- Home
- Sport
- BUCUREŞTI, (31.12.2019, 10:30)
- Alexandru Stanila
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Şase luni de la memorabilul EURO U21. Cum au evoluat tinerii fotbalişti: doar şase jucători au schimbat echipa, trei venind în Liga 1
Echipa naţională sub 21 de ani a României a obţinut o performanţă memorabilă în acest an, ajungând până în semifinale la Campionatul European şi obţinând calificarea la Jocurile Olimpice din 2020, însă evoluţia tinerilor fotbalişti întârzie să apară, cel puţin la şase luni după turneul final.
Urmărește
323 afișări
Şase luni de la memorabilul EURO U21. Cum au evoluat tinerii fotbalişti: doar şase jucători au schimbat echipa, trei venind în Liga 1
Deşi aşteptările legate de viitoarele transferuri ale tinerilor care au impresionat la EURO U21 erau foarte mari, doar şase dintre cei 23 de fotbalişti din lot s-au transferat la alte echipe după turneul final din Italia şi San Marino. Dintre aceştia, niciunul nu a ajuns în primele cinci campionate ale Europei.
Cele mai bune mutări le-au obţinut Ianis Hagi, ajuns la campioana Belgiei, Genk, şi George Puşcaş, atacant transferat în liga a doua engleză, la Reading. Celălalt român plecat în străinătate a fost Adrian Rus, pentru care mutarea la MOL Fehervar a reprezentat o revenire în fotbalul din Ungaria, după un împrumut de un an la Sepsi Sfântu Gheorghe.
În schimb, ceilalţi trei care au schimbat echipa au ales să vină sau să revină în ţara natală din Cipru, Anglia, respectiv Rusia. Cristi Manea a fost împrumutat de FCSB de la Apollon Limassol, Alexandru Paşcanu a părăsit-o pe Leicester pentru un transfer la CFR Cluj, iar Andrei Ivan a fost repatriat de Universitatea Craiova de la Krasnodar.
În rest, ceilalţi 17 jucători au rămas la cluburile la care evoluau sau la formaţiile de care aparţineau.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
După Campionatul European de tineret, trei jucători (Adrian Rus, Florin Ştefan şi Florinel Coman) au debutat la naţionala de seniori. Acestora li se mai pot adăuga Ionuţ Nedelcearu, Tudor Băluţă, Alexandru Cicâldău, Ianis Hagi şi George Puşcaş, fotbalişti care prinseseră minute şi înainte de turneul final, dar care au continuat să fie folosiţi şi după.
Evoluţia jucătorilor naţionalei U21, la şase luni după Campionatul European:
Ionuţ Radu – Căpitanul naţionalei de tineret a început turneul final din postura de jucător care aparţine de Inter Milano, însă era împrumutat la Genoa. Deşi portarul ar fi urmat să fie cedat definitiv de gruparea milaneză, pentru opt milioane de euro, oficialii lui Inter au decis să îl răscumpere după Campionatul European, pentru 12 milioane de euro, şi să îl lase încă un sezon la Genoa, tot sub formă de împrumut. După 33 de meciuri ca titular în sezonul 2018/2019, Radu şi-a păstrat constanţa şi în prima parte a stagiunii actuale. El este singurul român care apare cu regularitate în primele cinci campionate ale Europei, neratând niciun meci din acest sezon de Serie A. Totuşi, defensiva celor de la Genoa nu traversează cea mai bună formă, astfel că românul este portarul cu cele mai multe goluri primite: 35, după 17 runde. La nivel de echipă naţională, Radu a fost promovat la seniori de Cosmin Contra, însă nu a primit niciun minut în dauna lui Ciprian Tătăruşanu.
Cătălin Căbuz – Portarul de 23 de ani nu a fost folosit în nicio partidă la turneul final, titular incontestabil fiind Ionuţ Radu. Împrumutat la FC Hermannstadt în ultimele două sezoane, Căbuz a revenit la FC Viitorul după EURO U21, el fiind titularul obişnuit din poarta lui Gheorghe Hagi în acest sezon.
Andrei Vlad – Precum Cătălin Căbuz, portarul nu a prins minute la EURO U21, însă a început noul sezon din postura de titular la FCSB. Totuşi, de la finalul lunii august, el a pierdut acest post în dauna experimentatului Cristian Bălgrădean. În schimb, jucătorul de 20 de ani pare să devină înlocuitorul lui Ionuţ Radu la echipa U21 a României, el apărând în patru dintre cele cinci meciuri din noua campanie de calificare.
Cristian Manea – Cu 10 meciuri în spate la echipa naţională de seniori, cu patru partide ca integralist la EURO U21 şi două titlturi consecutive de campion cu CFR Cluj, fundaşul dreapta a avut parte de un început de sezon foarte slab. După turneul final, el s-a întors la echipa cipriotă de care aparţinea, Apollon Limassol, unde nu a jucat niciun minut. La începutul lunii septembrie, după ce selecţionerul Cosmin Contra a anunţat despre el că „se antrenează prin parcuri”, FCSB a decis să îl împrumute pentru un sezon. La vicecampioana României, apărătorul a jucat în doar două partide de campionat şi în două din Cupa României, nereuşind să îi ia locul în echipă lui Valentin Creţu.
Ionuţ Nedelcearu – Deşi a făcut un turneu final bun, unde a prins toate minutele, fundaşul central a rămas la FC Ufa, echipă care s-a salvat la baraj de la retrogradarea în liga a doua rusă şi care, în acest sezon, se află pe locul şapte, după 19 runde. Nedelcearu a continuat să fie un titular obişnuit la formaţia sa şi a evoluat cu regularitate la echipa de seniori a naţionalei, unde a fost titular în partide importante din preliminariile pentru EURO 2020, precum cele cu Spania, Norvegia sau Suedia.
Adrian Rus – După 90 de minute jucate la EURO U21, fundaşul a fost transferat de formaţia maghiară MOL Fehervar, pentru o sumă vehiculată de 500.000 de euro, de la Academia Puşkaş, clubul care îl împrumutase în sezonul precedent la Sepsi OSK. Deşi maghiarii au insistat ca el să joace pentru naţionala Ungariei, având această posibilitate, Rus a refuzat, alegând România, unde a fost promovat de Cosmin Contra la seniori, jucând deja în cinci partide oficiale. Totuşi, la echipa de club a evoluat în puţine jocuri, doar şase dintre cele 16 din prima liga maghiară.
Alexandru Paşcanu – Piesă importantă sub comandă lui Mirel Rădoi la naţionala U21, apărătorul central a plecat de la Leicester după turneul final, echipă unde a jucat doar la grupele de juniori. El a ajuns la campioana României, CFR Cluj, însă nu a reuşit să se impună printre titularii lui Dan Petrescu, fiind folosit în doar patru partide din Liga 1. În schimb, Paşcanu continuă să fie folosit cu regularitate la naţionala U21 şi în actuala campanie de calificare.
Virgil Ghiţă – Rezervă neutilizată la Campionatul European, fundaşul a rămas la FC Viitorul, unde a trecut printr-o accidentare care l-a ţinut departe de gazon aproximativ trei luni din acest sezon. El a fost folosit de Gheorghe Hagi în 13 partide din actuala stagiune de Liga 1.
Florin Ştefan – Titular în trei meciuri la EURO, inclusiv în semifinala cu Germania, jucătorul de 23 de ani a rămas la Sepsi OSK, în ciuda faptului că Gigi Becali, finanţatorul FCSB, şi-ar fi manifestat interesul pentru transferul său. El a evoluat cu regularitate la formaţia covăsneană şi în acest sezon şi a debutat la seniorii naţionalei într-un meci cu Malta, scor 1-0, din preliminariile EURO 2020.
Radu Boboc – A jucat doar în meciul cu Franţa, scor 0-0, şi a rămas la FC Viitorul, club cu care şi-a trecut în palmares Cupa şi Supercupa României, în acest an. Este unul dintre oamenii de bază din lotul constănţenilor şi a continuat să adune prezenţe la naţionala de tineret şi după turneul final.
Ricardo Grigore – Chemat de urgenţă la turneul final, în locul accidentatului Denis Drăguş, fundaşul nu a prins niciun minut şi a rămas la Dinamo şi în acest sezon. Rezervă pentru o bună parte a primei părţi a sezonului, apărătorul a fost folosit în nouă meciuri din Liga 1, reuşind un gol.
Tudor Băluţă – Cumpărat de Brighton & Hove Albion încă din ianuarie 2019, mijlocaşul a mai fost lăsat la FC Viitorul pentru şase luni. După turneul final, unde a fost unul dintre oamenii decisivi din echipa lui Rădoi, fotbalistul crescut la Academia Hagi nu a confirmat la echipa engleză. El a jucat într-un singur meci oficial la echipa de seniori, cel cu Aston Villa, din Cupa Ligii Angliei, scor 1-3, şi a mai fost folosit în alte şase partide la formaţia U23 a clubului. În schimb, Băluţă a rămas jucător important pentru ambele naţionale, atât pentru cea U21, cât şi pentru cea de seniori.
Dragoş Nedelcu – Integralist în meciul cu Franţa şi folosit câteva minute în jocul cu Anglia, mijlocaşul a rămas la FCSB şi după turneul final. O accidentare suferită la genunchi în timpul meciului cu Alashkert, din Europa League, l-a ţinut departe de gazon mai mult de trei luni, însă a revenit ulterior, începând să prindă din nou minute la formaţia bucureşteană.
Alexandru Cicâldău – Titular în toate cele patru meciuri de la EURO, mijlocaşul nu a schimbat nici el echipa, rămânând purtătorul tricoului cu numărul 10 de la Universitatea Craiova. La câteva săptămâni după turneul final, Gheorghe Craioveanu, preşedintele de imagine al formaţiei oltene, anunţa că fotbalistul crescut la Academia Hagi are ofertă de cinci milioane de euro de la un club din străinătate, însă suma nu ar fi fost pe placul conducerii, care a preferat să-l păstreze. Cicâldău a continuat să evolueze cu regularitate la Craiova şi a fost folosit în partidele cu Malta şi Spania, din preliminariile EURO 2020.
Andrei Ciobanu – Introdus pe finalul semifinalei cu Germania, scor 2-4, mijlocaşul a rămas şi el la FC Viitorul, unde s-a remarcat în acest sezon cu multe meciuri ca titular şi câteva reuşite spectaculoase în Liga 1.
Dennis Man – Şi el jucător important la turneul final, extrema dreaptă a rămas la FCSB, unde a pierdut mai multe meciuri în acest sezon din cauza accidentărilor. El a reuşit cinci goluri pentru echipa de club, iar impresarul său a susţinut că a avut ofertă chiar şi de 15 milioane de euro, însă patronul vicecampioanei ar fi refuzat să îl vândă.
Ianis Hagi – După două goluri marcate şi o pasă decisivă la EURO, mijlocaşul a fost transferat de campioana Belgiei, Genk, pentru o sumă vehiculată de patru milioane de euro. A început entuziasmant, cu gol în prima etapă de campionat, contra lui Kortrijk, scor 2-1, însă, ulterior, a început să evolueze din ce în ce mai puţin. În septembrie, a avut o nouă sclipire în partida cu Sint-Truiden, 3-3, când a reuşit două goluri şi o pasă decisivă, dar a încheiat anul ca rezervă, de multe ori neutilizată. În total, a strâns 19 meciuri, dintre care cinci în Liga Campionilor, trei goluri şi patru pase decisive. A doua parte a sezonului va fi una dificilă pentru Genk, campioana ocupând locul 8 şi fiind deja eliminată din competiţiile europene şi din Cupa Belgiei. Un motiv pentru minutele puţine primite de Hagi la Genk a fost expus de fostul antrenor al belgienilor, Felice Mazzu, care spunea, la începutul lunii decembrie, că românul este “un fotbalist excelent, dar în triunghiul de la mijlocul terenului nu este potrivit. Am vorbit cu el despre asta ore în şir. El poate juca doar în spatele atacantului, iar restul echipei este nevoită să joace în funcţie de el. În felul acesta, se compromite constant". În schimb, Ianis a început să fie folosit tot mai mult la naţionala de seniori, unde a preluat şi tricoul cu numărul 10.
Florinel Coman – Erou în meciul cu Anglia U21, când a reuşit două goluri spectaculoase şi o pasă decisivă, jucătorul născut la Brăila a rămas la FCSB, patronul clubului spunând în mai multe rânduri că îl va ceda doar pentru o sumă de ordinul zecilor de milioane de euro. Extrema stângă a avut evoluţii tot mai apreciate la echipa de club, unde a înscris 12 goluri, în toate competiţiile. De asemenea, fotbalistul crescut la Academia Hagi a debutat la naţionala de seniori, acumulând, până în prezent, trei meciuri.
Daris Olaru - Cu două meciuri disputate la Campionatul European, mijlocaşul ofensiv s-a întors la Gaz Metan Mediaş după turneul final, însă din această iarnă va evolua la FCSB, formaţie care l-a acontat încă de dinainte de întrecerea din Italia şi San Marino. În prima parte a acestui sezon, el a fost folosit în 21 de meciuri din Liga 1, reuşind trei goluri şi două pase decisive.
Vlad Dragomir – Introdus pe finalul partidelor cu Anglia şi Franţa, fostul mijlocaş de la Arsenal a rămas în liga a doua italiană, la Perugia, unde poartă tricoul cu numărul 10 şi este folosit cu regularitate de antrenorul Massimo Oddo. Totuşi, jucătorul de 20 de ani a dispărut de la ultimele patru meciuri ale naţionalei U21 din actuala campanie de calificare, nefiind convocat.
George Puşcaş – Cel mai bun marcator de la EURO al tricolorilor, cu patru goluri şi o pasă decisivă, ales şi în echipa ideală a turneului final de către UEFA, a fost protagonistul celui mai scump transfer din istoria clubului englez Reading, aproximativ opt milioane de euro. Banii au intrat în contul celor de la Inter Milano, formaţie care îl împrumutase în sezonul precedent la Palermo, în liga a doua din Italia. Tot într-un eşalon secund a ajuns atacantul şi în această vară, la o formaţie care, cel puţin declarativ, îşi dorea să promoveze. Puşcaş a alternat momentele senzaţionale cu seriile lungi în care nu a marcat. A ieşit în evidenţă în etapa a treia a campionatului, la meciul cu Cardiff, scor 3-0, când a reuşit două goluri spectaculoase, însă a mai avut de aşteptat 10 runde până la o nouă reuşită. Un moment important a avut loc pe 30 noiembrie, la meciul cu Wigan, scor 3-1, când a reuşit cel mai rapid hat-trick din istoria Championship, în doar cinci minute. Totuşi, bucuria nu a ţinut foarte mult, iar pe 11 decembrie, la meciul cu Barnsley, a suferit o accidentare la umăr, care îl poate ţine departe de gazon mai mult timp. În total, atacantul a strâns şapte goluri în 21 de partide din toate competiţiile, însă Reading se află departe de promovare, ocupând locul 14 în Championship. După turneul final, dar chiar şi înaintea lui, Puşcaş a devenit principalul atacant din lotul naţionalei de seniori, marcând de patru ori în campania pentru EURO 2020.
Adrian Petre – Rezervă a lui Puşcaş la turneul final, el a intrat pe parcursul a trei meciuri, reuşind un gol contra Croaţiei. Arădeanul a rămas la formaţia daneză Esbjerg, cu care obţinuse în sezonul precedent locul trei în campionat. Randamentul său a fost unul mai scăzut în această stagiune, având cinci goluri în 19 meciuri disputate în toate competiţiile. De asemenea, Petre a fost folosit în toate cele cinci jocuri din noua campanie de calificare pentru EURO U21, marcând de două ori.
Andrei Ivan – Cu trei meciuri şi o pasă decisivă reuşită la EURO, atacantul a fost repatriat de Universitatea Craiova, de la Krasnodar, după turneul din Italia şi San Marino, pentru o sumă de aproximativ 1,5 milioane de euro. După doar nouă meciuri disputate la formaţia rusă şi un împrumut de un sezon la Rapid Viena, Ivan a revenit în Liga 1, unde are doar două goluri în actuala stagiune, ambele reuşite într-un meci cu Dinamo.
Mirel Rădoi – Selecţionerul care a reuşit performanţa excepţională de la EURO U21 a mai rămas la doar cinci partide din noua campanie de calificare, iar în noiembrie a fost numit în funcţie la prima reprezentativă. El va debuta într-un meci crucial, din semifinalele barajului pentru EURO 2020, în luna martie, contra Islandei.
Astfel, la şase luni după Campionatul European, unde România a învins entuziasmant Croaţia (4-1) şi Anglia (4-2), a remizat cu Franţa (0-0) şi a pierdut pe final semifinala cu Germania (2-4), mutările de răsunet, aşteptate de jucători, antrenori, impresari, patroni, presă sau fani, au întârziat să apară, iar cei care au ajuns în campionate importante, precum Ianis Hagi sau George Puşcaş, nu au confirmat cu adevărat, cel puţin până în prezent. De la 1 ianuarie, o nouă fereastră de transferuri va începe în fotbalul internaţional, astfel că există şanse să aibă loc noi mutări.
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe