- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (23.06.2011, 15:16)
- , Paula Rusanu , , Paula Rusanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Procesul uciderii lui Marian Cozma: Ancheta a adunat 17.000 de pagini şi a costat 275.000 de euro
Principalii vinovaţi de moartea lui Marian Cozma au primit joi pedepse cu închisoarea pe viaţă sau 20 de ani de stat în spatele gratiilor, la finalul unui proces care a durat 9 luni şi după 2 ani şi 4 luni de la decesul fostului handbalist, însă sentinţa poate fi contestată la o instanţă superioară.
Urmărește
440 afișări
Procesul uciderii lui Marian Cozma: Ancheta a adunat 17.000 de pagini şi a costat 275.000 de euro (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Componentul naţionalei României şi al formaţiei ungare MKB Veszprem, Marian Cozma, a fost înjunghiat mortal, în dimineaţa zilei de 8 februarie 2009, într-o discotecă din oraşul unde juca, în altercaţie fiind implicaţi alţi doi coechipieri, sârbul Zarko Sesum şi croatul Ivan Pesic. Handbalistul român în vârstă de 26 de ani a fost înjunghiat în inimă, fiind singurul dintre cei trei care şi-a pierdut viaţa. Marian Cozma făcuse parte din lotul României care a participat la Campionatul Mondial din Croaţia, din 2009, şi debutase în prima reprezentativă în anul 2002.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
Din cercetările efectuate la Veszprem, reiese faptul că handbalistul sărbătorea, alături de alţi componenţi ai echipei ungare MKB Veszprem, ziua de naştere a copilului unuia dintre colegi, la o discotecă din localitate, iar în jurul orei 03.00, între sportivi şi unii dintre clienţii localului, de etnie rromă, a avut loc un conflict verbal care a degenerat. În urma altercaţiei, sportivul român Marian Cozma a decedat, după ce a fost înjunghiat în inimă, iar doi colegi ai săi au fost răniţi grav, fiind internaţi în spital.
La mai puţin de 24 de ore după uciderea lui Marian Cozma, autorităţile au anunţat şi numele primilor doi suspecţi, aceştia fiind Raffael Şandor şi Ivan Sztojka. După numai câteva ore, primul suspect, Raffael Şandor, a fost prins în Austria, iar în dimineaţa zilei de 9 februarie 2009, un al treilea suspect, Nemeth Gyozo, care făcea parte din grupul ce a provocat incidentul în urma căruia şi-a pierdut viaţa sportivul român, a fost şi el arestat.
Poliţia din Ungaria a fixat o recompensă pentru persoana care ajută la prinderea celui de-al treilea suspect, Ivan Sztojka, în valoare de un milion de forinţi (3.500 de euro), însă aceasta a fost la scurt timp dublată. În data de 13 februarie, Ivan Sztojka s-a predat poliţiei din Veszprem, după ce îi trimisese o scrisoare mamei sale, în care i-a explicat că nu este vinovat de moartea lui Marian Cozma.
Poliţia maghiară a continuat ancheta, iar în zilele de 17 şi 18 februarie 2009 au mai fost arestate două persoane suspecte că ar fi fost implicate în uciderea lui Cozma, acestea fiind Pal Gabor şi Bihari Csaba. Câteva zile mai târziu, poliţiştii maghiari au început audierea principalilor suspecţi, dar şi a altor persoane.
Anchetatorii au dezvăluit şi câteva detalii ale modului în care au decurs evenimentele în dimineaţa zilei de 8 februarie, când Marian Cozma a fost ucis. Ei au afirmat că ucigaşul a lovit cu o forţă extraordinară: "Lama cuţitului a pătruns 20 de centrimetri între două coaste. În plus, atacatorul a răsucit cuţitul în rană".
De asemenea, anchetatorii au mai anunţat că în altercaţia care a avut loc între handbaliştii de la Veszprem şi cetăţenii de etnie rromă au fost implicate 25 de persoane. Ioan Bentze, ataşatul român pentru afaceri interne la Budapesta, a prezentat presei concluziile la care au ajuns anchetatorii maghiari: "Problema e că au fost 25 de persoane implicate, dintre care cinci, care sunt în prezent arestaţi, apar pe înregistrarea camerelor de supraveghere într-o secvenţă de circa 12 secunde, jos, în bar, în timpul conflictului. Părerea e că sunt 95 la sută şanse ca atunci să se fi produs prima înjunghiere, în rinichi, a lui Marian Cozma. Sus, la disco-bar, erau ceilalţi 20. Ei au auzit că este bătaie şi au coborât. Neavând loc, au ieşit afară unde se bănuieşte că Marian (n.r.- Cozma) a fost înjunghiat în inimă".
