Pugilistele aflate în disputa de gen vor rămâne în competiţie la Jocurile de la Paris, conform CIO

Cele două pugiliste aflate în centrul unei dispute de gen la Jocurile Olimpice de la Paris vor rămâne în competiţie atâta timp cât vor continua să câştige, deoarece îndeplinesc toate criteriile de eligibilitate, a declarat luni Comitetul Internaţional Olimpic (CIO).

Urmărește
827 afișări
Imaginea articolului Pugilistele aflate în disputa de gen vor rămâne în competiţie la Jocurile de la Paris, conform CIO

Imagine cu caracter ilustrativ

Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) este însărcinat cu organizarea turneului de box de la Paris după ce anul trecut a retras recunoaşterea Asociaţiei Internaţionale de Box ca urmare a eşecului de a pune în aplicare reforme de guvernanţă şi financiare.

Pugilista algeriană Imane Khelif şi dubla campioană mondială taiwaneză Lin Yu-ting, care au ajuns în semifinalele diviziilor lor de greutate, au fost autorizate să participe la Jocuri, deşi au fost descalificate în timpul Campionatelor Mondiale din 2023.

Asociaţia Internaţională de Box (IBA) a declarat la momentul respectiv că nu au trecut un test de eligibilitate de gen şi insistă că nu ar trebui să concureze la Paris.

„Aceste atlete au concurat în competiţii de seniori timp de şase ani fără probleme", a declarat purtătorul de cuvânt al CIO, Mark Adams, la o conferinţă de presă. „Aceste femei au fost eligibile pentru acest concurs, rămân eligibile pentru acest concurs şi concurează în acest concurs".

Ambele pugiliste şi-au asigurat deja cel puţin o medalie de bronz ajungând în faza ultimelor patru. Khelif, a cărei luptă din prima rundă împotriva Angelei Carini a durat 46 de secunde înainte ca italianca să aleagă să se oprească după ce a primit o serie de lovituri puternice, o înfruntă marţi pe Janjaem Suwannapheng din Thailanda.

Lin o va înfrunta pe Esra Kahraman Yildiz din Turcia o zi mai târziu.

Tatăl lui Khelif, Amar, a declarat pentru Reuters că este mândru de fiica sa şi că o sprijină pentru a câştiga o medalie pentru Algeria.

CIO a respins rezultatele testelor ordonate de IBA ca fiind arbitrare şi nelegitime, spunând că nu a existat niciun motiv pentru a le efectua.

„Nu vă pot spune dacă au fost credibile sau nu (testele de gen), deoarece sursa din care au provenit nu a fost credibilă şi baza pentru teste nu a fost credibilă", a declarat Adams.

„Din acest motiv, nu s-a luat în considerare dacă au fost corecte sau nu, deoarece nu au avut nicio legătură cu eligibilitatea boxului de aici".

La aceste Jocuri, CIO foloseşte regulile de eligibilitate a boxului care au fost aplicate atât la Jocurile Olimpice din 2016, cât şi la cele din 2021, iar acestea nu includ teste de gen.

Organismul olimpic a fost blocat într-o dispută de lungă durată cu IBA chiar înainte de a-i retrage recunoaşterea, preşedintele organizaţiei de box, rusul Umar Kremlev, atacând în mod deschis CIO şi pe preşedintele acestuia, Thomas Bach, printr-o serie de postări incendiare pe social media în ultimele zile.

CIO a îndemnat federaţiile naţionale de box să creeze un nou organism mondial de conducere, în caz contrar sportul riscând să lipsească de la Jocurile Olimpice de la Los Angeles din 2028.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici