Scenariu de film la Cupa Africii. Insulele Comore a jucat în optimi cu un fundaş pe post de portar
Povestea de basm a calificării naţionalei de fotbal a statului african Comore până în fazele eliminatorii ale Cupei Africii pe Naţiuni din acest an va fi într-o zi un subiect de inspiraţie pentru un film ce va reda una din cele mai interesante aventuri din lumea fotbalului.
Provenind dintr-un arhipelag sărăcit din punct de vedere financiar, cu o populaţie de mai puţin de un milion de locuitori, situat în largul coastei de est a continentului, Les Coelacantes au reuşit un adevărat miracol prin simpla calificare la AFCON.
Cu siguranţă că insularii nu se aşteptau să ajungă în fazele eliminatorii ale competiţiei. Două înfrângeri decente în primele meciuri din grupă, în faţa Gabonului (0-1) şi Marocului (0-2) au fost considerate rezultate normale, eliminarea celor din Comore încă din faza grupelor fiind un deznodămând mai mult decât normal.
A venit însă meciul împotriva Ghanei, în care curajoşii din Comore au devenit o supernovă pentru Stelele Negre, învingându-le cu 3-2, într-una dintre cele mai mari surprize din istoria fotbalului african.
După mai multe zile de aşteptare, care trebuie să fi părut interminabile, antenorul Amir Abdou şi jucătorii săi au aflat că nu numai că au obţinut un loc în optimi, dar că vor avea ca adversar gazda Camerun.
O naţiune de care multe milioane de oameni din afara continentului nu auziseră niciodată, cu doar două săptămâni în urmă, a devenit brusc echipa africană favorită a multor iubitori de fotbal.
Lot decimat de Covid
La sfârşitul săptămânii trecute s-a aflat însă că insularii din Comore vor fi nevoiţi să joace cu unul dintre jucătorii de câmp pe post de portat, împotriva Camerunului, după ce titularul Salim Ben Boina s-a accidentat, iar dublurile sale Ali Ahamada şi Moyadh Ousseini au fost testate pozitiv pentru Covid-19.
În condiţiile în care regulamentul turneului prevede că echipele trebuie să joace dacă au 11 jucători apţi, naţionala Comore şi-a acceptat soarta.
„Am ales deja un jucător de câmp care va începe ca portar”, a declarat antrenorul cu portarii, Jean-Daniel Padovani, înainte de meci, asigurându-i pe fani că „este un jucător care, în timpul antrenamentelor a arătat că poate evolua ca portar”.
Luni dimineaţă a ieşit la iveală că rezerva de portar Ahamada a fost testat negativ pentru Covid şi ar putea să joace.
Luni, puţin mai târziu, a venit anunţul organizatorilor turneului că de fapt, nu, nu va putea juca. În ciuda veştilor bune despre testul lui Ahamada, care a fost negativ, organizatorii turneului s-au grăbit să sublinieze că regulile Federaţiei Africane prevăd că un jucător care este testat pozitiv pentru coronavirus trebuie să se izoleze timp de cinci zile înainte de a face un alt test PCR, cu 48 de ore înainte de următorul meci al echipei sale şi, prin urmare, rezultatul negativ al lui Ahamada nu a fost suficient pentru ca acesta să evolueze.
Cu alţi câţiva jucători, plus managerul lor, de asemenea absenţi din meciul de luni seara, din cauza unor accidentări sau a infectării cu Covid, Comore a aliniat un 11 cu fundaşul Chaker Alhadhur pe post de portar. Acesta a avut 3-4 intervenţii demne de un portar profesionist, salvându-şi echipa de la un scor ruşinos.
Insularii au pierdut meciul în mod eroic, doar cu 2-1, la nenumăratele absenţe adăugându-se şi eliminarea în minutul 7 a căpitanului Nadjim Abdou.
Camerun s-a calificat în sferturile de finală, unde va întâlni Gambia.