La un an de la incidentul de la Veszprem, s-a anunţat numele primei persoane acuzate oficial de crimă. Astfel, după o anchetă extrem de dificilă, Poliţia din Veszprem a anunţat că cel care l-a înjunghiat mortal pe Marian Cozma, în noaptea zilei de 7 spre 8 februarie 2009, este Raffael Şandor. De asemenea, în cazul uciderii fostului handbalist al naţionalei României au mai fost acuzaţi Gyozo Nemeth şi Ivan Sztojka pentru complicitate la omor şi lovituri cauzatoare de moarte.
Reprezentanţii Poliţiei de Veszprem au anunţat că dosarul uciderii handbalistului a adunat peste 17.000 de pagini împărţite în 69 de dosare, costurile anchetei fiind estimate la peste 73 de milioane de forinţi, adică aproximativ 275.000 de euro. Conform declaraţiei colonelului Derzsy Peter, şeful Criminalisticii din cadrul Poliţiei Veszprem, în dosarul întocmit după uciderea handbalistului român au fost audiaţi 700 de martori, au avut loc 57 de interogatorii directe şi 416 persoane au fost 0 de specialişti analizându-le şi exprimându-şi opiniile. Cercul de suspecţi a adunat 27 de persoane, care au fost implicate anterior şi în alte 53 de tipuri de infracţiuni.supuse recunoaşterii. Au fost adunate 347 dovezi, 6
Procesul în cazul uciderii handbalistului român a început la 13 septembrie 2010 la Tribunalul din Veszprem, din cei 27 de suspecţi, doar 7 fiind trimişi în judecată, capetele de acuzare fiind tentativa de omor, lovituri care ar fi putut pune viaţa în pericol, ultraj şi complicitate la omor. Conform judecătorului Balazs Nemeth, principalul acuzat, Şandor Raffael, a pledat iniţial nevinovat. "Acuzatul susţine în continuare că nu a înjunghiat pe nimeni, nici în barul Patriota, nici pe stradă, şi că nu avea cuţit", a spus atunci Nemeth.
Însă, în timpul procesului, Şandor Raffael a recunoscut că l-a înjunghiat de două ori pe Cozma, într-una dintre depoziţii susţinând că s-a simţit în "pericol critic", după ce fusese lovit în cap cu o sticlă de bere în interiorul clubului. Ulterior, capetele de acuzare au fost schimbate de către procuror, care a cerut, la 27 mai, în pledoaria finală a procesului, pedepse cu închisoarea pe viaţă pentru Raffael Sandor şi Nemeth Gyozo, consideraţi principalii vinovaţi, şi 20 de ani de închisoare pentru cel de-al treilea suspect în acest caz, Ivan Sztojka.
Tribunalul din Veszprem a decis, joi, să accepte cererea procurorului în ceea ce-i priveşte pe cei trei inculpaţi principali, astfel că Sandor Raffael şi Gyozo Nemeth au primit condamnarea pe viaţă, pentru rolul lor în incidentul petrecut în clubul de noapte din Vezsprem, iar Sztojka a fost condamnat la 20 de ani de închisoare.
Toţi cei trei inculpaţi au fost găsiţi vinovaţi de omucidere şi de provocarea de răni care ar fi pus în pericol viaţa.
Judecătorul Nemeth Balazs a anunţat, în momentul anunţării sentinţei, că Gyozo Nemeth şi Raffael Sandor nu vor putea fi eliberaţi înainte de a ispăşi 30 de ani din pedeapsă, iar Ivan Sztojka nu va putea fi eliberat mai devreme de 15 ani.
Tot joi, Tribunalul din Veszprem a dictat sentinţele şi pentru ceilalţi patru inculpaţi în acest proces. Astfel, Pal Gabor a fost condamnat la 5 ani de închisoare (procuratura ceruse 8 ani), în timp ce Bihari Csaba la 4 ani (procuratura ceruse 8 ani), pentru complicitate la omor. Pentru aceeaşi încadrare, Antalik Laszlo a fost condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare (procuratura ceruse 7), în timp ce fosta concubină a lui Sandor, cea care conducea maşina în momentul arestării la Graz, a primit 4 ani de închisoare (procuratura ceruse 7 ani).
Toate sentinţele dictate de Tribunalul din Veszprem pot fi însă atacate la o instanţă superioară.
Uciderea lui Marian Cozma a avut urmări importante în justiţia din Ungaria, prin iniţierea unui proiect de modificare a Codului Penal, care prevede pedepse mai aspre, în condiţiile agravării situaţiei infracţionale din ţară.
(Material realizat de Adrian Petculescu, Paula Rusanu, sports@mediafax.ro)
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe