Sistemul de transferuri s-ar putea prăbuşi în urma hotărârii Curţii Europene în cazul Diarra vs FIFA

Sistemul de transfer al jucătorilor din fotbal va fi în centrul atenţiei şi ar putea fi pe punctul de a se prăbuşi vineri, când Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) îşi va anunţa decizia în cazul fostului jucător francez Lassana Diarra împotriva FIFA.

Urmărește
273 afișări
Imaginea articolului Sistemul de transferuri s-ar putea prăbuşi în urma hotărârii Curţii Europene în cazul Diarra vs FIFA

Sistemul internaţional de transferuri, care procesează vânzări de jucători în valoare de sute de milioane de dolari în fiecare an şi care există în forma sa actuală din 2001, este supravegheat de organismul de conducere al fotbalului mondial.

Cu toate acestea, Diarra a contestat acest sistem, susţinând cu succes într-un tribunal belgian în 2017 că regulile de transfer ale FIFA l-au împiedicat să se transfere la un nou club după ce contractul său a fost reziliat de Lokomotiv Moscova.

Regulamentele FIFA prevăd că, în cazul în care un jucător îşi încalcă contractul, iar acesta este reziliat de club, noua sa echipă este răspunzătoare împreună cu jucătorul pentru a plăti despăgubiri vechii sale echipe - ceea ce s-a întâmplat atunci când Charleroi a încercat să îl transfere pe Diarra după ce contractul său a fost reziliat de clubul rus în 2014.

FIFA a refuzat să emită un certificat internaţional de transfer (ITC), împiedicând Charleroi să îl înregistreze pe Diarra la federaţia belgiană. În aprilie 2015, Camera de Soluţionare a Disputelor (DRC) a FIFA l-a obligat pe Diarra să plătească 10 milioane de euro (11 milioane de dolari) către Lokomotiv Moscova. Cu toate acestea, deoarece fostul mijlocaş de la Chelsea, Arsenal şi Real Madrid nu avea club, camera a decis că niciun viitor angajator nu va fi obligat solidar la plata despăgubirilor, iar Diarra s-a alăturat echipei Olympique de Marseille.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS) a respins apelul lui Diarra împotriva hotărârii FIFA, dar jucătorul a dat în judecată FIFA şi Federaţia Regală Belgiană de Fotbal într-o instanţă belgiană pentru a obţine despăgubiri şi şase milioane de euro reprezentând pierderi financiare, deoarece cluburile interesate să îl angajeze pentru sezonul 2014-2015 s-au retras din cauza regulii răspunderii comune.

Instanţa belgiană a solicitat îndrumarea CJUE, iar decizia Curţii Europene ar putea fi devastatoare pentru FIFA dacă aceasta va urma recomandarea adresată judecătorilor de avocatul general Maciej Szpunar, potrivit căreia aceştia ar trebui să fie de partea jucătorului.

„Unele norme FIFA privind transferul jucătorilor se pot dovedi contrare dreptului UE. Aceste norme sunt restrictive şi pot fi justificate doar în circumstanţe specifice”, a scris acesta într-o opinie fără caracter obligatoriu.

Diarra, care şi-a încheiat cariera la Paris Saint-Germain în 2019, este reprezentat de Jean-Louis Dupont, acelaşi avocat care a preluat cazul belgianului Jean-Marc Bosman, care în 1995 a deschis calea pentru ca jucătorii din Uniunea Europeană să se transfere la alte cluburi la sfârşitul contractelor fără a fi plătită o taxă de transfer.

Dupont a declarat că o hotărâre care îl susţine pe fotbalist ar reprezenta o piatră de hotar în modernizarea guvernanţei fotbalului la nivel global, deoarece ar permite sindicatelor jucătorilor şi cluburilor să îşi reglementeze practicile de angajare. „Acest lucru va pune capăt practicii degradante de comercializare a jucătorilor”, au afirmat avocaţii Dupont şi Martin Hissel într-o declaraţie comună în aprilie.

Nu este încă clar care va fi impactul hotărârii asupra ţărilor din afara UE, în special asupra Premier League din Anglia, cea mai mare sursă de fonduri pentru transferuri din lume, dar este probabil să se ajungă la o nouă hotărâre a FIFA care să fie utilizată în toate ţările membre.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici