EXCLUSIV VIDEO  Video Povestea de film a lui Radu Turcanu, juniorul român de la Australian Open / Tânărul şi-a învins destinul: a fost diagnosticat cu epilepsie, suferă de discromatopsie şi evoluează cu ochelari

  • În ultimul tur al calificărilor, sportivul român Radu Turcanu a trecut azi-noapte, în două seturi, 6-2, 7-6, de un adversar din Singapore, Bill Chan.
  • Sportivul din Bucureşti a ajuns la Melbourne cu o bursă de la Academia Victor Hănescu.
  • Tatăl său, inginer silvic, povesteşte că Radu a fost diagnosticat cu epilepsie la vârsta de 8 ani.
  • Familia face sacrificii uriaşe pentru a-i întreţine pasiunea: tatăl său a lucrat 6 ani în străinătate ca şi camionagiu.
  • Radu Turcanu, 17 ani, este de ani buni în Top 3 cei mai buni jucători ai României, deşi evoluează cu ochelari şi nu distinge prea bine culorile.
  • România mai are o reprezentată în concursul junioarelor, pe Ruxandra Bertea.
Urmărește
1324 afișări

După ce a trecut în primul tur al calificărilor de japonezul Yuta Tomida (cap de serie 9), Radu David Turcanu, 17 ani (va împlini 18 în luna martie), a învins, în zorii acestei zile, un alt sportiv asiatic, pentru a-şi asigura o poziţie pe tabloul principal al juniorilor la primul turneu de Mare Şlem al anului. Învinsul, Bill Chan (Singapore), avea statut de favorit 2 în calificări.

În schimb, celălalt român aflat la Melbourne în calificările juniorilor, Ştefan Horia Haită (16 ani), n-a izbutit să străbată drumul până la capăt, oprindu-se în turul doi al preliminar (ultimul), cedând la thailandezul Thanaphat Booosarawongse, scor 2-6, 4-6.

Mediafax a stat astăzi de vorbă cu Răzvan Turcanu, tatăl singurul reprezentant masculin al României la Melbourne în proba de simplu (la dublu seniori joacă Vlad Cornea), după ce fetele, la senioare, au părăsit competiţia, iar la junioare o avem, pe tabloul principal, doar pe Ruxandra Bertea.

Familia Turcanu locuieşte în Tunari (Ilfov). Component al lotului naţional, Radu mai are un frate, în vârstă de 19 ani şi jumătate, fost jucător de tenis, dar care a renunţat, iar acum se pregăteşte să devină pilot, şi o soră, 10 ani, care adoră călăria.


Familia Turcanu: tatăl şi cei 3 copii. Radu e în dreapta

Sportivul se pregăteşte la Academia Victor Hănescu, beneficiind de o bursă pentru a ajunge în Australia. El este însoţit la Melbourne chiar de Victor Hănescu, fostă primă rachetă în echipa de Cupa Davis a României şi cel mai bun jucător al ţării de la Andrei Pavel încoace.

Învaţă la o şcoală online din Anglia

„Este ceva extraordinar ce a făcut Radu, ne bucurăm. Până la 10 ani, când sunt mici, noi, părinţii, visăm, iar când sunt mari, ei sunt cei care visează să ajungă în vârf”, ne spune Răzvan Turcanu, de meserie inginer silvic, dar care face Uber în paralel, pentru completarea veniturilor.

La un moment dat, părintele sportivului şi-a dat demisia din sectorul silvic şi a plecat în străinătate, pentru a lucra pe camion, în domeniul naval. Acasă, copilul avea toate problemele medicale din lume, pe care însă le-a învins şi a ajuns până în vârf, cel puţin la nivel de juniori.

„Am fost camionagiu timp de 6 ani, acum sunt în România. Copilăria lui am petrecut-o la distanţă, ca să zic aşa. Îi trimiteam bani, ca să poată să se descurce cu tenisul.

Copilul a fost la un mental coach şi şi-a spus cea mai mare frică pe care o avea: că n-o să-l mai las la tenis! Văd daţi seama ce presiune a fost... Şi pe el, dar şi pe noi, familia.

A renunţat la sistemul de învătâmânt românesc. Face şcoala online în Anglia. Este în clasa a 10-a la Matematică, într-a 11-a la Engleză şi într-a 9-a la Ştiinţă.

Plus probleme medicale. La 8 ani a fost diagnosticat cu epilepsie. A căzut în microbuz, s-a prăbuşit la un turneul în Brăila, la 10 ani. De pe la 14 ani însă, simptomele nu au mai apărut.

Apoi, nu vede prea bine culorile, când dă testele pe acele cartoane. Are o formă uşoară de discromatopsie. Nu distinge maroul pe verde. Zgura o vede bine însă. Oricum, bine că nu sunt prea multe turnee pe hard la noi în ţară (râde). Poartă ochelari, nu sunt dioptrii mari, dar are astigmatism”, dezvăluie Răzvan Turcanu.

Bilete de avion până în Australia au costat 4.000 de euro, achitate însă de rude. În plus, nu plăteşte nici cazarea la Antipozi. „Familia mamei mele locuieşte în Australia”, precizează Turcanu senior.

Radu, care a trecut şi pe la Clubul Sportiv Dinamo, beneficiază de bursă de la vârsta de 12 ani. Dar nu a apucat să păşească pe circuitul masculin profesionist, neavând încă vreun punct ATP. „Este în Top 3 la juniori de la 14 ani. A ieşit campion naţional la U 14, dar din partea federaţiei n-a beneficiat decât de un singur cantonament de pregătire fizică, în 10 ani.

Nu spun asta pentru că e copilul meu, dar este printre cei mai buni din România. Mai sunt şi alţii la un nivel înalt. Spre exemplu, Luca Preda, de la Constanţa, născut în 2002, este recomandat ca o viitoare senzaţie a tenisului românesc”, încheie tatăl lui Radu.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici