Primăria Arad investeşte într-un gazon unic în România pentru terenul echipei UTA

Primăria Municipiului Arad a anunţat, miercuri, investiţii în două terenuri de fotbal din municipiu folosite de către echipa UTA, după ce echipa fanion a Aradului a ameninţat că va juca meciurile de acasă în alte oraşe sau chiar în alte judeţe, relatează corespondetul MEDIAFAX.

Urmărește
979 afișări
Imaginea articolului Primăria Arad investeşte într-un gazon unic în România pentru terenul echipei UTA

Primăria Arad investeşte într-un gazon unic în România pentru terenul echipei UTA (Imagine: Shutterstock / Mediafax Arhiva Foto)

Decizia echipei era urmarea faptului că în cursul anului trecut terenul Motorul, unde joacă UTA în prezent, cînd stadionul oficial este în reconstrucţie, a fost inundat de mai multe ori, creând echipei o imagine negativă, transmite corespoundentul MEDIAFAX.

Primăria Municipiului Arad a anunţat că va asigura condiţii mai bune de desfăşurare a activităţii competiţionale a echipei de fotbal UTA în acest sezon, pe arena Gloria, începând din luna martie. Pentru acest lucru e nevoie însă ca gazonul şi stadionul Gloria, care este arenă de atletism, să fie reamnajate. "Referitor la retur pentru echipa de fotbal UTA şi la stadioanele pe care le avem la dispoziţie, pentru a încerca să putem renova stadionul Motorul, am luat decizia ca primele două etape să se desfăşoare pe Motorul, între timp stadionul Gloria să-l aducem la un standard astfel încât să putem obţine acreditarea de la Bucureşti pentru Liga a doua, după care toate meciurile să se desfăşoare pe stadionul Gloria, aici punând la dispoziţia echipei actualele vestiare şi făcând tribune metalice cu circa 2.000 de locuri. Disputăm tot returul pe stadionul Gloria. În paralel, putem să ne apucăm de stadionul Motorul, respectiv tot gazonul care este acum să se refacă, să se ducă la standarde secolului XXI, respectiv drenaj, sistem de irigat, gazon modern, extinderea tribunelor până la circa 4.000 de locuri, ajungând astfel la o investiţie în jur de 600.000 euro, obţinând în final un stadion şi un teren acreditat de Liga I. Toate acestea în aşteptarea finalizării stadionului UTA. La momentul în care se poate juca pe stadionul UTA, stadionul Motorul devine stadion de antrenament pentru echipa UTA şi astfel în acest interval avem în final două stadioane puse la punct de nivel de Liga I. Este o încercare de a reuşi ca într-un an de zile să finalizăm ambele stadioane, urmând ca ulterior stadionul Gloria să îşi reia activitatea pentru atletism şi pentru alte spoturi", a declarat corespondentului MEDIAFAX viceprimarul municipiului Arad, Călin Bibarţ.

Conform Primăriei Municipiului Arad, "suprafaţa de joc de la stadionul Motorul se va amenaja în premieră în România printr-un un sistem nou de gazon hibrid - natural şi artificial - tehnologie folosită de marile cluburi de fotbal din Europa".

Alexandru Meszar, cel care stă la baza refacerii echipei UTA, a declarat că gazonul de pe Motorul "va fi un gazon unic în România" şi că a mai călcat "pe un gazon asemănător la Manchester, iarbă naturală perfectă, fără smocuri, fără pământ, nu se îngălbeneşte, nu îngheaţă”.

Între timp, continuă lucrările şi pe arena oficială a echipei, Stadionul Francisc Neuman, care este în reconstrucţie, şi ar trebui sa fie gata în toamna acestui an sau primăvara 2018. Lucrările sunt în valoare de 32.733.275 lei, cu TVA, din bugetul primăriei. Autorităţile speră ca Federaţia Română de Fotbal să îşi dea acordul pentru partide oficiale pe noua arenă UTA Francis Neuman încă din toamna anului 2017. Noul stadion Francisc Neumann va avea 12.700 de locuri, toate acoperite, restaurant, hotel şi muzeu, şi se va ridica la categoria întâia de acreditare a FRF şi pentru categoria a doua în strcutura de aceditare UEFA.

UTA joacă în acest sezon în Liga a doua.

Echipa de fotbal UTA a fost creată pe 18 aprilie 1945 de către baronul Francisc Neuman, considerat unul dintre cei mai de succes industriaşi arădeni. La începuturi, la UTA au fost aduşi cei mai valoroşi fotbalişti din zonă, inclusiv din naţionala Ungariei, precum Iosif Petschovski, Gyula Lóránt şi Ladislau Bonyhadi. Stadionul a fost finalizat în 1946, fiind inaugurat pe data 1 septembrie, cu meciul de fotbal cu echipa Ciocanul Bucureşti. Arena era considerată, la acea dată, cel mai frumos stadion din ţară, fiind o copie fidelă a stadionului echipei Arsenal Londra, Highbury, cu gazon englezesc adus cu avionul personal al baronului. Până şi culorile tricourilor, alb şi roşu, au fost împrumutate de la celebra echipă a cărei mare fan era baronul Francis Neuman. De la înfiinţarea sa, UTA a câştigat de 6 ori titlul de campioană a României şi de 2 ori Cupa României.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici