România susţine UEFA în procesul cu Superliga Europeană

  • De la Spania la Irlanda şi până la Italia, ţările europene oferă sprijin total pentru UEFA în faţa instanţei supreme europene în procesul cu Superliga europeană separatistă, lăudând modelul deschis şi importanţa socială şi educaţională a acestuia.
  • România s-a situat şi ea alături de forul european.
Urmărește
330 afișări
Imaginea articolului România susţine UEFA în procesul cu Superliga Europeană

Comentariile ţărilor, făcute în cadrul unei audieri de două zile la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE), subliniază mizele ridicate pe care le implică UEFA şi alte organisme sportive, care încearcă să respingă noile competiţii.

Susţinerea UEFA de către aceste ţări, de fapt un apel la menţinerea status quo-ului, sugerează că Curtea ar trebui să ia în considerare aspectele sociale şi economice ale cazului şi nu doar argumentele juridice şi antitrust.

UEFA a ajuns în faţa instanţei după ce Superliga a acuzat-o că abuzează de puterea sa de a bloca evenimentele rivale şi de a penaliza jucătorii şi cluburile.

Anul trecut, Superliga s-a retras la doar două zile după ce a fost anunţată, cluburile de elită engleze, franceze şi italiene abandonând proiectul în urma protestelor fanilor şi ale guvernelor, rămânând în alianţă doar Real Madrid, Barcelona şi Juventus.

Ungaria a declarat că UEFA reprezintă valorile modelului sportiv european privind protejarea integrităţii fizice şi morale a jucătorilor şi a competiţiei bazate pe merit.

„Acestea sunt valori pe care UEFA şi FIFA le respectă, atât în organizarea competiţiilor, cât şi în realocarea veniturilor", a declarat avocata Ungariei, Ester Gyarmati, în faţa comisiei de 15 judecători în a doua zi a audierii, citată de Reuters.

„Restricţiile impuse de UEFA încalcă în mod clar legislaţia UE privind concurenţa, dar sunt justificate pentru a proteja modelul sportiv european”, a declarat avocatul austriac Franz Koppensteiner.

„Superliga a ţinut cont doar de interesele înguste ale cluburilor sale, ignoră natura deschisă a concurenţei bazate pe merite", a declarat şi avocatul Maltei, Andria Buhagiar.

Avocatul României a spus că acest caz este unul existenţialist.

„Acest cartel nu poate coexista cu organizarea UEFA şi FIFA fără să ducă la moartea sigură a competiţiei deschise", a declarat avocata Emilia Gane.

Comisia Europeană, care acţionează în calitate de autoritate de aplicare a normelor de concurenţă în blocul celor 27 de ţări, a adoptat o poziţie mai nuanţată, afirmând că ar trebui să existe controale şi echilibre în ceea ce priveşte puterea monopolului.

„Exercitarea funcţiilor de reglementare trebuie să fie supusă unor limite, obligaţii şi control pentru a împiedica aceste organisme să denatureze concurenţa", a declarat avocatul CE, Carlos Urraca Caviedes.

Urraca Caviedes a criticat sancţiunile UEFA şi FIFA împotriva jucătorilor.

„Nu pare că sancţiunile care exclud jucătorii de la participarea la UEFA, FIFA sunt necesare sau proporţionale pentru a proteja aceste principii", a spus el.

Curtea va emite hotărârea anul viitor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici