România a învins Franţa şi va întâlni Rusia în semifinalele CM de handbal feminin

Naţionala de handbal feminin a României s-a calificat în semifinalele Campionatului Mondial din Franţa, după ce a învins, joi, la Paris, reprezentativa ţării gazdă, Franţa, cu scorul de 34-31 (8-14), după patru reprize de prelungiri.

Urmărește
2 afișări
Imaginea articolului România a învins Franţa şi va întâlni Rusia în semifinalele CM de handbal feminin

România a învins Franţa şi va întâlni Rusia în semifinalele CM de handbal feminin

"Din punctul meu de vedere noi suntem favoriţi. Dacă n-aş crede în asta, nici nu m-aş mai prezenta la sală!", spunea antrenorul Gheorghe Tadici înaintea partidei eliminatorii cu Franţa, care a început incredibil, cu o cădere de tensiune, astfel încât la prima pasă a gazdelor, meciul a fost întrerupt pentru câteva secunde.

Valeria Beşe a deschis scorul, după o intercepţie a Adinei Meiroşu, dar Franţa a ripostat cu două goluri consecutive, în doar două minute. România ratase deja trei aruncări, din care două apărate spectaculos de Valerie Nicholas, 1-3 (min. 4). Tricolorele au început, dar au şi continuat timorate, cu excepţia apărării, având un singur gol marcat în minutul 10 (1-5), dar şi nouă atacuri ratate, cu două mai multe decât intervenţiile lui Nicholas. Pe alocuri, publicul francez a huiduit nu doar anumite decizii de arbitraj, ci şi atacurile României, care s-a apropiat spre mijlocul reprizei, 4-5 (min. 14), după un gol al extremei stânga Camelia Balint.

Apoi, alte minute de cădere pentru România, tabela arătând un incredibil 4-10 (min. 20), după şapte minute fără gol, în timp ce Franţa a defilat, Herbrecht fiind de neoprit în atac. Două-trei decizii de arbitraj pentru gazde, pe fondul scorului favorabil acestora, 5-11 (min. 22), au aprins spiritele pe banca României, antrenorul Tadici primind cartonaş galben. Arbitrajul a continuat de aceeaşi manieră, acordând primul şapte metri al meciului în minutul 27, pe care l-a transformat Lecuşanu, 7-13, iar până la pauză s-au mai marcat doar două goluri, 8-14. Totuşi, nu arbitrilor li se poate reproşa evoluţia slabă a tricolorelor, care au încheiat prima repriză cu un procentaj de 33 la sută în atac.

La reluare, Franţa a primit două eliminări de câte două minute, iar Maier a redus, de la 7 metri, 9-14 şi apoi pe contraatac, 10-14 (min. 33). Neagu, introdusă târziu, a ajutat atacul, marcând pentru 11-14, iar Maier a înscris al treilea gol, pe contraatac, 12-14 (min. 37). Neagu a continuat s-o surprindă pe Nicholas, 13-14, contribuind decisiv la revenirea României de la o diferenţă de şapte goluri (7-14, min. 29) la un gol (14-15, min. 39). Meciul a continuat pe muchie de cuţit, 16-17 (min. 44), iar după o intercepţie a Clarei Vădineanu, transformată tot de ea, pe contraatac, România a egalat pentru prima dată, 17-17 (min. 45). Luca a greşit apoi pe atac, iar în doar două minute, tabela arăta 17-20, meciul continuând contrastant, 19-20 (min. 48), cu ambele formaţii impunând ritmul de joc. Arbitrii au continuat să şicaneze România prin decizii, în condiţiile în care tricolorele au jucat mult mai bine decât în prima parte, interceptând numeroase mingi în apărare. În minutul 53, Maier a egalat, 20-20, de la şapte metri, iar Cristina Neagu a marcat incredibil, pentru 21-20, aducând România pentru a doua oară în avantaj.

Ultimele cinci minute au fost interzise cardiacilor: 22-21 pentru România, cu Franţa căzută total, 23-22, gol Neagu, arbitrii scot mingea din poartă la un gol valabil al lui Meiroşu, Franţa egalează 23-23, gol Meiroşu 24-23, eliminare de două minute a Adei Nechita în minutul 59, şapte metri acordat Franţei, 24-24, time-out România cu 30 de secunde înainte de final, prelungiri. Scor la finalul timpului regulamentar: 24-24.

Primele două minute ale primei reprize de prelungiri au însemnat două goluri pentru Franţa, 24-26, handicap redus de Beşe, 25-26, iar Maier, de la 7 metri, a stabilit scorul după prima rundă, acelaşi egal blestemat, 26-26. Ultimele cinci minute ale partidei au scos în evidenţă teama ambelor adversare de a ataca decisiv, egal din nou, 27-27 (min. 68), Dinu apără cu 90 de secunde înainte de final, Nechita ratează atacul, Beşe este eliminată pentru un fault, Dinu apără din nou, dar România nu mai are timp să marcheze decisiv, 27-27. După 70 de minute, urmau încă două reprize de prelungiri, în ceea ce avea să devină, indiferent de rezultat, meciul vedetă al actualei ediţii a Campionatului Mondial, mai ales datorită dramatismului său.

Paradele lui Dinu au continuat şi în a treia repriză de prelungiri, iar Neagu a marcat spectaculos, 28-27 (min. 72) în inferioritate numerică pentru România, Franţa egalează, 28-28, Neagu repetă istoria, 29-28, dar şi gazdele la fel, 29-29, prin Herbrecht, Nechita pasează greşit, Dinu salvează miraculos, în sală dintre cei peste 10.000 de spectatori se aude România!, România!, iar Maier stabileşte scorul celei de-a treia reprize de prelungiri, 30-29 pentru România, după 75 de minute de joc efectiv.

Gîlcă începe cu o ratare, dar Dinu apără cu disperare, iar Steluţa Luca marchează primul său gol, poate cel mai important, 31-29, apoi încă unul, 32-29, iar Franţa cade definitiv, în pofida atacurilor disperate, care îi aduc un gol prin Pequeux, 32-30. Beşe marchează spectaculos, 33-30, cu 80 de secunde înainte de expirarea timpului. Gîlcă interceptează şi înscrie pe contratac, 34-30, iar Franţa se consolează cu un ultim gol, 34-31, în timp ce tricolorele încingeau deja hora bucuriei la mijlocul celebrei arene Paris-Bercy, reducând la tăcere marea de francezi din tribune.

Marcatoarele echipei României au fost Maier 10, Neagu 8, Beşe 5, Luca, Meiroşu, Gîlcă şi Nechita, câte 2, Vădineanu, Balint şi Lecuşanu, câte 1, în timp ce pentru Franţa s-a remarcat Herbrecht, cu 6 reuşite.

În celelalte meciuri din sferturile de finală: Germania-Angola 36-33, Rusia-Ungaria 36-35 şi Norvegia-Coreea de Sud 35-24.

Confruntarea dintre România şi Franţa a stabilit şi programul complet, de sâmbătă, al semifinalelor şi partidelor pentru locurile 5-8, după cum urmează: Norvegia-Germania şi Rusia-România, în semifinale (meciurile se vor juca de la orele 16.00 şi 18.30, organizatorii urmând să le stabilească ordinea), respectiv Coreea de Sud-Angola (ora 11.00) şi Ungaria-Franţa (ora 13.30).

Prin rezultatul cu Franţa, naţionala României şi-a îndeplinit deja obiectivul oficial, care a fost clasarea pe unul din locurile 1-4.

Conform programului, învingătoarele din semifinale vor juca finala mare a Campionatului Mondial, programată duminică, de la ora 17.30, iar învinsele vor juca finala mică, tot duminică, dar de la ora 15.00.

De asemenea, în grupa pentru locurile 5-8, învingătoarele din partidele de sâmbătă, îşi vor disputa clasarea pe locurile 5-6 (duminică,ora 12.30), iar învinsele, în aceeaşi zi, în deschidere (ora 10.00).

Toate meciurile de sâmbătă şi duminică se vor juca la Paris.

Câştigătoarea Campionatului Mondial se califică automat la Jocurile Olimpice de la Beijing şi la următoarea ediţie a Mondialelor (China, 2009), iar echipele clasate pe locurile 2-7 vor participa la turnee preolimpice de calificare, care vor fi găzduite, conform regulamentului IHF, de formaţiile clasate pe locurile 2, 3 şi 4.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici