Reacţii oficiale prudente în privinţa unei boicotări a JO după violenţele din Tibet

Violenţele din Tibet au pus în discuţie boicotarea Jocurilor Olimpice de la Beijing, însă mai mulţi responsabili occidentali, dar şi Dalai Lama au respins deocamdată această opţiune.

Urmărește
9 afișări
Imaginea articolului Reacţii oficiale prudente în privinţa unei boicotări a JO după violenţele din Tibet

Reacţii oficiale prudente în privinţa unei boicotări a JO după violenţele din Tibet

Duminică, nicio autoritate în poziţia de a lua o decizie, guvern sau organizaţie sportivă, nu a sugerat un boicot. Singurii care au făcut apel la acest boicot au fost militanţi şi personalităţi, cum ar fi filozoful francez Bernard-Henri Levy sau actorul american Richard Gere, mare apărător al cauzei tibetane.

Liderul spiritual tibetan, denunţând "regimul de teroare" impus de chinezi, a fost foarte clar: "Beijingul merită să găzduiască Jocurile Olimpice. Vreau aceste jocuri, deoarece poporul chinez are nevoie să se simtă mândru".

"Trebuie să reamintim Chinei că trebuie să fie o gazdă convenabilă pentru JO", a adăugat câştigătorul premiului Nobel pentru pace în 1989.

Majoritatea capitalelor occidentale apreciază că absenţa campionilor lor de la JO nu ar avea nicio influenţă asupra Tibetului. "Nu cred în boicotajul olimpic", a declarat cancelarul Germaniei, Angela Merkel.

Franţa, prin intermediul secretarului de Stat pentru drepturile omului, Rama Yade, a reiterat poziţia Guvernului. "În istorie, astfel de acţiuni sunt rareori eficiente", a apreciat Yade, care afirmase deja în februarie: "Pentru Franţa, ca şi pentru altele, boicotul nu este o opţiune".

Secretarul de Stat a comparat situaţia cu cea de la JO de la Moscova din 1980, boicotate de SUA şi de alte 50 de ţări după invazia sovietică în Afganistan: "Acest boicot a condus la schimbarea situaţiei drepturilor omului? Cu siguranţă nu! Acest boicot a furnizat un pretext regimului sovietic pentru a justifica represiuni sporite", a spus Yade.

La rândul său, Japonia a făcut aluzie la posibile consecinţe nefaste ale crizei tibetane asupra JO. "Sper că toate părţile implicate vor face faţă situaţiei cu calm şi vor face în aşa fel încât numărul morţilor şi a răniţilor să nu crească. Cer Guvernului chinez să fie extrem de atent pentru a evita ca Jocurile Olimpice să fie afectate", a declarat ministerul japonez al Afacerilor Externe, Masahiko Komura.

În Italia, ministrul Afacerilor Externe, Massimo D'Alema, întrebat în privinţa trimiterii de sportivi la Beijing, s-a mulţumit să răspundă că problema trebuie "studiată la nivelul Uniunii Europene".

"Respectăm faptul că organizaţii precum Amnesty International sau Greenpeace ne cer să luăm poziţia, dar nu suntem militanţi", a declarat vineri seară Jacques Rogge, preşedintele Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), singurul responsabil pentru alegerea ca gazdă a oraşului Beijing.

"Suntem o organizaţie sportivă şi datoria noastră este să organizăm cele mai bune jocuri posibile", a adăugat Rogge.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici