REPORTAJ: Onţanu profită de finală şi inaugurează pentru a doua oară un teren de mini-fotbal într-o mahala

La sfârşit de mandat dar cu mari şanse să prindă unul nou, într-un Bucureşti care zilele astea nu ştie altceva decât fotbal, primarul Sectorului 2 a inaugurat marţi, pentru a doua oară, de data asta alături de Michel Platini, un modern teren de mini-fotbal într-o mahala din zona Baicului.

Urmărește
737 afișări
Imaginea articolului REPORTAJ: Onţanu profită de finală şi inaugurează pentru a doua oară un teren de mini-fotbal într-o mahala

Onţanu profită de finală şi inaugurează pentru a doua oară un teren de mini-fotbal într-o mahala (Imagine: Razvan Lupica/Mediafax Foto)

"Mă bucur că, datorită domnului Platini, acest teren a fost dat copiilor din acest cartier nemaipomenit de frumos", a spus primarul Sectorului 2, Neculai Onţanu.

Peste drum, în cartierul "nemaipomenit de frumos", cocioabele stau să cadă, maidanezii dorm toropiţi de căldură, iar apa curentă şi străzile asfaltate sunt doar o poveste science fiction.

Cu o oră înainte de sosirea fanfarei şi a maşinilor scumpe, pe străzile de peste drum de mini-terenul de fotbal e linişte. Pe strada Utieşului, aşezată pe bordură, tanti Viorica are grijă de nepot. Nu o interesează inaugurarea, doar a fost una şi săptămâna trecută, "tot cu Onţanu şi cu Mircea Sandu ăsta". Şi, oricum, are alte griji: "Uite, acolo, unde stai tu, în mijlocul drumului, acolo e conducta de gaze. Costa 16 milioane s-o aduc până aici. Şaişpe' milioane pentru o juma’ de metru. De unde atâţia bani?", întreabă femeia în timp ce arată cârjele sprijinite de gard.

Tanti Viorica are tetrapareză, trei milioane de lei vechi pensie, un băiat bolnav "de inimă", numele "Vladimir" tatuat pe braţ şi multe de povestit despre neajunsurile cartierului. "Uite, canalizarea au făcut-o acum doi ani. Până acum am cărat apa cu găleata, de la cişmea. În 2010 au început să lucreze. Nu, Geto?", o întreabă pe femeia care trece pe stradă.

Odată obţinută confirmarea, tanti Viorica îşi caută prin buzunare şi scoate un colţ negricios de pâine. "Un pic de pâinică... O pâinică am făcut azi, atâta am avut făină sa fac. Na, vrei?", o întreabă pe cealaltă femeie, în timp ce îi întinde braţul ştanţat cu numele lui Vladimir. Nu vrea. Geta are altele pe cap. Stă "peste calea ferată, acolo, în gunoi".

Cum ieşi de pe strada Utieşului, coteşti la stânga, cobori o movilă de gunoi şi ajungi în strada Rodica. Oamenii de pe Rodica nu au canalizare, gaze şi, când plouă, îşi târăsc picioarele prin noroi. Faţă în faţă cu sărăcăcioasele cocioabe e calea ferată, ticsită cu maldăre de gunoi.

"Nu avem nici măcar canalizare, dar unii vecini au tras conducte de la WC-uri spre lac". De undeva, dintr-o casă dărăpănată, cu hainele întinse obraznic pe gard, răzbat plânsetul unui copil mic şi tânguiala nesfârşită a unei manele.

Dincolo de casele dărăpănate, pe malul lacului, câţiva copii îşi bălăcesc picioarele în apa călduţă. Vara, povestesc oamenii, aici îşi fac şi baie.

În parc, fanfara, în haine albe, intonează sictirită un cântec monoton. Repetiţiile. Spre lac, sub privirea atentă a unui organizator cu ochelari de soare, doi muncitori aruncă o prelată peste un maldăr de gunoaie care zac pe malul lacului. "Hai, mă, Nelule, vezi c-au mai rămas nişte sticle acolo. Marine, aruncă şi mai spre stânga, se vede urât", îi apostrofează omul cu ochelari de soare.

Sus, în stradă, încep să apară primele maşini luxoase. Blitz-uri, pupături, strângeri de mână, Mircea Sandu şi Platini încearcă o miuţă cu mai mulţi copii pe teren. Platini îşi începe discursul cu "Bona ziua!", Onţanu cu "Merci beaucoup!". După a doua serie de pupături, strângeri de mână şi blitz-uri, bunica Silvia îi strică primarului Onţanu baia de mulţime: "Domnule primar, cum rămâne cu noi? Când ne puneţi asfalt şi canalizare?" Primarul promite: "Se face! Se face!", dar bunica Silvia insistă: "Şi gunoiul, dar gunoiul? Când ne scăpaţi de gunoiul de peste calea ferată?"

"Dar cine face mizeria, doamnă? Eu? De unde vine mizeria? De la Ploieşti? Ia vedeţi de faceţi şi dumneavoastră curat!". E singurul răspuns pe care-l capătă.

Ca să-şi mai îndulcească răspunsul, primarul le ordonă totuşi aghiotanţilor: "Ia vedeţi despre ce zonă vorbeşte şi băgaţi nişte amenzi!"

Doi paşi mai încolo, cameramanii Primăriei acostează un tânăr: "Facem un material pentru domnul primar. Trebuie să spui, la cameră: «Onţanu e un primar bun!»". După câteva minute, povestea se repetă. "Onţanu e un primar foarte bun!", repetă mecanic un alt interlocutor, îmbrăcat cu un tricou imprimat cu mesajul "Pimpin’ ain’t easy".

Maşinile cu geamuri fumurii demarează în grabă. În urma lor, doi bătrâni se lansează într-o discuţie despre aceeaşi stradă Rodica: "Au început să lucreze pe Rodica, zilele astea i-am văzut c-au început, acolo, la piciorul podului".

Lângă scenă, doi copii adună resturile rămase de la masa de protocol.

La câteva zeci de metri, pe strada Ziduri între Vii, tronează grav un panou albastru, cu semnele Uniunii Europene: "Modernizarea străzilor din zona Baicului – 24 de străzi. Valoarea proiectului: 17.485.452, 57 lei. Data începerii proiectului: 03.06.2011. Data finalizării proiectului: 02.04.2012". Adică sunt gata de acum o lună.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici