Reconversia profesională a sportivilor - proiect din fonduri europene

Asociaţia Fotbaliştilor Amatori şi Nonamatori şi Blocul Naţional Sindical au lansat marţi la Palatul Parlamentului un proiect de e-learning, prin intermediul căruia sportivi aflaţi la final de carieră se pot reorienta profesional.

Urmărește
211 afișări
Imaginea articolului Reconversia profesională a sportivilor - proiect din fonduri europene

Reconversia profesională a sportivilor - proiect din fonduri europene (Imagine: Cristi Vatavu/Mediafax Foto)

Valoarea totală a proiectului cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 este de 18.489.719 lei, iar durata acestuia se întinde pe trei ani.

Potrivit managerului de proiect, Lucian Vişcoţel, aceste cursuri vor oferi şansa ca cel puţin o sută de persoane să se reorienteze profesional.

"Vor fi 10 module de curs în format digital, momentan fiind finalizate şapte module: administrarea societăţilor comerciale cu activitate sportivă; publicitate, imagine şi branding personal; facilitator social; mediator sportiv; dezvoltare personală şi managementul stresului; animator sportiv/steward sportiv; management de proiect şi antreprenoriat. În cadrul acestui proiect 300 de persoane vor fi informate în cadrul a 27 de seminarii, iar 100 vor fi formate şi certificate profesional", a anunţat Vişcoţel.

Acesta a precizat că 80 de antrenori din 32 de discipline sportive şi-au arătat deschiderea faţă de acest proiect.

"Va avea loc şi o iniţiativă legislativă pentru sprijinirea financiară a sportivilor de a participa la aceste cursuri. Cursurile sunt foarte ieftine, dar nu gratuite. Am discutat cu 80 de antrenori din 32 de discipline sportive, iar aceştia şi-au arătat deschiderea către proiect. Sportivii români nu se pot duce în antrenorat, pentru că în România nu sunt mai mult de 230-240.000 de sportivi, iar în Italia sunt 4,5 milioane de voleibalişti, aşa că sunt şanse mici de reuşită", a adăugat Vişcoţel.

Preşedintele BNS, Dumitru Costin, a declarat că ideea acestui proiect i-a venit după ce a văzut un studiu potrivit căruia peste 75 la sută dintre sportivii de performanţă ajung să fie asistaţi social după ce renunţă la carieră.

"Acest proiect oferă alternative pentru cetăţenii români în piaţa de muncă românească şi europeană. În urmă cu trei ani, am avut acces la o cercetare realizată de Ernst&Young, care arăta că trei sferturi dintre sportivii de performanţă ajung la marginea sistemului social şi au nevoie de asistenţă. Extrapolând la România, foarte puţini ajung în top pentru a beneficia de acea rentă viageră. Discutăm de 200.000 de suflete, de tineri din peste 30 de discipline sportive, cărora le oferim acces la o pregătire profesională. Încercăm să oferim o şansă acestor tineri pentru a avea o valoare profesională. Această ţară trăieşte una dintre cele mai mari drame, a «reuşit» să piardă peste trei milioane de oameni educaţi, care au plecat la o viaţă mai bună", a spus Costin.

La eveniment au participat preşedintele ANST, Doina Melinte, preşedintele Blocului Naţional Sindical, Dumitru Costin, directorul Institutului Naţional de Cercetare pentru Sport, Pierre de Hillerin, decanul Facultăţii de Educaţie Fizică şi Sport a Univerităţii "George Bariţiu" din Braşov, Dana Bădău, vicepreşedintele AFAN, Emilian Hulubei, precum şi Antonio Belo şi Paula Trigo, directori în cadrul Şcolii Profesionale "Cristovao Colombo" din Portugalia, cea care asigură pregătirea profesională a celor 80 de formatori ce îi vor specializa pe sportivi pe diferite domenii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici