Rapid Bucureşti - U Cluj: Cel mai vechi derby din istoria fotbalului românesc

  • FC Rapid 1923 va întâlni luni, de la ora 21:00, Universitatea Cluj în cadrul etapei a noua a Superligii României la fotbal.
  • Această confruntare marchează cel mai vechi duel din istoria campionatului de fotbal românesc, prima întâlnire având loc în sezonul 1933-1934.
Urmărește
208 afișări
Imaginea articolului Rapid Bucureşti - U Cluj: Cel mai vechi derby din istoria fotbalului românesc

Rapid Bucureşti - U Cluj: Cel mai vechi derby din istoria fotbalului românesc

Pe 26 noiembrie 1933, Universitatea Cluj, antrenată de Adalbert Molnar, s-a impus pe teren propriu cu 2-1, graţie golurilor marcate de Graţian Sepi şi Silviu Ploeşteanu. În returul din Bucureşti, pe 21 aprilie 1934, Rapid a obţinut victoria cu 1-0, printr-un gol marcat de Geza Medve la debutul său. În acel sezon, ambele echipe au acumulat câte 17 puncte, U Cluj terminând pe locul 3 şi Rapid pe locul 4.

De-a lungul timpului, cele două echipe s-au întâlnit de 96 de ori în SuperLiga României. Rapid a câştigat în 43 de meciuri, Universitatea în 37, iar alte 16 partide s-au încheiat la egalitate. Când Rapid a fost gazdă, statisticile arată un avantaj clar: din cele 48 de meciuri disputate acasă, Rapid a câştigat 31, a obţinut cinci remize şi a suferit doar 12 înfrângeri.

Cea mai recentă confruntare dintre cele două echipe a avut loc pe 27 noiembrie 2023, când Universitatea Cluj s-a impus cu 3-2. Golurile au fost marcate de Jayson Papeau şi Alexandru Ioniţă II pentru Rapid şi de Daniel Popa, Alexandru Chipciu şi Ianis Stoica pentru U Cluj.

Meciul va avea o semnificaţie specială pentru Ioan Ovidiu Sabău. Acesta a evoluat ca jucător la Rapid timp de patru sezoane (1998-2003), contribuind la ultimele două titluri câştigate de echipa giuleşteană. De asemenea, Sabău a antrenat Rapid în sezonul 2012-2013.

În primele opt runde ale sezonului, Rapid a utilizat un număr de 25 de jucători, dintre care 12 sunt străini. Pe de altă parte, Universitatea Cluj s-a bazat pe un lot mai restrâns de doar 21 de fotbalişti, şapte dintre ei având prezenţe constante ca titulari.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici