- Home
- Sport
- (30.01.2022, 17:34)
- Cezara Mîndrescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Rafael Nadal: de la „campion al zgurii”, la „rege al lumii”. Întreaga carieră a tenismenului
- Rafael Nadal şi-a arătat durabilitatea şi versatilitatea pentru a-şi revendica cel de-al 21-lea titlu de Grand Slam la Melbourne.
- Câştigătorul spaniol de la Australian Open este acum deţinătorul recordului definitiv în jocul masculin.
Urmărește
1071 afișări
Sursa foto: Hepta
Nadal a intrat în marea scenă a tenisului în 2005. Victoria sa la French Open de la Paris, pe când avea doar 19 ani, a fost începutul unei ere a dominaţiei. Până în 2020, doar în 2009, 2015 şi 2016 nu a câştigat Nadal Openul Francez.
Stăpân al jocului pe zgură
A învins în opt din primele unsprezece turnee din Turul ATP pe zgură roşie şi, pentru o lungă perioadă de timp, a fost considerat „un rege al jocului pe zgură”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
La începutul carierei sale, Nadal a jucat în repetate rânduri cu Roger Federer, numărul unu mondial de atunci. Nadal a reuşit aproape întotdeauna să-l învingă pe elveţian pe zgură, dar a pierdut în finalele de la Wimbledon în 2006 şi 2007. Abia în 2008, spaniolul a reuşit să se impună pe „iarba sfântă”, în ceea ce rămâne drept cea mai lungă finală din istoria turneului.
Tot în 2008, după ce a câştigat titlul la Paris şi la Wimbledon, spaniolul a reuşit să câştige şi finala olimpică de la Beijing. În lupta pentru aur, el l-a învins pe chilianul Fernando Gonzalez, înainte de a-l înlătura pe Roger Federer din fruntea clasamentului mondial în luna august. Cu toate acestea, anul s-a încheiat într-o notă neplăcută, o accidentare la genunchi forţându-l pe Nadal să ia prima pauză prelungită a carierei sale.
Primul Grand Slam pe teren dur şi colecţia completă
După recuperarea sa, Nadal a câştigat primul său turneu major pe teren dur la Australian Open în ianuarie 2009. În finală, l-a învins pe Federer în cinci seturi, devenind primul spaniol care a câştigat la Melbourne. Cinci luni mai târziu, Nadal pierde primul său meci la French Open şi este eliminat în optimile de finală.
După ce a câştigat deja la Paris, Wimbledon şi Melbourne, Nadal a adăugat titlul US Open la New York în 2010. Adversarul său în finala de la Flushing Meadows a fost Novak Djokovic, spaniolul, care avea pe atunci 24 de ani, devenind cel mai tânăr jucător care a câştigat fiecare dintre cele patru turnee majore cel puţin o dată.
Stil unic de joc
Deşi Nadal este dreptaci, el joacă tenis cu mâna stângă de la o vârstă fragedă, fiind învăţat de unchiul său, Toni Nadal. Acesta i-a arătat un meci de tenis nepotul său când avea patru ani, convins că ar putea ajunge pe cea mai mare scenă, în ciuda faptului că Rafa prefera să joace fotbal. „Unchiul Toni” a rămas antrenorul lui Nadal până în 2017, câştigând în echipă 16 turnee de Mare Şlem. Spaniolul joacă cu topspin extrem, are un dar pentru anticipare şi, împreună cu priceperea sa atletică, a ajuns să exceleze la cel mai înalt nivel.
Cifre impresionante duse până la limite
Nadal deţine numeroase recorduri, inclusiv pentru o serie de 81 de meciuri consecutive câştigate pe zgură. Spaniolul nu a pierdut niciodată o finală la French Open, câştigând 13 titluri – mai multe decât orice alt jucător. Între 2005 şi 2014, a câştigat cel puţin un Grand Slam timp de 10 ani la rând.
Cu toate acestea, jocul lui Nadal este intens şi consumator de energie. La începutul carierei sale, a apărut întrebarea cât de mult ar putea corpul lui să suporte tensiunea. Uneori îi tremură umărul, alteori spatele îi provoacă probleme. Totuşi, piciorul stâng reprezintă cea mai mare problemă a spaniolului: de mulţi ani, Nadal suferă de o boală degenerativă care îi provoacă deformarea osului scafoid. De altfel, după ieşirea din semifinalele de la Paris din 2021, jucătorul a spus: „Sincer, sufăr cu piciorul de un an mult mai mult decât ar trebui şi trebuie să îmi iau ceva timp”. El a încheiat sezonul mai devreme şi, până spre finalul anului, viitorul său la ATP părea incert.
Rafa a bătut recorduri
Împotriva probabilităţilor, Nadal a revenit pentru a câştiga Australian Open 2022, cel de-al 21-lea titlu masculin de Grand Slam la simplu - cu unul mai mult decât Novak Djokovic şi Roger Federer. Victoria îl plasează pe Nadal la o distanţă izbitoare de recordul general, deţinut de Margaret Court, însă tenismenul trebuie să mai treacă de Serena Williams (23 de titluri) şi Steffi Graf (22 de titluri).
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Descoperirea care sfidează înțelegerea noastră asupra Universului: Ce este „timpul negativ” în fizică
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Meta este dat în judecată pentru „traumatizarea pe viață” a moderatorilor Facebook din Kenya. Peste 140 de angajați sunt diagnosticați cu PTSD
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe