- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Piţurcă, ridicat de pe aeroport de procurorii DNA
Selecţionerul Victor Piţurcă a fost ridicat de procurori, joi după-amiază, de pe Aeroportul Otopeni, în baza unui mandat de aducere, pentru a i se prezenta documente din dosarul "valiza", din cauză că ar fi refuzat să se prezinte la audieri atunci când a fost citat.
Piţurcă, ridicat de pe aeroport de procurorii DNA (Imagine: Mediafax Foto)
Surse din DNA au declarat, joi după-amiază, agenţiei MEDIAFAX că Piţurcă nu a fost reţinut, ci doar urmează să fie adus la sediul instituţiei pentru a i se prezenta o serie de documente.
"Victor Piţurcă nu este reţinut. Nu a fost dispusă o asemenea măsură împotriva sa, ci doar a fost ridicat pentru ca, în baza mandatului de aducere, să vină, până la urmă, în faţa anchetatorilor. Victor Piţurcă nu a dat curs mai multor citaţii în acest sens, aşa că s-a dispus luarea acestei măsuri", au declarat sursele citate.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că a fost aşteptat de procurori la Aeroportul Otopeni, cu un mandat de aducere.
"Am fost aşteptat de doi procurori la aeroport care aveau asupra lor mandat de aducere, aşa că trebuie să mă duc direct la DNA", a spus Piţurcă, refuzând să facă alte declaraţii.
Antrenorul echipei naţionale se întorcea din Austria, împreună cu secundul Ştefan Iovan, unde au urmărit partida dintre Austria şi Serbia, din cadrul grupei a VII-a a preliminariilor Cupei Mondiale.
Piţurcă: Ce au făcut procurorii DNA este un mare abuz
Selecţionerul Victor Piţurcă a declarat, joi, la ieşirea de la Direcţia Naţională Anticorupţie, că ceea ce au făcut procurorii este un mare abuz, pentru că nu a fost citat şi nu i s-a adus la cunoştinţă că trebuie să se prezinte la DNA pentru a i se prezenta învinuirea din dosarul "valiza".
Acesta a precizat că, din câte a înţeles de la procurori, l-ar fi citat o dată, dar la un vechi domiciliu de-al său şi la Federaţia Română de Fotbal, motiv pentru care nu a avut cunoştinţă despre această citaţie.
"Ştiţi cu toţii ce învinuiri mi se aduc. Au venit doi oameni, nu aveam de ce să mă sperii, de ce m-aş fi speriat. Nu a fost vorba de poliţie, ci de doi oameni în civil, nu de zece, cum spun unii. A fost vorba de un mandat de aducere. Asta e ţara în care trăim. Ei spun că mi-au trimis o citaţie la vechiul domiciliu şi la sediul Federaţiei Române de Fotbal", a spus Piţurcă.
Antrenorul echipei naţionale a mai arătat că după o singură citaţie a fost emis mandatul de aducere şi a adăugat că se aştepta la un asemenea gest din partea DNA.
Întrebat dacă se simte vinovat sau nevinovat, Piţurcă a răspuns: "De ce aş fi vinovat? Am împuşcat pe cineva, am furat eu bani?".
Piţurcă a mai spus că scopul acelui contract era foarte clar, "era un precontract de vânzare-cumpărare a unui teren".
Întrebat care sunt acuzaţiile care i se aduc în acest dosar, avocatul lui Piţurcă a spus că este vorba de favorizarea infractorului, iar selecţionerul a completat: "L-am favorizat pe Gigi Becali".
Selecţionerul Victor Piţurcă, pus oficial sub acuzare de DNA
Procurorii anticorupţie i-au prezentat, joi seara, acuzaţiile selecţionerului Victor Piţurcă acuzaţiile în dosarul "valiza", Direcţia Naţională Anticorupţie precizând că învinuirea reţinută în cazul acestuia este de favorizarea infractorului, respectiv a lui Gigi Becali.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie au emis un mandat de aducere pe numele lui Piţurcă, întrucât, "fiind citat anterior în mai multe rânduri, la domiciliu, la locul de muncă, dar şi telefonic, acesta nu a dat curs citaţiilor şi nu s-a prezentat la sediul DNA", se arată într-un comunicat remis, agenţiei MEDIAFAX, de către Direcţie.
Mandatul de aducere a fost emis în conformitate cu art. 183 din Codul de Procedură penală, potrivit căruia "o persoană poate fi adusă în faţa organului de urmărire penală sau a instanţei de judecată pe baza unui mandat de aducere, daca fiind anterior citată nu s-a prezentat, iar ascultarea ori prezenţa ei este necesară".
Mandatul de aducere a fost executat joi, în conformitate cu art.184 din Codul de procedură penală. În aceeaşi zi, procurorii i-au prezentat lui Piţurcă Victor învinuirea reţinută în sarcina sa în dosarul nr. 95/P/2006 şi anume favorizarea infractorului. În acelaşi dosar, procurorii efectuează acte de urmărire penala şi împotriva altor persoane.
În realizarea actului procedural, învinuitul a fost asistat de apărătorii săi., mai spune sursa citată.
"Începerea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nicio situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie", precizează DNA.
Surse judiciare au declarat, săptămâna trecută, că Piţurcă este acuzat că ar fi semnat, ca martor, precontractul încheiat, în fals, între Becali şi un om de afaceri din Cluj, Radu Marino, pus, de asemenea, sub învinuire. Contractul, semnat în faţa avocatului Alina Ciul, avea ca obiect cumpărarea de către Becali a unui teren aflat în posesia lui Marino, în Cluj.
Potrivit surselor citate, avocatul Alina Ciul a fost de asemenea învinuită, fiind acuzată de fals.
În 7 mai, în ziua etapei a XXXIV-a, ultima a Ligii I, DNA a convocat pentru audieri, la Cluj-Napoca, cinci persoane care aveau asupra lor 1,7 milioane de euro, bani proveniţi de la Gigi Becali, care se presupune că urmau să ajungă la jucătorii Universităţii Cluj, dacă aceştia ar fi obţinut cel puţin un scor egal în meciul cu echipa clujeană CFR, iar Steaua ar fi devenit astfel campioană.
Printre persoanele audiate la DNA Cluj s-au aflat jucătorul Gigel Coman (Universitatea Cluj) şi vicepreşedintele Consiliului de Administraţie al FC Steaua, Teia Sponte, dar şi două gărzi de corp ale lui Gigi Becali.
DNA a anunţat că Gigi Becali, Teia Sponte, preşedintele Universităţii Cluj, Anton Doboş, şi o cunoştinţă a acestuia, Traian Bendorfean, sunt urmăriţi penal pentru fapte de corupţie.
Becali este acuzat de două infracţiuni de dare de mită, una dintre ele referindu-se la meciul Rapid - Gloria, din 2006, când finanţatorul stelist ar fi urmărit cu maşina autocarul ardelenilor prin Bucureşti, în scopul de a le oferi bani jucătorilor bistriţeni pentru a-i încurca pe giuleşteni.
A doua faptă este aceea că, în perioada 5-7 mai 2008, când acesta "a oferit direct şi indirect" suma de 1,7 milioane de euro lui Anton Doboş, dar şi unor jucători ai echipei Universitatea Cluj, pentru ca, în ultima etapă a ediţiei 2007-2008 a Diviziei A, clubul clujean să îşi apere corect şansele de joc şi să facă tot ce este posibil pentru a obţine cel puţin un rezultat de egalitate în meciul cu echipa CFR 1907 Cluj, contracandidata Stelei la câştigarea titlului de campioană.
Gigi Becali a prezentat, într-o conferinţă de presă, un act de vânzare-cumpărare încheiat pentru un teren din Cluj, datat 15 aprilie, adică cu 20 de zile înaintea meciului U Cluj - CFR Cluj, precizând că printre martori a semnat şi selecţionerul Victor Piţurcă. El a dorit, astfel, să arate că banii confiscaţi de DNA nu erau destinaţi fotbaliştilor de la U Cluj.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO