- Home
- Sport
- (21.05.2019, 11:27)
- Departamentul Sport - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Revelaţia lui Niki: Accidentul de F1 care l-a determinat să revină în circuit, la începutul anilor 1980/ Lauda: „Motorul efectiv şi-a luat zborul” | VIDEO
„Niki Lauda a coborât în iad”, a fost unul dintre titlurile presei internaţionale după accidentul groaznic prin care legenda Formulei 1 a trecut în 1976, în urma căruia a suferit arsuri atât de grave, încât a trebuit să treacă printr-o operaţie de reconstrucţie a feţei. În 2016, Niki Lauda povestea într-un interviu motivul care l-a determinat să revină la volanul unui monopost, la începutul anilor 1980.
Urmărește
1423 afișări
Revelaţia lui Niki. Accidentul de Formula 1 care l-a determinat pe pilot să revină în circuit/ Lauda: „Motorul efectiv şi-a luat zborul” | VIDEO
În 1979, Niki Lauda îşi lua adio de la Formula 1, spunând - cu binecunoscuta sa carismă - că nu mai dorea să „gonească în cercuri”. Însă trei ani mai târziu, pilotul avea să revină în stil mare alături de principalul inamic al echipei Ferrari, pentru care concurase până la accidentul din 1979 – echipa McLaren.
Ce l-a determinat să ia această decizie? Tot un accident. Pentru o vreme, Lauda a cochetat cu scaunul de comentator sportiv.
„După doi ani în care am stat departe de volan, am fost întrebat dacă aş dori să mă întorc. La început, nu am fost interesat de propunere. În cei doi ani m-am ocupat de compania mea aeriană (Lauda Air – n.r.). Nu aveam nici cel mai mic interes pentru Forumula 1 (...) Şi într-o zi m-am dus la Monza, pe post de comentator, şi am asistat la un accident în ultima tură la McLaren, un accident în care şoferul s-a izbit atât de tare de parapet, încât întregul motor pur şi simplu şi-a luat zborul. Şi mi-am zis: «Perfect, bun, excelent!». Mi s-a schimbat întreaga mentalitate. După care, conincidenţă, am fost întrebat dacă vreau să conduc o maşină (...) Când conduci de atâta amar de vreme... Întreaga mea carieră ajunsese într-un punct mort, mă plictisisem, nu mai aveam parte de nicio provocare. Îmi dispăruse toată motivarea. Apoi m-am retras din circuit. Timp de doi ani nici măcar nu m-am uitat la vreo cursă. Şi apoi, subit, ceea ce am avut cândva în interiorul meu, nu ştiu cum să numesc sentimentul, a revenit”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Rusia a distrus viitorul Ucrainei. Câţi micuţi a ucis războiul început pe 24 februarie 2022
-
PNL s-a retras de la audierea Roxanei Mînzatu în Parlament
-
Acest lucru l-ar putea îngenunchea cu adevărat pe Putin. Veniturile guvernului din petrol s-au prăbuşit: scădere cu 29%
Riscul a fost adevăratul ADN al lui Niki Lauda. Aşa că pilotul, în 1982, a acceptat propunerea. Mai întâi, s-a trezit însă cu un contract „volatil” pe masă.
„A trebuit să negociez. Argumentul celor de la Malboro (sponsorul principal al echipei McLaren – n.r.) a fost: «Nu vom şti cât de bun vei fi». Mi-au oferit un contract pentru trei curse. Dacă nu aveam să conduc cum trebuie, atunci contractul avea să se termine după cele trei ture. Le-am spus: «Bine, facem aşa. Şi am câştigat din prima cursă»”.
Şi nu doar acea cursă. Peste doi ani, Lauda urca pe podium într-o baie de şampanie, câştiga al treilea şi ultimul său titlu de campion mondial.
Niki Lauda a câştigat admiraţia a întregi generaţii pentru fantasticul său talent pe pistă, câştigând două titluri cu Ferrari şi unul McLaren.
În spectaculoşii ani 70-80 ai secolului trecut, când bolizii de Formula 1 erau infinit mai puţin tehnologizaţi decât acum, iar victoria în curse ţinea în special de măiestria piloţilor, pe circuitele de curse se ducea o luptă acerbă între numeroşi aşi ai volanului. Niki Lauda a concurat în 171 de curse, câştigând 25 dintre ele.
Citește pe alephnews.ro: Ce ar însemna o președinție Trump pentru războaiele globale și securitatea europeană? Ucraina și Israel sunt principalele subiecte
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FBI, ODNI și CISA au emis un avertisment comun despre operațiunile Rusiei menite să submineze încrederea în alegerile americane
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a descoperit la autopsia femeii care a murit în fața spitalului din Slatina. Rudele acuză medicii de malpraxis
CANCAN.RO
La ce oră să NU folosești niciodată mașina de spălat. Plătești mai mult pentru curent dacă e utilizată atunci
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe