Propunere de finanţare a sportului. Bani din impozitarea veniturilor caselor de pariuri online

Preşedintele COSR, Octavian Morariu, a declarat, joi, că piaţa pariurilor online din România rulează anual între trei şi patru miliarde de euro şi a propus impozitarea acestora cu 10 la sută, precizând că suma care ar reveni sportului din astfel de taxe ar fi de 100-120 de milioane de euro.

Urmărește
390 afișări
Imaginea articolului Propunere de finanţare a sportului. Bani din impozitarea veniturilor caselor de pariuri online

Octavian Morariu propune finanţarea sportului din impozitarea veniturilor caselor de pariuri online

O altă sursă de finaţare pentru sport este, în opinia lui Morariu, taxa percepută din sumele încasate din vânzarea biletelor la meciurile de fotbal.

"COSR a pierdut foarte mulţi bani în 2012 pentru că nu a încasat timbrul olimpic, care este de 20 la sută din tichetele de acces la meciuri. Calculaţi doar câte meciuri s-au disputat pe Arena Naţională, iar COSR nu a încasat banii, bani care nu au ajuns la federaţii. Eu promit că din timbrul olimpic jumătate îi trimit la federaţii, iar jumătate se vor întoarce la Federaţia Română de Fotbal, pentru sectorul de copii şi juniori. Sportul şi fotbalul sunt în pericol, pentru că legea sponsorizării sportului din partea Loteriei se încheie în acest an. Dacă nu suntem atenţi, riscăm să rămânem pe dinafară. O altă problemă ar fi pariurile online. Am aflat dintr-un raport că românii rulează anual între trei şi patru miliarde de euro, bani pentru care nu plătesc niciun fel de impozite. Dacă s-ar reglementa acest segment şi s-ar impozita cu zece la sută, la sport tot s-ar întoarce măcar 100-120 de milioane de euro", a spus Morariu, la conferinţa "Sportul Românesc - Moment zero", care a avut loc la sediul MTS şi la care au participat premierul Victor Ponta, reprezentanţi ai unor ministere, ai federaţiilor sportive, ai COSR şi AFAN, precum şi foşti sportivi.

Octavian Morariu propune ca firmele care au venituri de peste 100 de milioane de euro pe an să fie încurajate să-şi înfiinţeze propriile cluburi profesioniste, prin reducerea fiscalităţii. "Finanţarea sportului este nervul războiului. Trebuie să avem bugete mai mari prin creşterea susţinerii private. Trebuie să dăm posibilitatea companiilor să aibă cluburi sportive proprii, iar prin asta să li se deducă sume din impozitul pe profit. În Japonia, la rugby, care acum ne trage o bătaie vai de noi, echipele se numesc Toshiba, Panasonic şi aşa mai departe. Câte companii din România fac 100 de milioane pe an? Daţi-le posibilitatea să dea doi la sută pe an pentru cluburi sau federaţii", a completat Morariu.

Preşedintele COSR a afirmat că Uniunea Europeană este dispusă să dea bani pentru proiecte privind centrele de copii şi juniori, însă nu şi pentru construirea de stadioane care să fie folosite de cluburile profesioniste de fotbal. "De trei ani de zile lupt cu cei de la Comisia Europeană, să punem sportul în bugetul Uniunii Europene. Percepţia comisarului european este că sportul este spectacol şi trebuie să aibă viaţa lui separată. Sportul nu are o lege europeană, iar Comisia Europeană are foarte multă prudenţă să înscrie infrastructura sportivă ca infrastructură eligibilă pentru fondurile de dezvoltare regională mai ales din cauza fotbalului, pentru că nu vor să finanţeze stadioane de fotbal, unde cluburile de fotbal fac bani. Suntem pe punctul de a obţine finanţări pentru academii şi centre de copii şi juniori", a subliniat Morariu.

Octavian Morariu a precizat că, în urma dezbaterii de la sediul MTS, federaţiile trebuie să vină cât mai curând cu propuneri pentru modificarea Legii Sportului. "Dacă trebuie să mai stăm să vedem ce discută cele cinci comisii şi mai trebuie să formăm încă o comisie care să stabilească componenţa celor cinci comisii, atunci nu vom mai apuca să facem propunerile legislative. Dacă stăm să avem un consens, atunci mai stăm un an, doi, trei. Cred că aceste propuneri trebuie transmise primului ministru cât mai repede, iar apoi să le dezvoltăm", a explicat Morariu.

Preşedintele AFAN, Dumitru Costin, propune ca România să preia modelul italian de impozitare a caselor de pariuri online. "Impozitarea pariurilor online ţine de un cadru de reglementare, de norme precise şi de un mecanism care poate să colecteze venituri importante pentru sportul românesc. În Italia, niciun operator de pariuri sportive online nu operează decât sub incidenţa unei legi. Casele online iau banii din România şi sunt sponsori în alte părţi", a declarat Costin.

La rândul său, secretarul general al FRF, Adalbert Kassai, susţine că sportul românesc nu primeşte bani suficienţi de la Loteria Română. "Am mai lucrat la o lege a sportului care s-a răsfrânt ca un bumerang asupra noastră. Printr-o ordonanţă de urgenţă s-a anulat tot ce era bun, ni s-au retezat finanţările şi sponsorizările. O altă problemă este Loteria. Este foarte bine să existe o sursă de finanţare a sportului, dar Loteria nu a finanţat sportul! La această lege trebuie consultate toate federaţiile, care să vină cu amendamentele proprii. Până la apariţia noii Legi a Sportului, domnul Bănicioiu să propună într-o şedinţă de Guvern anularea OUG din 2010 şi sportul să funcţioneze dupa Legea 69 din 2000. Sperăm ca noua lege să fie respectată", a conchis Kassai.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici