Rectorul universităţii în care studiază Popovici: România are creştere economică, dar nu pentru sport

La Universitatea din Bucureşti, de peste 10 ani există un proiect de constructie a unui bazin de înot în Grozăveşti, în locul parcării din faţa căminelor, însă a rămas tot timpul pe lista de aşteptare, spune Marian Preda, rectorul UB, unde studiază David Popovici, arătând cu degetul spre guvernanţi.

Urmărește
2436 afișări
Imaginea articolului Rectorul universităţii în care studiază Popovici: România are creştere economică, dar nu pentru sport

Rectorul universităţii în care studiază Popovici: România are creştere economică, dar nu pentru sport

Rectorul Marian Preda spune despre studentul David Popovici că este „un campion excepţional care ne inspiră şi care ne obligă”.

„Este o minune de sportiv dar şi o minune de tânăr român care munceşte enorm, are performanţe incredibile, îi inspiră pe alţii şi, în plus, înţelege contexte şi probleme sociale apoi exprimă opinii pertinente şi propune soluţii pro-active. Sunt atât de mândru că este student la Universitatea din Bucureşti! Sunt atât de bucuros că a ales să rămână în România, să se lupte cu contextul local nefavorabil şi să-l schimbe în bine din interior”, spune Preda.

Marian Preda arată cu degetul spre guvernanţi, spunând că deşi România are crestere economică „miraculoasă”, are fonduri europene pentru investiţii, dar nu are bani pentru sport: „pentru că îi alocă inechitabil şi ineficient pentru pensii speciale, pentru orice creşteri de salarii cerute de sindicate, pentru acoperirea salariilor uriaşe şi pierderilor la regiile autonome şi de la companiile de stat ineficiente precum Tarom”.

Acesta spune că s-au construit câteva stadioane pentru fotbal, complexul de nataţie de la Otopeni şi câteva bazine prin ţară, apoi s-au sistat investitiile în facilităţi sportive.

„În locul unora dintre sutele de sali de sport construite în trecut în mediul rural şi în mare parte nefolosite şi a terenurilor de sport în pantă puteau fi făcute şi investitii cu impact mai mare acolo unde există mulţi copii şi tineri, în marile oraşe, în marile centre universitare.În Bucureşti, capitala României care produce un sfert din PIB, nici măcar universităţile (cu excepţia celei de Medicină) nu au bazine de înot. Nici măcar Universitatea pentru Educaţie Fizică şi Sport unde predă domnul profesor Adrian Rădulescu, excepţionalul antrenor al lui David, nu are bazin de înot proriu!!! Noi, la Universitatea din Bucureşti, avem de peste 10 ani un proiect de constructie a unui bazin de înot în Grozăveşti, în locul parcării din faţa căminelor; L-am depus spre finanţare de atunci şi a rămas 10 ani pe lista de aşteptare; ni s-a spus că în Bucureşti mai sunt bazine de inot (unde??!) aşa că trebuie să se mai construiască şi în ţară (deh, interese politice locale şi regionale!). Pentru că nu s-a găsit finanţare timp de 10 ani am retras si am refăcut proiectul şi îl avem acum din nou pregatit 100%, cu toate aprobările necesare pentru a fi depus din nou spre finanţare”, mai spune Preda.

Potrivit rectorului, bazinul ar costa 6 milioane de euro.

David Popovici va reîncepe din toamnă cursurile la Facultatea de Psihologie a Universităţii din Bucureşti, iar rectorul spune că nu se poate ca universitatea la care învaţă un campion olimpic de înot excepţional să nu aibă un bazin de înot. Preda promite că universitatea va construi acel bazin „chiar dacă autorităţile publice vor rămâne în continuare indiferente la solicitările noastre”.

„Dacă instituţiile publice nu ne vor sprijini ne vom asuma noi costurile construcţiei. Nu va fi uşor, dar vom economisi la alte capitole, vom atrage sponsorizări şi vom intra în normalitate cu forţele proprii ale Universităţii. Doar aşa putem să răsplătim excepţionalitatea lui David Popovici, să ne merităm asocierea cu el şi să le dăm în continuare motive lui David şi altor performeri în sport sau în cercetare să rămână acasă, în România şi să inspire şi alţi tineri să facă la fel”, a mai spus rectorul UB.

După ce a câştigat a doua medalie olimpică, David Popovici a spus: „Pentru o Românie educată, sănătoasă, trebuie să investim mai mult în sport. Ăsta este un mesaj către toţi politicienii care vorbesc despre asta, dar la un moment dat mesajul se blochează pe undeva. Aşa că, trebuie să facem ceva! Pentru că vedeţi toate reacţiile oamenilor obişnuiţi care se uită la televizor, oamenilor din funcţii înalte… toată lumea e fericită, toată lumea se bucură, dar hai să ne bucurăm mai des, de ce nu? Hai să avem mai mulţi campioni olimpici, mai mulţi medaliaţi, mai mulţi finalişti, mai mulţi calificaţi la Jocurile Olimpice”.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici