Presa chineză sare în apărarea lui Pan după ce s-a spus că recordul său nu este omeneşte posibil

  • Mass-media de stat din China, sportivii şi internauţii chinezi s-au raliat pentru a-l susţine pe campionul olimpic la înot Pan Zhanle.
  • Reacţia de susţinere vine după ce criticii, inclusiv un comentator australian de înot, au afirmat că recordul său mondial la 100 de metri liber nu a fost "omeneşte posibil".
Urmărește
2578 afișări
Imaginea articolului Presa chineză sare în apărarea lui Pan după ce s-a spus că recordul său nu este omeneşte posibil

Sursa foto: Mediafax Foto

Pan şi-a doborât propriul record mondial la 100 de metri liber, bătând cu 0,40 secunde performanţa anterioară pe care a stabilit-o la Campionatele Mondiale de la Doha, în februarie, învingându-i categoric pe australianul Kyle Chalmers şi pe românul David Popovici.

Pan, în vârstă de 19 ani, a terminat în 46,40 secunde şi a cucerit prima medalie de aur în nataţie a Chinei la Jocurile Olimpice de la Paris. Victoria sa a venit după ce „a efectuat programe riguroase de teste antidoping înainte şi în timpul jocurilor, fără niciun rezultat pozitiv", a scris vineri China Daily, citată de Reuters.

Pan a declarat că a efectuat 21 de teste antidoping din mai până în iulie înainte de jocuri. „Am cooperat cu toate procedurile de testare şi am rămas încrezător că am concurat corect şi curat", a declarat el ziarului.

„Am făcut multe antrenamente aerobice şi de anduranţă pentru a-mi întări împingerea şi lovitura în ultima fracţiune. De asemenea, am adoptat un sistem ştiinţific de monitorizare şi analiză subacvatică pentru a ne revizui tehnicile şi loviturile, astfel încât să ne putem antrena mai bine şi mai eficient."

Antrenorul şi comentatorul australian Brett Hawke a spus într-o postare pe Instagram că „nu este omeneşte posibil să învingi acel pluton" şi că evoluţia chinezului „nu a fost din viaţa reală. Nu în acea piscină, împotriva acelor adversari".

Comentariile lui Hawke au fost distribuite pe larg pe platforma Weibo din China, un utilizator comentând: „Este atât de cool să-i vezi incompetenţi, furioşi şi dezarmaţi".

Povestea din spatele suspiciunilor

Echipa chineză de înot a fost supusă unui control intens de la dezvăluirile din aprilie conform cărora 23 dintre înotătorii ţării au fost testaţi pozitiv pentru un medicament interzis pentru inimă în 2021, dar li s-a permis să concureze la Jocurile Olimpice de la Tokyo.

Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) a acceptat concluziile unei investigaţii chineze, conform căreia rezultatele s-au datorat contaminării de la bucătăria unui hotel, iar o revizuire independentă a susţinut gestionarea cazului de către WADA.

Un audit al World Aquatics a concluzionat că nu a existat nicio eroare de gestionare sau muşamalizare din partea organismului de conducere. Numele lui Pan nu s-a numărat printre înotătorii chinezi menţionaţi în rapoartele New York Times şi ale radiodifuzorului german ARD.

„Echipa chineză de înot a fost supusă mai multor teste în două săptămâni decât sportivii străini într-un an întreg", a scris ziarul chinez Global Times.

Înotătoarea chineză Zhang Yufei, care a câştigat medalia de bronz în finala feminină la 200 de metri fluture, a răspuns joi, în timpul unei conferinţe de presă, întrebărilor despre Pan.

„De ce sunt chestionaţi sportivii chinezi când înoată atât de repede? De ce nu a îndrăznit nimeni să îl pună la îndoială pe Phelps când a câştigat?"

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici