, avertizează că exploziile pneurilor pot avea consecinţe dezastruoase pentru piloţi.
"Cât priveşte securitatea, sunt două probleme. Maşina care suferă o pană, dar şi faptul că brusc ai de-a face cu o bandă de trei kilograme care zboară. Nu vreau să mă gândesc ce se întâmplă dacă aceasta loveşte un pilot în cască. Este un risc important şi ceea ce s-a întâmplat astăzi trebuie să fie o lecţie", a explicat Newey.
Preşedintele FIA, Jean Todt, a îndemnat la calm şi le-a cerut celor implicaţi în Marele Circ să se abţină de la reacţii emoţionale. "Am avut o întâlnire cu reprezentanţi ai Pirelli, care vor investiga incidentele apărute zilele acestea. Vor veni cu propuneri pentru întâlnirea pe care o vom avea miercuri, cu toate echipele. Din moment ce sunt probleme de securitate, trebuie să luăm decizia corectă, nu doar să răspundem emoţional. Trebuie să analizăm lucrurile şi să-i lăsăm pe experţi să se pronunţe. Ne va ajuta să luăm o decizie finală", a spus Todt, la postul TV Canal+.
Inginerii de la Pirelli au puţin timp la dispoziţie pentru a remedia, dacă este vina lor, problemele apărute la pneuri. Următoarea etapă debutează în mai puţin de patru zile, cu antrenamentele Marelui Premiu al Germaniei, cursă care va avea loc, duminică, pe circuitul de la Nurburgring.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Triumf românesc la Globurile de Aur cu Sebastian Stan, primul român premiat în ultimii ani. Ce semnifică acest premiu
Oraşul din România care lasă în urmă marile Capitale europene: după investiţii de 2,5 mld. de euro, a devenit oraşul unde toţi vor să trăiască
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Zodia care se umple de bani în 2025, potrivit cunoscutei Minerva: va avea cea mai mare provocare financiară
CANCAN.RO
Cât plătești pentru un kilogram de somn sau plătică din Delta Dunării. Cât costă macroul sau crapul, pentru masa de Bobotează și Sf. Ion
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe