Sandu îi reproşează lui Lucescu jocul naţionalei, selecţia, alcătuirea stafului şi declaraţiile

Preşedintele Federaţiei Române de Fotbal, Mircea Sandu, i-a reproşat, joi, selecţionerului Răzvan Lucescu jocul echipei naţionale, selecţia, alcătuirea stafului tehnic, precum şi declaraţiile prin care a justificat anumite rezultate.

Urmărește
3 afișări

Oficialul FRF nu găseşte nicio explicaţie a jocului slab al primei reprezentative sub comanda lui Răzvan Lucescu, despre care spune că l-a nemulţumit mai mult decât rezultatele. "Răzvan Lucescu a lucrat tot timpul cu sabia deasupra capului. Păi meciul cu Albania a fost un meci în care a pierdut două puncte. La un club, o înfrângere sau o victorie poate însemna foarte mult. La noi, din păcate, cele două meciuri n-au fost decât două meciuri nule. Pentru că dacă noi făceam egal cu Albania şi băteam în Belarus era extraordinar de bine. Dar pe mine nu rezultatele mă nemulţumesc în primul rând, ci jocul echipei. Jocul naţionalei în loc să crească după primul meci, cel cu Lituania, a început să scadă. Iar după meciul cu Israel a scăzut dramatic. Am început foarte bine cu Lituania, apoi Ungaria, apoi chiar la Paris cu Franţa, după care am început să coborâm, a venit meciul cu Israel de la Timişoara după care totul s-a dus în jos. De ce? Eu n-am nicio explicaţie. Sincer nu am", a declarat preşedintele într-o conferinţă de presă.

Şi faptul că Răzvan Lucescu nu a reuşit să alcătuiască un nucleu de jucători în jurul cărora să construiască echipa naţională l-a nemulţumit pe Mircea Sandu. "Eu am făcut o analiză a echipei naţionale pe care am prezentat-o Comitetului Executiv. În primăvara lui 2009, Piţurcă a fost schimbat din cauza rezultatelor slabe din preliminariile CM 2010. Atunci a fost angajat Răzvan Lucescu cu obiectivul de a se califica a Euro 2012. Linia de rezultate din meciurile oficiale şi amicale este nefavorabilă, cu 6 victorii, 7 egaluri şi 7 înfrângeri cu un golaveraj negativ, 22-26. Comparativ, cu doi ani în urmă când era Piţurcă, se disputaseră cam tot atâtea meciuri, iar linia era 16 victorii, 3 egaluri şi 3 înfrângeri şi 40-12 golaveraj. Aşadar, lipsa de rezultate este clară. Cu Răzvan au fost selecţionaţi 66 de jucători, cu Piţurcă în cei doi ani 54. Fac o comparaţie vorbind de echipa naţională, nu de antrenori. Iar din cele două documente îmi rezultă că la Răzvan doar Raţ şi Marica au rămas după meciul din 2009... Deci n-am avut acea axă de 7-8 jucători fără de care nu poţi să dai roade. La Piţurcă echipa naţională aproape că avea o componenţă pe care o ştiam pe dinafară ca pe cea din anii '70 sau '90. Răzvan a avut la dispoziţie aproape doi ani în care să reformeze echipa naţională şi să formeze un prim 7-8", a explicat Mircea Sandu.

Folosirea jucătorilor Ciprian Marica, Gabriel Tamaş, George Florescu, Criprian Deac şi Adrian Ropotan, care nu evoluează la echipele de club, a fost o decizie greşită în opinia oficialul federaţiei. "La naţională am avut convocaţi şi introduşi în echipă jucători care nu evoluează la echipele lor de club. Un jucător de mare valoare individuală, fie Tamaş, fie Marica, poate nu ar fi fost o problemă dacă juca. Dar au apărut amândoi şi apoi şi Florescu, şi Deac. Iar apoi Florescu a fost schimbat cu Ropotoan. Nu mi se pare normală această situaţie într-un meci în care am jucat cu o frică inexplicabilă. Parcă atunci când auzeam pe treren bosniacii în spatele nostru ne tremura chilotul pe noi. Poate că titularizarea unor jucători s-a făcut pe principii greşite", a precizat preşedintele FRF.

Cele 13 goluri primite din faze fixe de echipa naţională a României sunt responsabilitatea colectivului tehnic, consideră Mircea Sandu. "Nu am să spun de sistemul de joc pentru că nu mă pricep. Legat de fazele fixe, au fost 13 goluri primite din faze fixe, ceea ce mi se pare extraordinar de mult. Şi aici este intervenţia colectivului tehnic. Ei trebuiau să rezolve problema asta, atât la fazele fixe din care noi nu marcăm, cât şi la fazele fixe din care primim foarte uşor gol", a afirmat el.

Neincluderea în staf a unui antrenor secund care să fi evoluat pe postul de atacant şi alegerea unui preparator fizic italian în dauna unui român i-au fost de asemenea reproşate lui Răzvan Lucescu. "Eu nu sunt tehnician şi nu e problema mea, dar ceva se întâmplă. Poate că trebuie să colaboreze mai mult cu antrenorii secunzi, poate că trebuia să-şi mai ia un antrenor care să provină dintre atacanţi, poate că era bine să aibă un preparator fizic român şi nu italian. Eu nu ştiu, asta e problema lui. Orice antrenor care vine îşi face echipa tehnică, dar are şi responsabilitaţi asupra tuturor lucrurilor care se întâmplă cu echipa naţională", a explicat preşedintele federaţiei.

Declaraţiile lui Răzvan Lucescu, conform cărora unii jucători au fost obligaţi să saboteze echipa naţională, sunt justificări greşite ale rezultatelor, susţine Mircea Sandu. "E o mare gafă din partea lui Răzvan. Dacă el are date despre aşa ceva, le rezolvă cu jucătorul respectiv, nu iese cu ele, pentru că asta e o justificare greşită a unor rezultate. Nici nu mă interesează cine e sabotat de cine? Li s-a spus unor jucători să nu joace la naţională? De ce i-ai chemat atunci? Sau de ce îi bagi dacă ai suspiciuni? L-aţi văzut pe Mircea aseară cu Raţ după meci? Păi ce mai dai interviuri la 5-1? Ce să mai spui? Bineînţeles că sunt interese la naţională. Orice conducător de club vrea să aibă jucători la naţională. Au acest interes. Dacă joacă la naţională ei sunt vizibili, sunt în primii 18, primii 20. Sigur că toţi ar vrea să aibă. Răzvan trebuie întrebat concret, deschis", a mai spus oficialul.

Mircea Sandu consideră că la echipa naţională de acum înainte nu trebuie să se mai propună obiective fanteziste. "Orice antrenor avem la echipa naţională nu mai trebuie să mergem cu obiective fanteziste. Obiectivul antrenorului echipei naţionale este Campionatul European din 2016. Ăla este realizabil, pentru că avem trei ani şi jumătate, aproape patru, să ştim în toamna lui 2015 suntem calificaţi şi că până atunci se alcătuieşte un lot de jucători de 35, maxim 40 cu care pot ataca aceste preliminarii. Că intermediar mă gândesc şi la CM 2014, e normal", a spus Sandu.

Preşedintele FRF Mircea Sandu şi reprezentanţi ai Ligii I şi a III-a, Cristian Borcea, respectiv Cristian Bobar, au votat joi, în cadrul Comitetului Executiv al federaţiei pentru demiterea selecţionerului Răzvan Lucescu, a declarat pentru MEDIAFAX unul dintre membrii C.Ex sub protecţia anonimatului.

Ceilalţi zece membri ai Comitetului Executiv al FRF care au votat în cadrul şedinţei pentru rămânerea lui Răzvan Lucescu în postul de selecţioner al echipei naţionale au fost Dumitru Dragomir (prim-vicepreşedinte al FRF), Octavian Goga (vicepreşedinte FRF, reprezentant al fotbalului amator), Marius Stan (reprezentant al cluburilor din Liga I), Cornel Şfaiţer (reprezentant al cluburilor din Liga a II-a), Marian Rusen (reprezentant al cluburilor din Liga a II-a), Ştefan Stana (reprezentant al cluburilor din Liga a III-a), Paul Costaş (reprezentantul cluburilor cu activitate exclusivă de copii şi juniori), Sorin Ţerbea (reprezentantul cluburilor de fotbal în sală), Marian Pălărie (reprezentantul cluburilor de fotbal feminin), Vasile Avram (preşedintele Comisiei Centrale a Arbitrilor) şi Dumitru Costin (preşedintele sindicatului fotbaliştilor AFAN).

Tehnicianul Răzvan Lucescu rămâne în funcţia de selecţioner al naţionalei până la meciul cu reprezentativa Bosniei-Herţegovina, s-a stabilit, joi, în Comitetul Executiv al Federaţiei Române de Fotbal.

Meciul România - Bosnia-Herţegovina, din grupa D a preliminariilor Campionatului European din 2012, va avea loc la 3 iunie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici