- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (27.05.2015, 16:54)
- Adrian Petculescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şapte oficiali FIFA, între care şi vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, reţinuţi în Elveţia. Procurorul general al SUA: Atribuirea CM Africii de Sud a fost coruptă
Poliţia elveţiană a reţinut, miercuri, la un hotel din Zurich, şapte oficiali ai FIFA, membri ai Comitetului Executiv, pe baza unor acuzaţii de corupţie formulate din SUA, informează cotidianul Blick, în ediţia sa digitală. Printre persoanele reţinute se numără vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo.
Urmărește
2861 afișări
Şapte oficiali FIFA, între care şi vicepreşedinţii Jeffrey Webb şi Eugenio Figueredo, reţinuţi în Elveţia (Imagine: Hepta/Mediafax Foto)
UPDATE - Procurorul general al SUA: Atribuirea CM din 2010 Africii de Sud a fost coruptă
Oficiali ai FIFA au luat mită pentru ca ediţia din 2010 a Cupei Mondiale să aibă loc în Africa de Sud, a declarat procurorul general al SUA, Loretta Lynch, informează BBC.
"Chiar şi pentru acest eveniment istoric, oficiali FIFA şi alţii au corupt procesul folosindu-se de mită pentru a influenţa decizia de atribuire a Cupei Mondiale Africii de Sud", a spus Lynch.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Rusia înarmează trupele nord-coreene cu arme de infanterie la frontiera cu Ucraina
-
Noi percheziţii în R. Moldova: Gruparea „ŞOR” oferă oamenilor bani pentru a-l vota pe Stoianoglo
-
Kemi Badenoch, noul lider al Partidului Conservator din Marea Britanie
-
Inundaţii în Spania. Premierul anunţă cea mai mare desfăşurare militară pe timp de pace. 211 morţi
Aceasta a mai afirmat că afaceri de corupţie au vizat şi alegerile din 2011 pentru şefia FIFA, dar şi Copa Libertadores din 2016.
UPDATE 16:40 - Un al şaptelea oficial FIFA, reţinut în Elveţia
Ministerul elveţian de Justiţie a anunţat, miercuri, că un al şaptelea oficial FIFA a fost arestat în cadrul anchetei privind fapte de corupţie, instrumentată de FBI şi de Departamentul american de Justiţie, informează L'Equipe.
În total, cinci cetăţeni sud-americani şi doi britanici au fost plasaţi în detenţie, urmând a fi extrădaţi în SUA.
Cei şapte sunt Jeffrey Webb (Marea Britanie), vicepreşedinte al FIFA şi preşedinte al CONCACAF, Eduardo Li (Costa Rica), viitor membru al Comitetului Executiv al FIFA, Julio Rocha, însărcinat cu dezvoltarea FIFA, Costas Takkas (Marea Britanie), ataşat la cabinetul preşedintelui CONCACAF, Eugenio Figueredo (Uruguay), vicepreşedinte al FIFA, Rafael Esquivel (Venezuela), membru al CONMEBOL, şi José Maria Marin (Brazili), membru al Comitetului de organizare al FIFA pentru JO.
Şase oficiali FIFA au fost reţinuţi, miercuri dimineaţă, la un hotel din Zurich, de poliţia elveţiană, la solicitarea Departamentului de Justiţie al SUA. Al şaptea ar fi fost reţinut într-un alt loc.
Oficiul Federal de Justiţie din Elveţia a precizat că persoanele reţinute sunt cercetate pentru luare de mită şi alte foloase, de la începutul anilor 1990 şi până în prezent, totalizând peste 100 de milioane de dolari. Acţiunile lor ilegale ar avea legătură cu unele turnee de fotbal din America Latină.
Implicarea americană în acest caz este ca urmare a faptului că acţiunile ilegale au fost puse la punct în SUA, iar pentru tranzacţiile financiare au fost folosite bănci din această ţară.
Persoanele reţinute vor fi extrădate în SUA imediat.
Aceştia erau prezenţi la Zurich pentru a lua parte la Congresul FIFA, programat vineri, în cadrul căruia vor avea loc alegeri pentru preşedinţia forului condus de Joseph Blatter.
Actualul preşedinte al FIFA, Joseph Blatter, şi prinţul Ali Bin Al-Hussein al Iordaniei sunt singurii candidaţi rămaşi în cursa pentru şefia forului mondial. Joseph Blatter, în vârstă de 79 de ani, se află la al patrulea mandat de preşedinte al FIFA, for pe care îl conduce din 1998.
Justiţia americană a pus sub acuzare 14 persoane în cazul de corupţie în care au fost efectuate, miercuri dimineaţă, arestări la Zurich, acestea fiind, potrivit New York Times, următoarele:
Jeffrey Webb - Preşedintele Confederaţiei de Fotbal din America de Nord, Centrală şi Caraibe (CONCACAF) şi vicepreşedinte al FIFA;
Jack Warner - Fost preşedinte al CONCACAF şi fost vicepreşedinte al FIFA;
Eugenio Figueredo - Fost preşedinte al Confederaţiei de Fotbal din America de Sud (CONMEBOL) şi vicepreşedinte al FIFA;
Eduardo Li - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Costa Rica, urma să devină membru al Comitetului Executiv al FIFA;
Julio Rocha - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Nicaragua;
Costas Takkas - Fost preşedinte al Federaţiei de Fotbal din Insulele Cayman Islands;
Rafael Esquivel - Preşedintele Federaţiei de Fotbal din Venezuela, din 1988;
José Maria Marin - Fost preşedinte al Federaţiei Braziliene de Fotbal;
Nicolás Leoz - Fost preşedinte al CONMEBOL şi fost membru al Comitetului Executiv al FIFA;
Alejandro Burzaco - preşdintele excutiv al unei agenţii media de sport din Argentina;
Aaron Davidson - Preşedintele Traffic Sports USA - promotor de evenimente sportive - şi preşedinte al North American Soccer League;
Hugo Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;
Mariano Jinkis - preşedinte al unei agenţii media cu implicare în fotbal;
José Margulies: acuzat că a intermediat şi facilitat plăţi ilegale.
Ancheta a început după ce americanul Chuck Blazer, fost membru al Comitetului Executiv al FIFA, a cooperat cu autorităţile americane. El a pledat vinovat în 2013 la zece capete de acuzare, incluzând complot, înşelătorie, fraudă elecroinică, şi a plătit o amendă de 1,9 milioane de dolari. Alte trei persoane, printre care doi fii ai lui Jack Warner, şi două companii de marketing sportiv au pledat de asemenea vinovate, în acest caz.
Citește pe alephnews.ro: Statele Unite își întăresc prezența militară în Orientul Mijlociu. Pentagonul anunță că mai multe bombardiere și nave de război americane sunt pe drum
Citește pe www.zf.ro: A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Satul strămoșesc al Kamalei Harris urmărește cu mândrie alegerile SUA. Cum o numesc localnicii pe candidată
A fost prezentat tractorul produs de RURIS Craiova. Cum arată tractorul românesc, cu preţuri între 3.000 şi 5.000 de euro
Incă un gigant se clatină după ce a raportat cea mai mare pierdere din istoria de 56 de ani a companiei, Este vorba de un minus de 16,6 mld. dolari în ultimul trimestru
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce veste despre manechinul de 44 de ani care și-a părăsit soțul milionar pentru antrenorul personal
PROSPORT.RO
Vedeta din România pe care puțini și-o amintesc! Mama ei e disperată: fiica a renunțat la TV și a căzut pradă substanțelor interzise
CANCAN.RO
Calvar nesfârșit pentru românca întemnițată în China din 2017. ”Dacă nu ai spălat bine podeaua, nu mai ai dreptul la hrană suplimentară din banii tăi”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe