Pogacar domină prima săptămână a Turului Franţei. Rezumatul primelor 9 zile

  • Slovenul Tadej Pogacar este liderul Turului Franţei după primele nouă etape.
  • El îi devansează pe Remco Evenepoel cu 33 de secunde şi pe Jonas Vingegaard cu 1:15 minute, după ce a dominat vârful Galibier.
  • În prima săptămână, Cavendish a doborât recordul de victorii în Tur.
Urmărește
88 afișări
Imaginea articolului Pogacar domină prima săptămână a Turului Franţei. Rezumatul primelor 9 zile

Pogacar domină prima săptămână a Turului Franţei. Rezumatul primelor 9 zile

Tadej Pogacar (UAE Emirates Team) este liderul Turului Franţei după prima săptămână de competiţie. Luni, 8 iulie, Turul Franţei are o zi de odihnă, aşa cum aproape toată lumea a prevăzut, Pogacar controlează cursa fiind protagonist în fiecare zi.

Slovenul poartă tricoul galben cu 33 de secunde în faţa lui Remco Evenepoel (Soudal), care se dovedeşte a fi rivalul aşteptat, şi cu 1:15 în faţa lui Jonas Vingegaard (Visma), care a risipit îndoielile cu privire la forma sa după accidentul grav suferit în aprilie.

Aceştia trei sunt în prezent principalii pretendenţi la victorie după nouă etape, din care se pot trage mai multe concluzii.

Prima este că Pogacar nu pare să sufere din cauza tensiunilor din Giro d'Italia, pe care l-a câştigat autoritar, terminând cu aproape 10 minute în faţa lui Daniel Felipe Martínez (Bora). Pogacar a atacat în vârful Galibier. Nimeni nu l-a urmat în afară de Vingegaard, care s-a chinuit mai mult pe coborâre decât pe urcare. Vingegaard a arătat totuşi că este în formă şi e capabil să-l provoace pe sloven pentru victoria finală.

O altă concluzie este că belgianul Evenepoel este şi el în formă maximă, la fel ca şi Primoz Roglic (Bora). Ultimului I-a lipsit doar puţin pentru a rămâne în primii trei.

Pe lângă etapa a patra, în care căţărarea pe Galibier a ţinut capul de afiş, restul Turului Franţei a adus şi alte noutăţi. În prima zi, Romain Bardet, un ciclist francez care a terminat al doilea şi al treilea în Turul Franţei şi care se retrage în acest an, a purtat tricoul galben.

Acest Tur va rămâne în amintire şi pentru a 35-a victorie de etapă a lui Mark Cavendish (Astana), care a doborât recordul lui Eddy Merckx de victorii de etapă în Grand Boucle.

Biniam Girmay (IWA) a fost un alt ciclist remarcabil, cu două victorii de etapă. Prima a făcut din el primul rutier de culoare din Africa ce a câştigat o etapă în Tur. A doua l-a confirmat drept cel mai bun sprinter al acestei ediţii. Kevin Vauquelin (Arkea) a oferit echipei sale, Arkea, prima victorie în Tur după mulţi ani fără victorie de etapă. Într-o altă sosire la sprint, Dilan Groenewegen (Jayco) a fost cel mai rapid în faţa lui Girmay.

Etapa a şaptea era aşteptată să fie decisivă, cu un contratimp de 25 de kilometri în care un ciclist putea pierde Turul. Nu au existat surprize. Evenepoel l-a învins pe Pogacar într-o disciplină în care belgianul este campion mondial. Evenepoel ştia că trebuie să minimizeze daunele pe care slovenul i le poate face în munţi dacă vrea să câştige clasamentul general. El a terminat cu 12 secunde avans faţă de Pogacar, nu mult, dar suficient pentru a demonstra că belgianul este cel mai bun contratimpist. Roglic şi Vingegaard s-au menţinut la 34, respectiv 37 de secunde.

A noua şi ultima etapă înainte de ziua de odihnă avea să fie un spectacol: 199 de kilometri în Troyes, dintre care 32 pe pietriş. Învingător a fost Anthony Turgis (Ten). În ciuda palmaresului său U23 impresionant, el nu era favorit. Totuşi, principalii pretendenţi la clasamentul general s-au atacat reciproc, oferind fanilor o etapă palpitantă. Evenepoel însuşi a descris-o drept "unul dintre evenimentele sportive ale anului".

Tadej Pogacar câştigase Strade Bianche de două ori în Siena, aşa că nu era nimic nou pentru el. Slovenul a atacat cu 22 de kilometri înainte de final, iar Vingegaard a răspuns cu un sprijin bun din partea coechipierului Matteo Jorgenson. Pogacar a atacat din nou cu 8 km înainte de final, dar nu a reuşit să se desprindă.

Vingegaard a avut o pană la 100 de kilometri de sosire şi a fost nevoit să schimbe bicicleta şi să o ia pe cea a coechipierului său Jan Tratnik. Nu a avut timp să îşi ia propria bicicletă şi a terminat pe cea a lui Tratnik. Evenepoel a atacat la 78 de kilometri de Troyes şi a suferit o problemă mecanică. Rivalii săi au răspuns, dar belgianul a trebuit să lupte din greu pentru a-şi recâştiga poziţia după defecţiune.

Toate acestea s-au întâmplat în puţin peste o săptămână de Tur. Alergători precum Enric Mas (Movistar) şi Egan Bernal (Ineos) sunt, de asemenea, în cărţi pentru o clasare în top 10, dar, cu excepţia unei surprize, nimic mai mult. Mikel Landa (Soudal), al optulea în clasamentul general, va fi un servitor de excepţie pentru Evenepoel. Doi tineri spanioli, Juan Ayuso (UAE) şi Carlos Rodríguez (Ineos), ocupă locurile cinci, respectiv şapte în clasamentul general. Ei sunt cei mai buni în spatele primilor trei ciclişti, Pogacar, Evenepoel şi Vingegaard, şi al patrulea, cu o treaptă mai jos, Roglic.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici