Video Popescu: Cred că securiştii au făcut notele informative imitându-mi scrisul

Fostul internaţional Gheorghe Popescu a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, după ce în presa centrală au apărut articole că ar fi fost informator în perioada 1986-1989, că în opinia sa notele informative respective au fost făcute de securişti, care i-au imitat scrisul.

Urmărește
42 afișări

"Acel dosar este fabricat cu siguranţă. Cred că neavând material de la mine, persoana pe care eu o ocoleam, a scris aceste note. (..) Cred că securiştii au scris notele informative imitându-mi scrisul (..) Este foarte ciudat, pentru că scrisul meu din acea perioadă seamănă foarte mult cu acel scris din documente", a precizat fostul internaţional.

"E ciudat, eu nu-mi aduc aminte să fi semnat altă hârtie, decât una generală, prin care eram de acord să apăr interesul naţional. Eu nu am scris niciun fel de note informative, iar cele care sunt acum la dosar sunt mult prea multe pentru ca eu să nu-mi aduc aminte de ele. De la hârtia aceea generală până la a deveni colaborator al Securităţii este o distanţă foarte mare", a spus Popescu.

Gheorghe Popescu a menţionat că, deşi scrisul seamănă foarte mult cu al său, totuşi există unele diferenţe majore.

"Am conştiinţa foarte împăcată. Înaintea meciului de la Monaco (n.r. - 1985) am fost chemat la Securitate de către un domn, care mi-a spus că nu sunt singurul chemat acolo şi să fiu atent că vom fi contactaţi de românii din străinătate, iar aceştia vor încerca să ne convingă să rămânem acolo. M-au pus să semnez un angajament cum că voi apăra interesul naţional, iar dacă voi vedea ceva să le spun. Îmi aduc aminte doar fragmente, nu m-am speriat, pentru că era vorba de interesul naţional. În notele acelea, scrisul seamănă cu al meu, mă frapează asta, dar nu îmi aduc aminte să fie semnate de mine. Chiar dacă «j»-ul este diferit, «r»-ul arată altfel, iar asta nu se va putea demonstra decât printr-o expertiză grafologică. Pot să bag mâna în foc că nu am scris o asemenea chestiune. Dacă prin absurd, era o chestie scrisă de mine, era un lucru laudativ la adresa cuiva", a adăugat Popescu.

Fostul internaţional român a precizat că era urmărit de un ofiţer al Securităţii, dar că de fiecare dată când se întâlnea cu el pe stradă, trecea pe partea opusă.

"După ce s-a întâmplat asta (n.r. - vizita la sediul Securităţii), m-am întâlnit de foarte multe ori cu acel domn pe stradă şi când îl vedeam, treceam pe partea cealaltă. El venea după mine şi mă întreba că de ce îl evit, iar eu îi spuneam că nu am ce să îi spun şi văzând că nu au ce să scoată de la mine, au făcut acele note în numele meu. Am văzut că mai eram acuzat că în casa mea se întâlneau informatorii, dar cheile de la garsonieră nu le aveam decât eu şi tatăl meu. Poate că aveau alte metode să intre, dar nu eu nu am primit pe nimeni în casă. Dacă ar trebui să semnez încă o dată un asemenea angajament, aş face-o din nou", a subliniat Popescu.

Gheorghe Popescu a declarat că nu putea să fie colaborator al Securităţii, din moment ce nici Steaua şi nici Dinamo nu au reuşit să-l convingă să se transfere. "Dacă Steaua, sub pază armată, nu a reuşit să mă convingă în birou la Ilie Ceauşescu să semnez, dacă Dinamo nu a putut, prin meotdele pe care le avea, să mă facă să semnez, înseamnă că eram imposibil de şantajat. Mircea Lucescu o singură dată m-a întrebat dacă nu vreau să mă transfer la Craiova, când eram în cantonament cu echipa naţională", a spus Popescu.

Cotidianul Adevărul a notat, în ediţia de luni, că Gheorghe Popescu a dat informări despre colegii săi în perioada 1986-1989, el figurând în dosarul privind activitatea sa de informator al Securităţii cu numele conspirativ de "Petrescu".

"De-a lungul unei perioade de aproximativ trei ani, «numitul Popescu Gheorghe» a scris nouă rapoarte informative, printre cei vizaţi fiind fostul fotbalist şi actualul antrenor Emil Săndoi, dar şi fostul antrenor al «Craiovei Maxima», Constantin Oţet", a precizat Adevărul, despre rapoartele fotbalistului, alias "colonelul Petrescu".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici