"Prăpastia" în care se află sportivii care se retrag: Thorpe, Gascoigne, Cecillon - dificila retragere a campionilor

Sportivii de nivel înalt îşi dedică adeseori viaţa doar performanţei. Şi, aşa cum este cazul înotătorului australian Ian Thorpe sau al rugbistului francez Marc Cecillos, finalul carierei sportive reprezintă uneori o adevărată traumă, se arată într-un material al AFP.

Urmărește
107 afișări
Imaginea articolului "Prăpastia" în care se află sportivii care se retrag: Thorpe, Gascoigne, Cecillon - dificila retragere a campionilor

Ian Thorpe (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Thorpe, cvintuplu campion olimpic, a fost internat, luni, după ce a fost găsit în maşină pe o stradă din Sydney, dezorientat din cauza unui amestec de analgezice şi antidepresive.

El şi-a anunţat retragerea în 2006, la 24 ani, după o carieră excepţională, însă nu pare să se descurce în lipsa competiţiilor.

Un fenomen trist, frecvent la sportivii de nivel înalt, precum şi la amatori, afirmă fostul înotător Kieren Perkins. "Sunt sute, poate mii de sportivi care nu au notorietatea lui Thorpe, dar care trăiesc acelaşi lucru", a spus el.

Andrew Hughes, specialist în marketing sportiv la Australian National University, vorbeşte şi el de "prăpastia" în care se află sportivii care se retrag.

"Nu mai există regimul antrenamentelor, celebritatea, adrenalina. Totul dispare. Mulţi ajung la disperare şi încearcă o revenire visând să redevină cei mai buni", spune el.

Cazul Thorpe este un exemplu clar: revenirea prevăzută la JO de la Londra din 2012 a fost un eşec răsunător, după ce fosta glorie de la Sydney sau Atena nici măcar nu a reuşit să se califice.

"Nimic din viaţa normală nu poate înlocui senzaţia competiţiei pentru care sportivii se sacrifică de la vârstă fragedă şi care reprezintă singurul orizont vizibil", adaugă Andrew Hughes.

Potrivit acestuia, instanţele sportive ar trebui să-i ajute pe sportivi şi să-i ghideze în drumul spre o altă carieră. Majoritatea federaţiilor propune un plan de continuare a carierei şi de educaţie a sportivilor, însă nu este mereu suficient.

Unii, afectaţi de alcool şi consum de stupefiante, ajung pe prima pagină a tabloidelor, aşa cum a fost cazul fostului rugbist francez Marc Cecillon, depresiv după retragere şi condamnat în 2008 la 14 ani de închisoare pentru uciderea soţiei sale în 2004, când era sub influenţa alcoolului.

Alt caz răsunător este cel al fostului fotbalist Paul Gascoigne, 45 de ani, de 57 de ori convocat în naţionala Angliei, pe care a condus-o în semifinalele Cupei Mondiale din 1990. De ani de zile, Gascoigne suferă de alcoolism şi depresie.

Fostul skipper australian John Bertrand, care în 1983 a pus capăt celor 132 de ani de supremaţie americană în Copa America, îşi aminteşte că a trăit "o experienţă asemănătoare" cu cea a lui Ian Thorpe.

"Este principala provocare pentru oricine care a fost acolo sus: să găsească un nou proiect de viaţă care să-l pasioneze, să-i placă tot ceea ce face", a mai spus el.

Totuşi, potrivit lui Renee Appaneal, psiholog la Institutul australian pentru sport, trecerea la viaţa "civilă" nu este mai greu de depăşit ca anumite etape din cariera sportivă. "Tranziţia pentru sportivii care se retrag nu este decât una suplimentară în viaţa lor", a explicat ea.

"Îi încurajăm să se gândească la modul în care au trăit alte tranziţii, cum au trecut de la sportul amator la elită, cum au plecat de acasă la centrele de formare. De asemenea, anturajul este foarte important, însă adeseori sportivii de nivel înalt sunt izolaţi, aşa cum sunt toţi cei aflaţi în luminile rampei. Este greu să-şi găsească persoane de încredere şi de sprijin", a adăugat Renne Appaneal.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici