Preşedintele IBA îi cere lui Thomas Bach să îşi ceară scuze public pentru controversele legate de gen de la Jocurile Olimpice

Preşedintele Asociaţiei Internaţionale de Box (IBA), Umar Kremlev, a cerut preşedintelui Comitetului Olimpic Internaţional (IOC), Thomas Bach, să îşi ceară scuze public pentru includerea boxerilor Imane Khelif din Algeria şi Lin Yu-ting din Taiwan în competiţia feminină de box de la Paris 2024.

Urmărește
13960 afișări
Imaginea articolului Preşedintele IBA îi cere lui Thomas Bach să îşi ceară scuze public pentru controversele legate de gen de la Jocurile Olimpice

Cererea lui Kremlev vine în urma unui articol publicat de Le Correspondant, care a dezvăluit documente medicale sugerând că Khelif ar fi genetic bărbat, relatează Inside the Games.

Kremlev a criticat IOC pentru decizia de a permite participarea acestor sportive, susţinând că organizaţia a ignorat regulamentele sportive.

„Comitetul Olimpic Internaţional a încălcat toate regulile sportive, permiţând unui bărbat să concureze împotriva unei femei. Testele au confirmat că Imane Khelif este, de fapt, bărbat. În calitate de preşedinte al Federaţiei Internaţionale de Box, care apără egalitatea de gen şi protejează boxul feminin şi masculin, solicit ca Thomas Bach şi echipa sa să prezinte scuze scrise şi verbale comunităţii internaţionale a boxerilor,” a declarat Kremlev.

„Thomas Bach este direct responsabil pentru această situaţie, şi a fost principalul promotor al deciziei IOC.”

În articolul său, jurnalista Djaffar Ait Aoudia de la Le Correspondant susţine că ar fi obţinut acces la raportul medical al sportivei Imane Khelif, raport care arată că sportiva prezintă cromozomi XY şi suferă de o condiţie numită deficit de 5-alfa-reductază.

Această afecţiune poate duce la caracteristici intersexuale, inclusiv lipsa uterului şi a ovarelor. Iniţial, IBA interzisese participarea pugilistelor Khelif şi Lin la Campionatele Mondiale de Box de la New Delhi din 2023 din cauza neconformităţii cu cerinţele de eligibilitate.

Controversa a explodat în timpul Jocurilor Olimpice, după ce Khelif a câştigat un meci împotriva italiancei Carini în doar 46 de secunde, atrăgând atenţia internaţională. Multe organizaţii şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la acest caz, iar Khelif şi Lin au fost intens analizate, alimentând conflictul dintre IBA şi conducerea IOC.

IBA a subliniat că a încercat să atenţioneze asupra acestei situaţii încă din 2022, când a identificat prima oară probleme legate de eligibilitatea unor sportive la Campionatele Mondiale de Box Feminin din Istanbul. Comisiile naţionale din Algeria şi Taiwan au apărat boxerii, iar organizaţiile pentru drepturile femeilor s-au alăturat în susţinerea sportivelor, având în vedere atenţia internaţională asupra acestui caz.

Pe fondul acestor controverse, Khelif a depus o plângere pentru hărţuire online, după ce a fost prezentată într-un videoclip al campaniei electorale a lui Donald Trump, unde era subliniată ideea că „bărbaţii pot învinge femei şi câştiga medalii.”

În plus, un raport privind violenţa împotriva femeilor, prezentat la Adunarea Generală a ONU, a susţinut necesitatea testării de gen în sport. IBA şi alte organizaţii au cerut implementarea obligatorie a testelor de gen pentru a proteja integritatea competiţiilor.

Raportorul special Reem Alsalem a susţinut că testarea este „necesară, legitimă şi proporţională” în cazuri speciale, cum ar fi Jocurile Olimpice de la Paris 2024. În completare, jurnalistul Alan Abrahamson a afirmat că IOC ar trebui să îşi ceară scuze faţă de IBA şi faţă de o mare parte din media globală pentru gestionarea acestui caz.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici