- Home
- Sport
- CONSTANŢA, (27.01.2018, 08:37)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Primul navigator român care a traversat solitar Atlanticul cu un velier, yachtmanul Dorel Benone, propune o competiţie la Mării Negre, de Centenar
Primul navigator român care a traversat solitar Atlanticul cu un velier, yachtmanul Dorel Benone Nacu, acum Nacou - având şi cetăţenia franceză pe lângă cea română, a propus autorităţilor organizarea unui Raliu al Mării Negre, dedicat celebrării Centenarului Marii Uniri.
Urmărește
265 afișări
Primul navigator român care a traversat solitar Atlanticul cu un velier, yachtmanul Dorel Benone, propune o competiţie la Mării Negre, de Centenar
Prezent la Constanţa, Dorel Nacou a declarat, presei, că la finalul Regatei Mini-Transat 2017 a decis să propună autorităţilor române organizarea unei competiţii în Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri.
„Am decis să propun colegilor de la Clubul Nautic Român ca împreună cu autorităţile, federaţia de yachting şi cluburile româneşti să susţină proiectul realizării unei competiţii internaţionale pe Marea Neagră, în contextul Centenarului Marii Uniri, momentul fiind unul care poate să afirme atât identitatea naţională şi vocaţia maritimă a României, cât şi solidaritatea, forţa şi competenţa navigatorilor români, proprietari de veliere. Şi cred cu toată convingerea că un astfel de proiect ar putea să fie depus pentru finanţare la Departamentul Centenar din cadrul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale. De asemenea, mai cred că dacă noi românii înţelegem valoarea unui astfel de proiect şi ne motivăm, vor veni alături de noi şi vecinii din Bulgaria, Turcia, Ucraina şi poate camarazii din Franţa, ei putând să aprecieze foarte mult o astfel de cursă pe Marea Neagră, despre care se ştie că este o mare foarte dură, foarte grea pentru navigaţie, cu schimbări imprevizibile de vânt şi furtuni iscate din senin”, a declarat yachtmanul român.
Proiectul organizării „Raliului Mării Negre”, vizează o regată de anduranţă, cu mai multe clase de ambarcaţiuni, între porturile Constanţa şi Batumi, din Georgia, competiţia fiind proiectată să se desfăşoare pe un segment din Drumul Mătăsii, care străbate Marea Neagră pe toată lungimea ei între punctele cardinale Est şi Vest.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
„Proiectul poate constitui suport pentru dezvoltarea circulaţiei turistice în zonă cu ocazia competiţiilor nautice”, a mai spus Dorel Nacou.
Dorel Nacou locuieşte de 26 de ani în Franţa, la Marsilia, unde a ajuns la 20 de ani. Legitimat la Clubul Nautic Român, el este primul navigator român care a traversat Atlanticul solitar, la bordul unui velier, cursa fiind finalizată anul trecut, chiar de Ziua Naţională a României.
După ce a ajuns la Marsilia, Dorel Nacou povesteşte că, neavând nicio pregătire profesională, a făcut o şcoală profesională de construcţii navale unde s-a calificat ca charpentier de marine, adică ceea ce face un marangoz.
„Tot la Marsilia am cunoscut yachtingul, pentru că în timpul liber colegii mei de muncă, prietenii francezi, asta făceau şi aşa ne-am adunat împreună şi am legat o relaţie şi mai strânsă, prin sportul cu vele”, spune el.
În 2007 a descoperit Clasa Mini, cu bărci de 6,5 metri transoceanice, şi atunci a făcut prima cursă în Mediterană, pentru ca, zece ani mai târziu, să participe, pentru prima oară sub steag românesc, la o cursă transoceanică.
„Anul trecut am participat la Cursa Mini-Transat, regată transoceanică de mare anduranţă, unde am concurat tot la Clasa Mini - Prototip, între La Rochelle (Franţa) şi Le Marin (Insulele Caraibe) cu escală la Las Palmas. Acum a fost şi prima dată când am participat într-o competiţie sub naţionalitate română”, a mai povestit yachtmanul.
El a atins punctul terminus al aventurii sale în traversarea solitară a Oceanului Atlantic, pe 1 Decembrie 2017 la ora 02.40 - ora Bucureştiului, odată cu acostarea în portul Le Marin, din Insula Martinica.
Nacou a fost ultimul concurent sosit din cursă al Regatei Mini-Transat 2017 La Boulangère, Clasa Mini 6.50, categoria Prototip, după ce a parcurs 5.000 de mile marine, dar este primul navigator român care a traversat solitar Oceanul Atlantic într-o competiţie oficială.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe