Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a admis joi în parte recursul formulat de Agenţia Mondială Anti-Doping (WADA) în legătură cu decizia emisă de Comisia de audiere a Organizaţiei Naţionale Anti-Doping din România la data de 1 februarie 2024 (decizia contestată) în care s-a constatat că săritoarea în lungime Florentina Costina Iuşco a comis o încălcare a regulilor antidoping (ADRV) şi a fost sancţionată cu o mustrare şi nicio perioadă de ineligibilitate, pe baza lipsei de culpă sau neglijenţă semnificativă.
La 23 aprilie 2023, Florentina Iuşco a fost supusă unui control antidoping în afara competiţiei. Analiza eşantionului A al sportivei a relevat prezenţa furosemidului, un diuretic inclus în categoria „S5 Diuretice şi agenţi de mascare” din Lista de interdicţii WADA (versiunea 2023). Aceasta este declarată a fi o „Substanţă specificată” şi interzisă în orice moment. Analiza eşantionului B a confirmat rezultatul eşantionului A.
„În apelul său la TAS, WADA a solicitat impunerea unei perioade de neeligibilitate de doi ani începând cu data intrării în vigoare a deciziei TAS. Arbitrul unic desemnat să decidă problema a concluzionat că Florentina Iuşco nu a reuşit să exercite standardul de îngrijire necesar pentru „nicio culpă sau neglijenţă semnificativă” şi a stabilit că sancţiunea adecvată ar fi impunerea unei perioade de doi ani de ineligibilitate începând cu 1 februarie 2024, care este data la care a fost pronunţată decizia contestată”, se precizează în comunicatul emis joi de TAS.
Toate rezultatele competitive obţinute de Florentina Costina Iuşco de la 23 aprilie 2023 inclusiv până la 24 iulie 2024 sunt descalificate, cu toate consecinţele care decurg din aceasta (inclusiv pierderea medaliilor, punctelor şi premiilor).
Iuşco ar fi reprezentat România la probele atletice de săritură în lungime şi triplu salt. În urma suspendării ei, România rămâne cu 106 sportivi, din care 12 atleţi.
Reacţia COSR