- Home
- Sport
- MOSCOVA, (09.11.2013, 17:55)
- Iuliana Enache
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
PREMIERĂ ISTORICĂ: Torţa olimpică a ajuns în spaţiu - FOTO
Doi cosmonauţi ruşi au ieşit, sâmbătă, din Staţia Spaţială Internaţională (ISS) în spaţiu cu torţa olimpică, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, cu trei luni înainte de cele de la Soci, potrivit imaginilor difuzate în direct de televiziunea rusă.
Urmărește
907 afișări
PREMIERĂ ISTORICĂ: Torţa olimpică a ajuns în spaţiu (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
După deschiderea sasului, cosmonautul Serghei Riazanski a ieşit din ISS primul şi l-a filmat pe colegul său rus Oleg Kotov, care a ieşit cu torţa roşie şi gri, cu care vor rămâne în spaţiu aproximativ o oră.
"Kotov şi Riazanski vor imita predarea flăcării olimpice", declarase anterior Centrul rus de control al zborurilor spaţiale (TSOUP), situat la periferia Moscovei.
"Cosmonauţii nu se vor îndepărta prea mult de sas, iar torţa va fi fixată de costum printr-un cablu", a adăugat el.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Iohannis, despre întâlnirea cu Zelenski la care România nu participă: Mi se pare un pic neobişnuit
-
Iohannis: Eu nici nu pot să plec. Dacă aş pleca, ar trebui să o fac prin demisie
-
Oficial! Dan Şucu este noul acţionar majoritar al clubului Genoa din serie A
În timpul ieşirii celor doi ruşi, astronauţii din interiorul ISS îşi vor fotografia colegii pe hublouri.
După turul în spaţiu cu torţa, cei doi cosmonauţi îşi vor continua misiunea în spaţiu timp de şase ore, aşa cum fac de obicei pe ISS, în cadrul activităţilor lor.
Flacăra, în culorile roşu şi gri, este una dintre cele 16.000 de torţe folosite de o lună în cadrul ştafetei în Rusia. Acesta este cel mai lung parcurs al torţei din istoria olimpică (65.000 kilometri) până la deschiderea Jocurilor Olimpice la 7 februarie 2014 la Soci, localitate situată între Marea Neagră şi Munţii Caucaz.
Singura diferenţă în cazul torţei din spaţiu este că aceasta a fost stinsă pe toată durata călătoriei, din motive de securitate. Oricum, aprinderea unei flăcări în spaţiu ar fi imposibilă din cauza absenţei oxigenului.
Serghei Riazanski şi Oleg Kotov, care au ajuns pe ISS la 26 septembrie la bordul unei capsule Soyuz care a decolat de pe cosmodromul Baikonur din stepele Kazahstanului, au vorbit despre această "ieşire olimpică" înainte de a pleca.
"Voi ieşi primul cu o cameră în mână şi alte echipamente foto", a declarat Riazanski.
"Apoi, Oleg va ieşi cu torţa şi eu îl voi filma. Pe urmă vom face schimb, dacă mă va lăsa să ţin torţa", a adăugat el.
Semn al caracterului istoric al acestei etape spaţiale a parcursului torţei olimpice, decolarea capsulei Soyuz cu simbolul Jocurilor Olimpice de la Soci şi cu torţa la bord a fost difuxată în direct pe un ecran gigantic amplasat în centrul oraşului New York, în Times Square, unul dintre cele mai celebre şi mai aglomerate locuri din lume. Aceasta a fost difuzată şi de televiziunea rusă.
Torţa olimpică a fost dusă în spaţiu la bordul unei navete înainte de Jocurile Olimpice de la Atlanta din 1996 şi a celor de la Sydney din 2000, dar nu a fost scoasă niciodată în termosferă.
După această etapă inedită, torţa va reveni pe Terra, la bordul unei capsule Soyuz, însoţită de astronauţii Fiodor Iurcikin (rus), Karen Nyberg (americană) şi Luca Parmitano (italian), care se întorc dintr-o misiune de cinci luni şi jumătate în spaţiu. Aterizarea este prevăzută pentru 11 noiembrie, la ora 0.50 GMT (2.50, ora României) în stepele Kazahstanului.
În afară de călătoria în spaţiu, torţa olimpică va fi purtată şi în adâncurile Lacului Baikal (Siberia), după ce a călătorit deja la Polul Nord, într-un periplu de 123 de zile, început pe 7 octombrie, la Moscova, care se va încheia la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă, pe 7 februarie 2014.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis spune că „nimeni nu este de vină pentru anularea alegerilor”. Declarațiile Președintelui
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe