- Home
- Sport
- (21.05.2019, 10:06)
- Ioana Scholler
Povestea pilotului care s-a întors din morţi: Niki Lauda, omul care a iubit pericolul mai mult decât victoria
Legendarul pilot de Formula 1 şi triplu campion mondial, Niki Lauda, care a murit luni la vârsta de 70 de ani, va fi mereu ţinut minte pentru teribilul său accident din 1976, relatează France24.
Urmărește
2122 afișări
Niki Lauda, o viaţă remarcabilă
Ambiţia şi determinarea multiplului campion mondial au rămas de neclintit chiar şi în urma accidentului tragic, Niki Lauda făcând o revenire spectaculoasă şi câştigând încă de două ori titlul mondial, înainte să-şi dezvolte propriile linii aeriene şi să devină un om de afaceri de succes.
Lauda, membru al echipei Ferrari, debutase în campionatul mondial din Formula 1 cu an mai devreme şi era în fruntea clasamentului atunci când la data de 1 august, 1976, vehiculul în care se afla a ieşit de pe pistă pentru motive care nu au fost niciodată dezvăluie, autoturismul izbucnind în flăcări pe circuitul de la Nürburgring, din Germania.
Lauda a fost blocat în maşina în flăcări timp de aproape un minut înainte să fie scos de alţi şoferi care au oprit pentru a-l salva, aceştia riscându-şi vieţile. Costumele de curse ale acestora au fost şi ele arse din cauza căldurii excesive.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Avertismentul lansat de premierul polonez Tusk: UE trebuie să se înarmeze pentru a „supravieţui” unei lumi incerte
-
Intrarea în Schengen şi deschiderea autostrăzilor de la Craiova la Paşcani încing piaţa de logistică
-
Consiliul UE adoptă recomandări pentru ţările în procedură de deficit excesiv, între care România
Imaginile cu accidentul oribil au făcut înconjurul lumii. Cu doar câteva zile mai devreme, Lauda declara într-un interviu că „pe circuitul de la Nürburgring, dacă maşina ta are probleme, ai şanse 100% de a muri”, informează France24.
Un spirit de luptător
La doar şase săptămâni de la tragicul accident şi după ce a primit ultima împărtăşanie pe patul de spital, Niki Lauda a surprins întreaga lume cu o revenire la circuitul Italian Grand Prix în Monza.
Lauda a terminat pe locul al patrulea, acesta fiind încă acoperit cu bandaje după ce suferise arsuri de gradul al treilea pe faţă şi pe mâni şi inhalase fum toxic. Un jurnalist prezent la raliu, povestea şocat cum l-a văzut pe Lauda când şi-a scos bandajele pline de sânge de pe scalp, după terminarea cursei.
Austriacul a pierdut doar două curse în acel sezon şi şi-a menţinut avantajul de trei puncte faţă de britanicul James Hunt la finalul de sezon la Grand Prix Japonia.
R.I.P Niki Lauda, It’s going to be one hell of a rematch. pic.twitter.com/u7AGszvYMb
— cosmickins (@cosmickins) May 21, 2019
Niki Lauda s-a retras din cursă în timpul unei ploi teranţiale, spunând că este periculos să continue, iar Hunt a câştigat astfel singurul lui titlu mondial.
Rivalitatea dintre cei doi bărbaţi – care a demonstrat curajul extraordinar şi spiritul de luptător al austriacului – a fost ecranizată în 2013, în lungmetrajul „Rush” al regizorului american Ron Howard.
În sezonul următor, în 1977, Lauda câştigă al doilea campionat mondial de Formula 1 cu echipa Ferrari. Acesta s-a retras la sfârşitul anului 1979 pentru a-şi urma a doua pasiune, aviaţia civilă.
Totuşi, s-a întors în circuit în 1982, de data aceasta cu echipa McLaren, cu care a câştigat al treilea şi ultimul titlu de campion mondial în 1984.
Lauda a înfiinţat linia aeriană Lauda Air în 1979, compania fiind cumpărată de Austrian Airlines în 2002.
În 2004, fostul pilotul a creat compania aeriană low-cost Niki, aceasta fiind cumpărată în 2011 de Air Berlin.
Cu toate acestea, Air Berlin s-a desfiinţat, iar Lauda şi-a recâştigat compania în ianuarie 2018, fiind în competiţie cu IAG, proprietarul companiilor British Airways şi Ryanair. Compania a fost redenumită LaudaMotion, dar printr-o altă răsturnare de situaţie, Lauda a vândut majoritatea acţiunilor către Ryanair două luni mai târziu.
De asemenea, Lauda, care opera afaceri cu aeronave private, a fost implicat într-un accident aviatic pe 26 mai 1991, atunci când Lauda Air Boeing 767 s-a prăbuşit în Thailanda, pe ruta Bangkok către Viena. Toate cele 223 de persoane aflate la bord au murit.
Invitând controverse
Recunoscut pentru şapca roşie de Formula 1, cu care îşi ascundea cicatricile din urma accidentului, Lauda nu s-a îndepărtat prea mult de circuit.
Fostul pilot a lucrat ca şi comentator, consultant pentru Ferrari în anii 1990, dar şi director de echipă la Jaguar la începutul anilor 2000. În 2012, a devenit membru al comisiei fără funcţii executive al Mercedes.
Arogant şi încrezător, Niki Lauda nu s-a mulţumit niciodată cu „nu” drept răspuns şi a stârnit controverse în Formula 1, iar mai apoi în propriile afaceri, prin comportamentul său intransigent.
Dar experienţa sa vastă, onestitatea brutală şi ambiţia sa i-au obţinut respectul de la cei care i-au recunoscut etica profesională, mintea analitică şi dorinţa de a învăţa din greşeli.
Într-un interviu cu AFP la Monaco Gran Prix în urmă cu un an, Lauda a criticat sistemul de protecţie Halo instalat în cabinele maşinilor de curse, spunând că diminua farmecul sportului.
Fostul campion mondial a fost operat şi a suferit un transplant pulmonar în august 2018, în urma unei infecţii la plămâni, aceştia fiind încă afectaţi şi slăbiţi de accidentul din 1976.
Cu ani în urmă, Lauda a suferit multiple transplanturi de rinichi. Atunci când unul dintre acestea a eşuat, un al doilea rinichi a fost donat de iubita sa Birgit Wetzinger, fostă stewardeză, cu care s-a căsătorit în 2008. În afară de gemenii celor doi, un băiat şi o fată născuţi în 2009, Lauda avea de asemenea trei băieţi din relaţii anterioare.
Niki Lauda s-a născut drept Andreas Nikolaus la 22 februarie 1949, în Viena, într-o familie înstărită, care nu împărtăşea aceeaşi pasiune pentru cursele auto.
R.I.P Niki Lauda. I'm sorry to hear that you have passed away. pic.twitter.com/j5jOyGt1yw
— Furkan Şimşek (@furkannsimsek5) May 21, 2019
„Un Lauda ar trebui să fie pe paginile financiare ale ziarelor, nu pe cele sportive”, obişnuia să spună bunicul său. În 1968, fără să le spună părinţilor, Lauda participă la – şi câştigă – prima sa cursă cu un Mini Racer pe care îl cumpărase cu ajutorul bunicii.
Citește pe alephnews.ro: Micile detalii fac diferența. Ce să NU faci la un interviu de angajare
Citește pe www.zf.ro: Lovitură în plin pentru economia românească: Chinezii de la Haier închid fabrica din judeţul Prahova, un proiect de 70 de milioane de euro unde creaseră peste 1.000 de locuri de muncă. Proiectul a fost inaugurat în 2021
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Surpriză la început de an: FMI a schimbat şeful pentru România şi descinde la Bucureşti la începutul lunii februarie să se întâlnească cu Guvernul şi BNR pentru a ”analiza evoluţiile economice şi financiare recente”
Undă verde pentru afacerea secolului: Donald Trump nu are nimic împotriva achiziţiei Tik Tok de către armata sa de miliardari. Cine sunt cei doi titani ai lumii financiare care vor fi vârful de lance al tranzacţiei
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Jurata de la show-ul de talente, fotografiată de paparazzi la întâlnirea cu celebrul milionar mai tânăr cu 12 ani decât ea
PROSPORT.RO
Victor Ponta rupe tăcerea după ce s-a aflat că a divorțat de Daciana Sârbu: „Au avut prea mult de suferit toți din cauza…”
CANCAN.RO
Orașul din România în care ești AMENDAT cu 2.500 lei dacă nu ai numărul apartamentului pe ușă
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1064. Zelensky: Ucraina se va alătura NATO dacă Trump doreşte / Trump afirmă că SUA „probabil” vor sancţiona Rusia dacă Moscova refuză negocierile de pace / Secretarul de Stat al SUA: Vrem să punem capăt războiului din Ucraina, astfel încât acesta să nu reînceapă peste 3-4 ani
-
astăzi, 15:44
Cseke Attila, despre demiterea lui Klaus Iohannis: În 35 de ani încă nu am demis niciun preşedinte