Preşedintele FIFA, şocat de atacul terorist din Somalia

Preşedintele FIFA, Joseph Blatter, s-a declarat şocat de atentatul terorist de la Mogadiscio, soldat miercuri cu moartea mai multor persoane, printre care preşedintele comitetului olimpic somalez şi cel al federaţiei naţionale de fotbal.

143 afișări
Imaginea articolului Preşedintele FIFA, şocat de atacul terorist din Somalia

Joseph Blatter (Imagine: Mediafax foto/AFP)

"Sunt şocat de acest atac care a făcut victime şi a curmat vieţile mai multor persoane, printre care preşedintele federaţiei de fotbal, Said Mohamed Nur, şi preşedintelui Comitetului Olimpic Somalez, Aden Yabarow Wiish, pe care îi cunosc personal. Nu pot decât să salut imensul lor efort pentru promovarea sportului şi fotbalului în ţara lor. Dispariţia lor ne lasă într-o mare tristeţe", a declarat Blatter, într-un comunicat.

La rândul său, preşedintele CIO, Jacques Rogge, a condamnat actul de "barbarism" care a avut loc la Mogadiscio. "Cele două personalităţi erau implicate în îmbunătăţirea vieţii poporului somalez prin sport şi condamnăm cu putere un astfel de act de barbarism. Gândurile noastre sunt alături de comunitatea sportivă somaleză, care şi-a pierdut doi lideri, şi alături de familiile victimelor", se arată într-un comunicat al CIO.

Preşedintele comiteului olimpic somalez, Aden Yabarow Wiish, şi cel al federaţiei de fotbal, Said Mohamed Nur, au fost ucişi, miercuri, într-un atentat care a avut loc la Teatrul Naţional din Mogadiscio, soldat cu patru morţi şi mai mulţi răniţi, dintre care patru grav, potrivit unui bilanţ provizoriu.

"Sunt patru morţi, printre care preşedintele comitetului olimpic şi preşedintele federaţiei de fotbal", a declarat Abdirahman Omar Osman, purtător de cuvânt al guvernului somalez.

Potrivit BBC, Teatrul Naţional, închis la începutul anilor '90 din cauza războiului civil din această ţară şi redeschis luna trecută, găzduia un eveniment aniversar al televiziunii naţionale somaleze, la care participau mai multe personalităţi, printre care şi premierul Abdiweli Mohamed Ali. Acesta din urmă a scăpat nevătămat în urma atentatului.

Atacul ar fi fost declanşat de o femeie kamikaze, simpatizantă a organizaţii islamiste Al-Shabab, care ar fi detonat o bombă în timp ce pe scenă o artistă interpreta o melodie, iar publicul bătea din palme.

Militanţii Al-Shabab au controlat mare parte din Somalia, inclusiv Mogadiscio, dar anul trecut au fost alungaţi din capitală de forţele de menţinere a păcii African Union. De atunci, în zonă fusese înregistrată o perioadă de acalmie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici