Procedura de alegere a preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal

Alegerea preşedintelui Federaţei Române de Fotbal se va face în conformitate cu articolul 37 din Statutul FRF coroborat cu articolul 9 din Regulamentul de Organizare şi Desfăşurare a Adunării Generale a FRF.

Urmărește
1027 afișări
Imaginea articolului Procedura de alegere a preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal

Procedura de alegere a preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal (Imagine: Catalina Filip/ Arhiva Mediafax Foto)

Adunarea Generală a FRF va avea loc miercuri, cu începere de la ora 10.00, în Sala Nicolae Dobrin de la Casa Fotbalului.

După parcurgerea temelor aflate pe Ordinea de zi a Adunării Generale, anterior punctului privind alegerea preşedintelui, se va lua o pauză de 15 minute, iar membrii Comitetului Executiv al FRF se vor retrage de la Prezidiul Adunării.

În perioada primei părţi a Adunării Generale, candidaţii nu vor avea acces în sala de şedinţe, cu excepţia situaţiei în care aceştia vor reprezenta un membru afiliat, pe bază de delegaţie.

Intrarea în sală a candidaţilor va avea loc după pauză, aceştia urmând să-şi ocupe locurile rezervate în rândul I.

Şedinţa va fi condusă, în temeiul art. 37 alin. 1 şi 2 din Statutul FRF, de preşedintele FRF în funcţie, Mircea Sandu.

Fiecare candidat va beneficia de un timp maxim de 10 minute, în care să-şi susţină discursul electoral.

Candidaţii vor putea utiliza mijloacele tehnice existente în dotarea Sălii Nicolae Dobrin. Pentru o desfăşurare în condiţii optime şi în vederea menţinerii ordinii şedinţei, membrii afiliaţi se vor abţine de la a pune întrebări candidaţilor sau de la a face aprecieri ori comentarii.

Procedura de vot:

1. Alegerea se va face prin vot secret, cu buletine de vot.

2. Secretarul General al FRF va face propuneri privind componenţa Comisiei de validare a voturilor (scrutătorilor), formată din 3 membri, dintre care un preşedinte.

3. Comisia de validare a voturilor va prelua plicurile sigilate, conţinând buletinele de vot. Comisia de validare a voturilor, prin preşedintele său, va anunţa numărul de buletine de vot care se vor distribui delegaţilor membrilor afiliaţi.

4. Se va face apelul nominal al membrilor afiliaţi şi fiecare delegat se va prezenta la Comisia de validare cu "Mandatul" care i-a fost înmânat cu ocazia efectuării prezenţei la Adunarea Generală, înainte de intrarea în sală. "Mandatul" fiecărui delegat se va ştampila de Comisia de validare a voturilor, după care i se va înmâna un buletin de vot. Nu se vor înmâna buletine de vot delegaţilor care nu vor prezenta comisiei "Mandatul".

5. Pe buletinele de vot vor fi tipărite numele candidaţilor propuşi de membrii afiliaţi la funcţia de preşedinte.

6. După primirea buletinului de vot, delegatul se va deplasa în una dintre cele două cabine de vot, instalate în spatele prezidiului, unde, în secret, va proceda la exprimarea opţiunii sale, prin ştergerea cu o linie a candidaţilor pe care nu va dori să-i voteze, lăsând neşters numai numele candidatului pe care îl vor prefera. După această operaţiune, va împături buletinul de vot, va ieşi din cabina de vot şi va introduce buletinul în urna transparentă, aflată pe masa prezidiului Adunării.

7. Numărul buletinelor de vot distribuite delegaţilor cu drept de vot prezenţi la Adunarea Generală se va anunţa de preşedintele Comisiei de validare a voturilor înainte de a se trece la numărarea voturilor.

8. Dupa ce toţi delegaţii îşi vor fi exercitat dreptul la vot, Comisia de validare a voturilor va proceda la deschiderea urnei şi la numărarea voturilor obţinute de fiecare candidat la funcţia de preşedinte. Vor fi valabile numai voturile exprimate potrivit procedurii arătate la punctul 6.

9. Nu vor fi valabile şi, pe cale de consecinţă, vor fi anulate buletinele de vot în care:

a) nu a fost şters numele niciunui candidat;

b) toate numele candidaţilor au fost şterse;

c) au fost adăugate numele altor candidaţi decât ale celor înscrişi iniţial pe buletinul de vot;

Dacă numărul buletinelor de vot existente în urne va fi egal sau inferior celui al buletinelor distribuite, votul va fi validat. Dacă numărul buletinelor din urne va fi mai mare decât numărul buletinelor distribuite, votul va fi anulat şi se va proceda la o nouă votare.

10. După deschiderea urnei şi numărarea voturilor valabil exprimate şi a celor anulate, Comisia de validare a voturilor va consemna rezultatul alegerilor prin procesul-verbal întocmit şi semnat de toţi membrii comisiei. Rezultatul va fi comunicat Adunării Generale de preşedintele comisiei de validare a voturilor.

11. Va fi declarat ales în funcţia de preşedinte al FRF candidatul care va obţine majoritatea absolută (jumătate plus unu) a voturilor exprimate şi validate. Nu vor fi luate în calcul buletinele de vot anulate.

13. În situaţia în care, după primul tur de scrutin, niciun candidat nu va obţine majoritatea absolută, se va organiza al doilea tur de scrutin, la care vor participa doar primii doi candidaţi care au întrunit cel mai mare număr de voturi în cadrul primului tur de scrutin. Dacă pe locul al doilea se vor afla, la egalitate de voturi, doi candidaţi, scrutinul se va desfăşura între aceştia şi candidatul aflat pe primul loc.

14. Începând cu cel de-al doilea tur de scrutin, delegaţii membrilor afiliaţi vor înscrie pe buletinul de vot numele candidatului pe care îl vor prefera dintre cei calificaţi în turul de scrutin respectiv.

15. În cazul egalităţii numărului de voturi, scrutinul se va repeta până la departajare.

16. Va fi declarat ales în funcţia de preşedinte al FRF, începând cu cel de-al doilea tur de scrutin, candidatul care va obţine cele mai multe voturi dintre voturile exprimate şi validate.

17. Comisia de validare a voturilor va confirma rezultatul alegerilor prin procesul-verbal întocmit şi semnat de toţi membrii comisiei. Rezultatul pe care preşedintele comisiei de validare a voturilor îl va comunica Adunării Generale a FRF se va consemna în procesul-verbal/stenograma Adunării Generale a FRF.

La alegerile pentru preşedinţia FRF care vor avea loc în cadrul Adunării Generale vor participa şase candidaţi: Gheorghe Popescu, Gheorghe Chivorchian, Vasile Avram, Marcel Puşcaş, Răzvan Burleanu şi Sorin Răducanu. Altor doi candidaţi, Paul Zarna şi Octavian Popescu, le-au fost respinse dosarele deoarece nu au îndeplinit condiţiile obligatorii din statutul FRF.

Actualul preşedinte al Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, a anunţat că nu mai doreşte încă un mandat la şefia instituţiei, dar a precizat că îl sprijină la alegeri pe Gheorghe Popescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici