Retrospectiva sportivă a anului 2020: Anul în care virusul a fost mai puternic decât microbul

Competiţii internaţionale întrerupte la jumătatea lunii martie şi reluate parţial, pe parcursul verii sau chiar în toamnă, campionate interne derulate fără spectatori, turnee preolimpice, turnee finale şi chiar Olimpiada de la Tokyo amânate pentru anul viitor - evenimente care au marcat sportul.

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului Retrospectiva sportivă a anului 2020: Anul în care virusul a fost mai puternic decât microbul

În 2020 am avut cu toţii parte de un an atipic şi pentru lumea sportului din cauza epidemiei de COVID-19. Cu competiţii internaţionale întrerupte la jumătatea lunii martie şi reluate parţial, pe parcursul verii sau chiar în toamnă şi cu campionate interne derulate fără spectatori. Cu turnee preolimpice şi mai apoi cu turnee finale şi chiar cu Olimpiada de la Tokyo amânate pentru anul viitor.

2020 e anul reinventării în sport. Anul adaptării, al suferinţei şi al provocărilor sportive şi extrasportive. E anul în care ca suporteri am învăţat să apreciem cu adevărat spectacolul savurat din tribună sau chiar de la firul ierbii. Pentru că nu l-am avut. Pentru că ne-a lipsit. Iar ca sportivi am resimţit absenţa celor care de fiecare dată ne-au ridicat pe braţe şi ne-au împins spre victorie.

E anul în care virusul a fost mai puternic decât microbul.

E greu atunci când în drumul de la vestiar la autocar, stors şi epuizat, eşti asaltat de zecile de fani care, după ce te-au purtat spre extaz, îţi cer un autograf sau vor un selfie cu tine, idolul lor. Dar cât de greu e atunci când acest drum e pustiu? E greu şi pentru tine, ca sportiv, e greu şi pentru el, ca suporter. Simţim că ne lipseşte ceva. Acea energie colosală. Ştiţi..., pielea de găină... fie că eşti sus în tribună sau jos în arenă.

În prag de 2021 rememorăm ce-ai realizat. TU, gladiatorul din arena pustie. Rememorăm şi aşteptăm în block start-uri, în poziţia „Fiţi gata!”, să umplem din nou tribuna.

Ianuarie - nici prin cap nu ne trecea

Luna ianuarie, una din cele în care sportul încă nici nu bănuia ce va urma, a avut în prim plan pentru România ediţia de iarnă a Jocurilor Olimpice de Tineret şi evoluţia Simonei Halep la Australia Open, dar şi turnee de calificare la Olimpiadă.
Delegaţia de la Laussane a adus o colecţie nesperată de medalii: aur pentru Andrei Nica şi Georgiana Popescu la bob şi bronz pentru Ramona Ionel la patinaj viteză.

Simona Halep a fost aproape de a bifa un nou Grand Slam la Melbourne. S-a oprit însă în semifinale, învinsă de Garbiñe Muguruza.

La Benevento, în Italia, selecţionata masculină de handbal obţinea trei victori cu Georgia, Kosovo şi Italia în turneul preliminar preolimpic, calificându-se în ultima fază a calificărilor pentru Tokyo. Şi tot în ianuarie, echipa feminină de tenis de masă obţinea biletele pentru „Ţara soarelui răsare”, învingând Suedia şi Italia, în Portugalia.

2020 a dus şi un record inedit. Pentru prima dată în istoria fotbalui românesc, returul Ligii 1 începea în luna ianuarie, pe 31, cu meciul dintre Universitatea Craiova şi Gaz Metan Mediaş.

Februarie - cu Simona Halep în primplan

Simona Halep ia din nou primplanul în luna februarie, câştigând dramatic finala turneului ATP de la Dubai împotriva Elenei Rybakina.

E şi luna în care fotbalul îşi revine pe deplin în drepturi, cu reluarea cupelor europene. CFR Cluj remiza acasă cu Sevilla, în meciul tur al şaisprezecimilor Europa League.

Medaliile de aur nu lipsesc nici în „luna lui făurar”. Luptătorii de greco-romane s-au întors de la europene cu o medalie de aur, una de argint şi două de bronz, în timp ce cuplul Ciprian Daroczi/Mihai Tentea aduceau aur de la mondialele de sanie under 23 din Germania.

Handbalul românesc promova cu trei echipe în sferturile Cupei EHF: Gloria Bistriţa, la feminin, şi CSM Bucureşti şi Potaissa Turda, la masculin. Competiţia a fost însă anulată fără ca sferturile să se mai joace.

UBT Cluj Napoca devine deţinătoarea Cupei României la baschet pentru a patra oară.

Şi fiindcă, aşa-i în tenis, echipa de FED Cup a României, fără Simona Halep, era învinsă de Rusia la Cluj-Napoca.

Şi, nu-i chip să trecem peste performanţa lui Yeti de România, Tiberiu Uşeriu terminând pe doi maratonul arctic de peste 500 kilometri din Canada, un traseu inuman de 170 de ore, parcurs în şapte zile.

Martie - lockdown

Şi, a venit rândul lui martie. Agitaţie, frică, incertitudini. Pandemie. „Opriţi planeta, vreau să cobor.”- s-a auzit parcă. Şi ea s-a oprit. Campionate, competiţii, calificări, turnee finale, europene şi mondiale. Olimpiada. Toate s-au oprit.

Decizii fără precedent sunt luate aproape incredibil. Jocurile Olimpice de Vară de la Tokyo şi UEFA EURO 2020 sunt amânate pe 2021. Totuşi, unele sporturi apucă să îşi mai desemneze campionii. Printre ei Laura Coman, campioană europeană la tir, proba de puşcă 10 metri, în Polonia. Şi Irina Begu, campioană la Indian Wells.

UBT Cluj-Napoca pierde în sferturile de finală ale FIBA Europe Cup. CSM Bucureşti e învinsă de Metz în grupele Champions League la handbal feminin, în timp ce Dinamo Bucureşti învinge încântător pe Sporting Lisabona, la masculin.
Tot răul spre bine. Amânarea UEFA EURO 2020 dă răgaz României să termine la timp stadioanele asumate.

Aprilie - Reţelele de socializare au devenit tribune şi arene

În aprilie Planeta Sport a stat. Pandemia a pus România şi întreaga lume în stare de urgenţă şi şi-a închis sportivii şi suporterii în case. Reţelele de socializare au devenit tribune şi arene totodată. Ne-am văzut favoriţii la lucru în propriile case, balcoane sau curţi. Jonglând cu sulul de hârtie sau lansându-şi reciproc diferite provocări. Apoi în luna mai a răsărit din nou iarba pe unele arene. Timid, pe stadioanele din Bundesliga sau pe la unele baze de pregătire a performerilor, au reînceput meciurile sau au apărut sportivii la antrenamente. Dar fără suporteri.

În România unele federaţii decid să încheie campionatele cu rezultatele din momentul întreruperii. Astfel sunt stabilite, la finele unor campionate trunchiate, campioanele la handbal, volei, baschet dar şi alte discipline. Se nasc controverse în jurul criteriilor de departajare. La handbal feminin SCM Râmnicu Vâlcea e desemnată campioană, în condiţiile în care avea un meci mai mult jucat faţă de contracandidata CSM Bucureşti. Rugby-ul se amână.

Iunie - balonul se învârte din nou

În iunie ne-am aşezat cu toţii la televizoare. Anglia, Spania, Italia şi chiar şi România au reinventat fotbalul şi nu numai. Teste, măşti, distanţare, protocoale, toate pentru ca balonul să se învârtă din nou. În Germania Bayern Munchen e din nou campioană, iar Cupa României la fotbal ajunge în faza semifinalelor.

Federaţia Europeană de Handbal anunţă că anulează Cupa Campionilor la handbal feminin. Competiţia ajunsese până în faza sferturilor de finală. România avea calificate în această fază ambele echipe participante: SCM Râmnicu Vâlcea şi CSM Bucureşti, care urmau să joace cu Metzz Handball, respectiv Győri Audi ETO KC.

Nici iulie nu e mai consistent

Debutează Marele Circ de Formula 1 şi Juventus devine pentru a noua oară campioană. Lucescu acceptă propunerea
de a deveni antrenor la Dinamo Kiev şi dă tonul unei adevărate intrigi.

În ţară, FCSB învinge pe Sepsi Sfântu Gheorghe în finala Cupei României.

August - tribunele sunt tot pustii

August se animă în arene, dar rămâne pustiu în tribune. Ciprian Deac marchează din penalty ultimul gol al sezonului în Liga 1 şi CFR Cluj e campioana celui mai straniu sezon fotbalistic de la cel de Al Doilea Război Mondial încoace.

UTA Arad şi FC Argeş promovează pe prima scenă a fotbalului, în timp ce echipele româneşti ce ne reprezintă în cupele europene la fotbal câştigă incorpore manşa tur.

Simona Halep revine la fileu şi o învinge pe Polona Hercog în finala turneului WTA de la Praga.

Debutează şi handbaliştii în cupele europene, iar rugby-ul îşi reporneşte cu greu SuperLiga.

Sevilla câştigă pentru a şasea oară UEFA Euro League trecând în finala de la Koln de Inter Milano cu 3-2.

Bayern Munchen trece la limită de PSG şi se reîncoronează campioană a Europei, tot pentru a şasea oară, la distanţă de 7 ani faţă de ultima ispravă de acest fel.

FC Argeş - FC Botoşani (2-3) e primul meci al noului sezon de Liga 1, pe care pandemia l-a afectat serios din prima până în ultima etapă a anului.

Septembrie - Număr limitat de spectatori în tribune la Spercupa Europei

Septembrie aduce cu ea competiţii amânate din vară şi chiar din primăvară. Tot fără spectatori şi cu protocoale stricte cauzate de pandemie.

România joacă primele meciuri oficiale după 10 luni de pauză forţată, învingând Austria în deplasare cu 3-2 şi remizând cu irlanda de Nord, 1-1 pe teren propriu.

Număr limitat de spectatori în tribunele Stadionului Puskas Ferenc din Budapesta, la Supercupa Europei dintre Bayern Munchen şi FC Sevilla, câştigată de bavarezi cu 2-1.

Tenisul îşi reintră în drepturi. E luna Grand Slem-ului US Open şi a debutului pentru Roland Garros. În America se impune Dominic Thiem , la masculin, şi Naomi Osaka, la feminin.

Simona Halep devine campioană la Roma, trecând în finală de Karolina Pliskova, iar Patricia Ţig se impune la Istanbul, câştigând pentru prima oară în carieră un turneu WTA.

Septembrie face loc pentru prima dată în start de toamnă Turului Franţei, câştigat de Tadej Pogacar, cel mai tânăr învingător din istoria competiţiei.

Avem ciclism şi în ţară, Eduard Grosu terminând pe 2 la general în Turul României.

CSM Ştiinţa Baia Mare devine pentru a şasea oară campioană la rugby, învingând cu 23-17 pe Saracens Timişoara.

Juniorii români se întorc de la europenele de canotaj de la Belgrad cu 5 medalii de aur şi două de argint. Tineretul U23 aduce şi el 5 de aur, 3 de argint şi 2 de bronz.

Octombrie aglomerat; România ratează calificarea la Euro2021

Octombrie e deja neobişnuit de aglomerat. CFR Cluj debutează cu dreptul în UEFA Europa League, 2-0 acasă la CSKA Sofia, dar remizează pe teren propriu cu Young Boys Berna.

Rafael Nadal câştigă al 20-lea turneu de Grand Slem la Roland Garros şi egalează recordul lui Federer. Surpriza turneului e câştigătoarea de la feminin, poloneza Iga Swiatek, care o eliminase şi pe Simona Halep.

Naţionala de fotbal ratează calificarea la Euro 2021, fiind învinsă de Islanda cu 2-1 în barajul de accedere la turneul final.
În Liga Naţiunilor Rădoi & Co înregistrează următoarele rezultate:
Norvegia-România 4-0 şi România-Austria 0-1.
Tineretul lui Mutu luptă pentru calificarea la CE 2021 U21:
Ucraina-România 1-0, România-Malta 4-1.

Canotorii seniori aduc de la Poznan 4 medalii de aur, una de argint şi una de bronz.

Turul Italiei la ciclism se încheie cu victoria lui Tao Geoghegan Hart.

CSM Bucureşti şi SCM Râmnicu Vâlcea îşi încep aventura în grupele EHF Champions League la handbal feminin.

Noiembrie - Maradona a plecat să încânte îngerii

Noiembrie e o lună apăsătoare pentru fotbalul mondial. Diego Armando Maradona a plecat pe 25 noiembrie dintre supuşii săi pământeni să încânte şi îngerii cu inegalabilul său talent.

CFR Cluj primeşte un neverosimil 7-0 la total, din dubla cu AS Roma (5-0, 2-0).

În Liga Naţiunilor România termină pe locul 3 în grupă după 3-0 cu Norvegia şi 1-1 cu Irlanda de Nord.

Turneul Campionilor la tenis îi revine rusului Daniil Medvedev, la masculin, şi lui Ashleigh Barty, la feminin.

Lewis Hamilton egalează recordul lui Michael Schumacher, câştigând a şaptea oară titlul de campion al Formulei 1.

Dunărea Brăila se califică în grupele Euro Handball League la handbal feminin, învingând multipla deţinătoare de trofee europene Viborg.

Brăila se alătură lui Minaur Baia Mare, cele două urmând să debuteze în grupe în luna ianuarie 2021.

Judoul românesc aduce de la europenele de juniori şi tineret o medalie de argint prin Alexandru Creţ şi două de bronz prin Şerban Eduard.

Boxerii răspund şi ei cu două medalii de aur, două de argint şi şase de bronz la europenele de juniori şi respectiv, una de aur.

Se dă în folosinţă, cu întârziere de câteva luni, stadionul şi complexul sportiv Steaua, promis pentru Euro 2020, care din fericire pentru beneficiar, a devenit Euro 2021.

Decembrie „ăla negru”

Echipa de handbal feminin a României are o prestaţie dezamăgitoare la europenele din Danemarca, reuşind o singură victorie în 6 meciuri. Norvegia e noua campioană europeană.

Octavian Murariu este reales preşedinte al Federaţiei Europene de Rugby.

Mick Schumacher, fiul legendarului Michael Schumacher, a câştigat Formula 2 şi a semnat la 21 de ani cu echipa americană Haas, urmând să evolueze din 2021 în Formula 1.

România îşi află adversarele din preliminarile CM 2022 din Quatar: Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia şi Liechtenstein.

Kenyanul Kibiwott Kandie bate recordul mondial la semimaraton. Arbitrul român Sebastian Colţescu este protagonistul unui scandal de rasism declanşat la meciul PSG - Basaksehir, fiind acuzat că s-a adresat impropriu cu apelativul „ăla negru”, făcând referire la un jucător de culoare. Evenimentul declanşează reacţii pro şi contra în întreaga lume.

Moare Paolo Rossi la 64 de ani, atacant italian legendar, campion mondial cu „azzurri” în 1982.

CFR Cluj ratează calificarea în primăvara europeană, după un meci împotriva lui Young Boys Berna, cu un final dramatic şi acuze la adresa arbitrilor.

United Galaţi cucereşte Cupa României la futsal.

Tricolorii U21 şi-au aflat şi ei adversarii de la Euro 2021 U21: Germania, Olanda şi Ungaria.

Gimnastica românească în revenire. Gimnasta junioară Ana Bărbos obţine un rezultat de invidiat la europenele de gimnastică: aur la individual compus şi în finala pe echipe şi aur la toate cele 4 finale pe aparate. Larisa Iordache îşi adaugă şi ea în palmares două medalii de aur şi una de argint la senioare şi contribuie decisiv la argintul pe echipe. Juniorul Gabriel Burtănete câştigase şi el un aur la sărituri, cu o săptămână înainte.

Dinamo Bucureşti încheie anul cu o singură victorie şi un egal, din 5 meciuri disputate în grupele principale ale EHF European League la handbal masculin.

Minaur Baia Mare şi CSM Bucureşti se califică în optimile EHF European Cup la handbal masculin.

Robert Lewandowski şi Lucy Bronze sunt desemnaţi jucătorii de fotbal ai anului de către FIFA, iar Jurgen Klopp antrenorul anului.

Victorie istorică pentru kickboxing-ul românesc - Beny Adegbuyi îl învinge pe legendarul Badr Hari în Gala Glory 76.

Cristiano Ronaldo e desemnat „Fotbalistul secolului” la premiile Golden Globe Awards. Titlul de cel mai bun antrenor al secolului îi revine lui Pep Guardiola.

THW Kiel învinge surprinzător în Final4-ul Champions League la handbal masculin pe Barcelona.

Pandemia nu a trecut. Dar avem soluţii. Am schimbat radical felul în care ne raportăm la sport. Dar cel mai important e faptul că am învăţat să apreciem înzecit tot ceea ce ne oferă. Suporteri şi sportivi deopotrivă. Procesul schimbărilor provocate de pandemie e încă în desfăşurare. Întreaga lume a sportului se adaptează. Avem vaccin şi asta va aduce cu sine alte provocări.

Un lucru rămâne însă de neclintit. Dragostea faţă de sport. Vine un 2021 de o intensitate nemaiîntâlnită. Un an greu pentru sport. Dar un an frumos. Un an în care avem de recuperat Olimpiada şi o mulţime de turnee finale. Şi în care avem de compensat tot ceea ce nu s-a putut întâmpla în 2020.

E un an în care sportul românesc va avea nenumărate oportunităţi să se reafirme. Şi... atenţie! Microbul nu a murit! Ba chiar s-a întărit. Mult succes! Pe locuri...! Fiţi gata...!

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici