Şcoala Federală de Antrenori a încheiat al doilea curs de portari pentru licenţa UEFA A-GK

Cursanţii licenţei UEFA A-GK (antrenori de portari) au parcurs săptămâna trecută ultimul modul al acestei formări, informează frf.ro. Astfel, Şcoala Federală de Antrenori (SFA) duce la bun sfârşit al doilea curs în vederea obţinerii acestei licenţe.

Urmărește
181 afișări
Imaginea articolului Şcoala Federală de Antrenori a încheiat al doilea curs de portari pentru licenţa UEFA A-GK

Acestea sunt necesare antrenorilor de portari de la echipele din ligile profesioniste de fotbal europene începând cu sezonul competiţional viitor.

Prima zi a debutat cu subiectul „Psihologia portarului”, prezentat de Leo Toader, antrenor de portari al Echipei Naţionale de Fotbal a României şi lector SFA. Sesiunea a fost centrată pe analiza relaţiei dintre antrenor şi portarii pe care îi pregăteşte, modalităţile şi tipurile de motivare pe care acesta trebuie să le folosească în diferite momente şi situaţii. Cursanţii au analizat şi expus propriile tehnici folosite, care le aduc rezultate pozitive în activitate.

Cursul de „Analiza adversarului” a fost susţinut de Eugen Anghel, antrenor de portari la FC Argeş şi lector SFA, cu scopul de a-i iniţia pe cursanţi în folosirea platformelor dedicate bazelor de date, statisticilor şi instrumentelor care le pot completa şi dezvolta activitatea curentă. De exemplu, s-au familiarizat cu platforma Wyscout şi au învăţat să realizeze analiza jucătorilor cheie, sistemului şi stilului de joc, dar şi a fazelor fixe, în vederea pregătirii meciurilor.

Pornind de la partea teoretică prezentată în sesiunea „Construcţia antrenamentului în funcţie de adversar”, fiecare grupă de lucru a avut de urmărit o echipă şi de creat un antrenament menit pentru o contracara. Partea practică a constat în prezentarea antrenamentelor concepute, care au fost apoi şi lucrate alături de o echipă U18. Pe tot parcursul sesiunii, cursanţii s-au autoevaluat şi şi-au oferit feedback, iar la final, lectorii au tras concluziile primei zile de lucru.

A doua zi, Eugen Anghel ţinut sesiunile despre „Coaching” şi „Dezvoltarea jocului din faza defensivă cu portarul”. În prima dintre ele le-a detaliat cursanţilor stilurile şi metodele de învăţare şi componentele pe care antrenorul trebuie să le aibă în vedere la antrenament şi meci pentru a-şi atinge obiectivele propuse; în cea de-a doua, accentul a fost pus pe jocul şi traseele de construcţie de la portar, iar apoi fiecare grupă de lucru a avut ocazia de a aplica în practică aspectele teoretice prezentate.

Leo Toader a încheiat modulul cu „Analiza situaţiilor de joc ale portarului”; astfel, cursanţii au identificat erori făcute de portari în cadrul unor situaţii de joc prezentate în secvenţe video. Pe baza lor, au adus argumente pro şi contra, explicaţii şi modalităţi de corectare.

Fiecare grupă a primit apoi sarcina de a crea un plan de antrenament, iar de data aceasta fiecare membru s-a ocupat de câte o componentă de pregătire: încălzire, exerciţiu funcţional, fază de joc şi jocul cu temă.

Participanţii au fost observaţi şi evaluaţi de lectori SFA, Ioniţă Marian, fost antrenor de portari la FC Şahtar Doneţk şi la FC Rapid 1923, dar şi mentor SFA, şi Daniel Gherasim, antrenor cu portarii la Naţionala Feminină de Fotbal a României. Ei le-au urmărit modul de expunere a antrenamentului în faţa jucătorilor, colegilor şi lectorilor, dar şi felul în care au fost demonstrate părţi pregătite individual.

Astfel, cei 16 cursanţi au parcurs cele 3 module din cadrul procesului de învăţare, iar după ce vor finaliza activitatea de mentorat în cadrul cluburilor în care activează, vor susţine examenul final în perioada 15-16 mai.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici