Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping: Din păcate, Liga Profesionistă de Fotbal nu cere controale doping. Meldonium, singura substanţă majoră interzisă în 2016

Graţiela Vâjâială, a declarat că Liga Profesionistă de Fotbal nu colaborează pentru testarea doping a fotbaliştilor din Liga 1. Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping a menţionat că că meldonium este singura substanţă semnificativă introdusă de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) pe lista neagră pentru 2016.

Urmărește
728 afișări
Imaginea articolului Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping: Din păcate, Liga Profesionistă de Fotbal nu cere controale doping. Meldonium, singura substanţă majoră interzisă în 2016

Preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping: Din păcate, Liga Profesionistă de Fotbal nu cere controale doping

"Liga nu cere niciun control în România, din păcate. Am semnat un parteneriat cu UEFA, în vederea Euro 2016 şi a introducerii paşaportului biologic. Numărul de controale în fotbal va creşte, dar aşteptăm o implicare mai mare din partea Ligii şi a FRF. Federaţia a comandat teste şi anul trecut, însă un număr mult prea mic de teste în raport cu numărul de fotbalişti din România. Sigur, facem şi noi din banii de la bugetul de stat, însă nu putem redirecţiona aproape toţi banii către fotbal. Avem şi ceilalţi sportivi din România, sunt peste 62 de federaţii pe care le monitorizăm. Avem Jocurile Olimpice anul acesta. ", a declarat Graţiela Vâjâială, în direct la emisiunea ProSport Live, de pe www.prosport.ro.

Contactat de MEDIAFAX, Gino Iorgulescu a refuzat să comenteze declaraţiile Graţielei Vâjâială.

Preşedintele ANAD spune că nu are indicii privind cazuri de dopaj al sângelui în România: "Nu am indicii că sportivii români fac transfuzii de sânge pentru îmbunătăţirea randamentului".

Singurele cazuri oficiale de dopaj din fotbalul românesc s-au înregistrat în iunie 2001, atunci când jucătorii de la FC Argeş, Cristian Buturugă şi Adrian Neaga, au fost testaţi pozitiv pentru primobolam, un anabolizant folosit îndeosebi pentru dezvoltarea masei musculare. Cei doi fotbalişti nu au fost suspendaţi.

Preşedintele ANAD: Meldonium, singura substanţă majoră interzisă în 2016

Graţiela Vâjâială, preşedintele Agenţiei Naţionale Anti-Doping, a declarat că meldonium este singura substanţă semnificativă introdusă de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) pe lista neagră pentru 2016.

Decizia a fost luată pentru că, spune Graţiela Vâjâială, „s-a văzut că într-o anumită zonă geografică este foarte utilizată. Meldonium este folosit în marea majoritate a cazurilor doar în spaţiul ex-sovietic. Noi nu am avut cazuri cu Meldonium la testare”.

În ultimele zile, numeroşi sportivi ruşi au picat testele doping, fiind depistaţi cu meldonium, o substanţă folosită de cardiaci. Maria Şarapova este cel mai cunoscut caz, însă pe lista dopaţilor au mai intrat campionul olimpic la patinaj Semion Elistratov, campionul mondial la patinaj viteză Pavel Kulijnikov, voleibalistul Alexander Markin, halterofilului Alexei Lovcev, ciclistul Eduard Vorganov şi patinatoarea Ekaterina Bobrova. Ministrul rus al Sporturilor, Vitali Mutko, a declarat, marţi, că şi alţi sportivi ruşi vor fi depistaţi pozitiv pentru meldonium.

Graţiela Vâjâială a declarat în direct la ProSport Live că meldonium era introdus de un an pe lista medicamentelor monitorizate: "Cred că ruşii au considerat, probabil, că o substanţă abia trecută pe lista interzisă nu va fi identificată uşor la teste. În cazul Mariei Şarapova, eu acuz stafful din jurul ei., La o sportivă de top, stafful ei nu se poate să nu fie atent şi să nu-i atragă atenţia dacă medicamentul pe care îl ia e sau nu pe listă. Asta mai ales că Meldonium e de un an de zile în programul de monitorizare. Când o substanţă e în monitorizare, trebuie să fii atent. Oricând poate să treacă din monitorizare pe lista substanţelor interzise".

Preşedintele ANAD a explicat procedura prin care agenţiile naţionale anti-doping intră în posesia listelor cu substanţe interzise: "WADA aprobă în septembrie lista pentru anul următor. În octombrie se definitivează, iar agenţiile naţionale o primesc pe la finele lui octombrie. La noi, lista se aprobă prin ordinul preşedintelui. Se publică în Monitorul Oficial apoi, alături de ordinul preşedintelui, noi o tipărim într-o broşură pe care o distribuim federaţiilor, sportivilor, antrenorilor. Lista se postează imediat pe site-ul agenţiei. Acum două săptămâni, noi am pus pe site şi pe Facebook o atenţionare la meldonium".

Avertizarea menţionată de preşedintele ANAD a fost postată acum o săptămână, pe 2 martie 2016, pe site-ul www.anad.gov.ro.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici