- Home
- Sport
- PARIS, (30.12.2010, 14:07)
- Paula Rusanu , Paula Rusanu ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Retragerile anului 2010
Fotbaliştii Rene Higuita, Roy Makaay, Christian Panucci şi Fernando Morientes, atletul american Allen Johnson şi jucătoarea rusă de tenis Elena Dementieva se numără printre sportivii retraşi din activitate în anul 2010.
Urmărește
22 afișări
Elena Dementieva (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Pe lângă fotbalistul spaniol Fernando Morientes (Olympique Marseille), jucătorul italian Christian Panucci şi atletul american Allen Johnson (campion olimpic şi mondial la 110 metri garduri), jucătoarea rusă de tenis Elena Dementieva, judoka japoneză Ryoko Tamura-Tani şi tenismanul spaniol Carlos Moya reprezintă alte nume importante care au renunţat la sportul profesionist în anul 2010.
Cronologia retragerilor sportive din 2010:
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
Ianuarie
24 ianuarie: Fotbal. Portarul columbian Rene Higuita (43 de ani), celebru pentru "lovitura sa de scorpion" (degajarea balonului cu călcâiul), şi-a organizat jubileul în faţa a 20.000 de spectatori pe stadionul Atanasio-Girardot din Medellin.
Aprilie
20 aprilie: Golf. Mexicanca Lorena Ochoa (28 de ani), numărul unu mondial în ultimii trei ani, a anunţat că-şi încheie cariera. Ea a câştigat, de-a lungul carierei, 27 de turnee, dintre care două de Grand Şlem. Lorena Ochoa a anunţat că se retrage din activitate pentru a-şi întemeia o familie şi pentru a consacra mai mult timp fundaţiei pe care a creat-o.
Mai
6 mai: Fotbal: Atacantul olandez Roy Makaay (35 de ani), care are în palmares 43 de selecţii la echipa naţională, pentru care a marcat 6 goluri, şi-a încheiat activitatea sportivă într-un meci pierdut de echipa sa, Feyenoord, în faţa formaţiei Ajax Amsterdam, în finala Cupei Olandei.
8 mai: Rugby. Englezul Mike Catt a jucat ultimul meci al carierei contra formaţiei Northampton, în campionatul Angliei. În vârstă de 38 de ani, jucătorul echipei London Irish a purtat de 75 de ori tricoul naţionalei Angliei, cu care a disputat 4 Cupe Mondiale (o victorie în 2003, o finală în 2007) şi cu care a câştigat trei ediţii ale Turnelui celor 6 Naţiuni (1996, 2000, 2001). Cu echipa Bath, Mike Catt a câştigat o Cupă a Europei (1998) şi de trei ori campionatul Angliei (1993, 1994, 1996).
Iulie
10 iulie: Atletism. Campion olimpic la 110 metri garduri în 1996, Allen Johnson (39 de ani) a disputat ultima cursă din carieră la Gateshead. Americanul a fost de patru ori campion mondial, în 1997, 2001, 2003 şi 2005. Dominaţia sa la nivel mondial a început în 1995, când a avut un record de 44 de curse câştigate.
11 iulie: Fotbal. Giovanni van Bronckhorst şi-a încheiat cariera în finala Cupei Mondiale, pierdută cu naţionala Olandei, cu care a jucat 106 meciuri, în faţa Spaniei. La 35 de ani, fundaşul olandez a câştigat Liga Campionilor în 2006, de două ori campionatul Spaniei (cu FC Barcelona), o dată campionatul Angliei (cu Arsenal) şi de două ori campionatul Scoţiei (cu Glasgow Rangers). Giovanni van Bronckhorst a mai jucat la formaţia olandeză Feyenoord (1994-1998 şi 2007-2010).
August
23 august: Fotbal. Fostul fundaş internaţional italian Christian Panucci (57 selecţii) a pus capăt carierei sale la 37 de ani. Panucci, care a jucat de-a lungul carierei la AC Milan, Internazionale Milano, Real Madrid, Chelsea şi AS Roma, nu a mai semnat cu nicio grupare după plecarea de la Parma, în luna februarie. El a câştigat de două ori Liga Campionilor (1994, 1998), precum şi de două ori campionatele Italiei şi Spaniei.
31 august. Fotbal. Şi-a anunţat retragerea un mare fotbalist spaniol, Fernando Morientes (34 de ani), care a câştigat de trei ori Liga Campionilor cu Real Madrid (1998, 2000, 2002) şi o dată cu Liverpool, în 2005. Perioadele petrecute la AS Monaco, Valencia şi Olympique Marseille au fost mai puţin încununate cu trofee. La naţională, Morientes a jucat un sfert de finală la Cupa Mondială în 2002 şi a marcat 27 de goluri în 47 de selecţii.
Octombrie
9 octombrie: Stefano Baldini şi-a anunţat retragerea definitivă din activitate. Campion olimpic la maraton în 2004, el a renunţat la atletism la 39 de ani. Dublul campion european (1998 şi 2006) şi-a anunţat pentru prima dată retragerea după Jocurile Olimpice din 2008, însă a revenit asupra deciziei. Campion mondial la semimaraton în 1996, Baldini a mai obţinut două medalii de bronz la CM din 2001 şi 2003.
15 octombrie: Judo. Japoneza Ryoko Tamura-Tani, dublă campioană olimpică la 48 kg şi de şapte ori campioană mondială, sportiva a renunţat la kimono la 35 de ani, pentru a se consacra carierei în politică. Aleasă în iulie în Parlament, ca membră a Partidului Democrat din Japonia (centru-stânga), Ryoko Tamura-Tani este o vedetă în ţara sa după medalia de argint obţinută la JO de la Barcelona, din 1992, la doar 16 ani. Ea s-a retras având în palmares de 5 medalii la JO (aur în 2000 şi 2004, argint în 1992 şi 1996, bronz în 2008).
29 octombrie: Tenis. La două săptămâni după ce a împlinit 29 de ani, rusoaica Elena Dementieva, campioană olimpică la Beijing în 2008 şi medaliată cu argint la Olimpiada din 2000, şi-a anunţat finalul carierei, după eliminarea de la turneul de Masters de la Doha. Rusoaica a câştigat 16 turnee în circuitul WTA, a jucat două finale de Grand Slam (Roland-Garros şi US Open 2004) şi alte 7 semifinale. Cea mai bună poziţie în clasamentul mondial a fost locul 3, obţinut în aprilie 2009.
Noiembrie
17 noiembrie: Tenis. Spaniolul Carlos Moya îşi anunţă retragerea. La 34 de ani, câştigătorul turneului de la Roland-Garros în 1998 decide să se retragă din cauza accidentărilor repetate la un picior. Jucător profesionist din 1995, Moya, specialist pe zgură, a fost numărul unu mondial în martie 1999. El a câştigat 20 de turnee ATP, plus un trofeu Cupa Davis în 2004.
(Material realizat de Paula Rusanu).
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Lumină misterioasă pe cerul Ploieștiului, noaptea, la ora 23:57. 'Odată cu acest sunet dubios, s-a întrerupt și emisia la TV'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe