- Home
- Sport
- LONDRA, (16.12.2010, 15:24)
- Mihnea Marsilian Totan , Mihnea Marsilian Totan ,
Sistemul loviturilor de departajare este inechitabil. Vezi ce soluţie oferă cercetătorii
Sistemul loviturilor de departajare în fotbal este inechitabil, deoarece oferă un avantaj psihologic formaţiei care execută prima, conform unui studiu efectuat de London School of Economics and Political Science (LSE) şi publicat joi.
Urmărește
24 afișări
Sistemul loviturilor de departajare este inechitabil. Vezi ce soluţie oferă cercetătorii (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Autorii studiului au analizat 2.820 de lovituri de departajare din marile meciuri naţionale şi internaţionale disputate în perioada 1970-2000, ajungând la concluzia că prima echipă care a executat a câştigat partida în 60 la sută din cazuri.
"Majoritatea canalelor TV intră în pauză publicitară pe durata tragerii la sorţi a echipei care execută prima lovitură de departajare. Cercetările noastre arată că exact acel moment poate fi decisiv după un meci încheiat la egalitate. Moneda care decide tragerea la sorţi oferă un avantaj de 20 la sută formaţiei desemnate să şuteze prima. Presiunea psihică legată de faptul că trebuie să execute mai târziu afectează clar performanţa celeilalte grupări", a explicat Ignacio Palacios-Huerta, unul dintre coautorii studiului publicat în American Economic Review.
Ignacio Palacios-Huerta şi celălalt coautor, Jose Apesteguia (profesor la Universitatea Pompeu Fabra din Barcelona), au menţionat faptul că au interogat 240 de jucători şi antrenori, profesionişti şi amatori, aproape toţi declarând că preferă să execute primii, pentru a creşte presiunea asupra adversarului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ionuţ Costea a fost eliberat, după ce fusese reţinut în Turcia
-
Bloomberg: Administraţia Trump pregăteşte dezvăluirea planului de încetare a războiului din Ucraina
-
Victor Ponta, întrebat dacă se aşteaptă să fie dat afară din PSD: Îmi asum tot ceea ce fac / Nu exclude o colaborare cu Călin Georgescu
În urma studiului, Palacios-Huerta, profesor la LSE, sugerează conducătorilor fotbalului mondial să renunţe la regulamentul actual şi să adopte pentru departajare un sistem tie-break inspirat din tenis, în care echipele să execute câte două lovituri consecutive: "Astfel, s-ar reduce considerabil avantajul psihologic indus în favoarea primului trăgător, iar cea de-a doua echipă nu se va mai afla mereu într-o cursă de recuperare. Nu va fi doar mai corect, ci şi mai interesant pentru privitorii neutri".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Presa olandeză: Poliţia crede că a identificat hoţii tezaurului dacic, precum şi locaţia unde s-ar afla. ”Este vorba de cel puţin trei autori”
Ţara care pariază tot pe opulenţă absurdă ca să atragă super-bogaţii şi miliardele lor. Au construit palate pentru vânătorii de lux şi acum aşteaptă să vadă cine muşcă momeala
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Milionarul de 53 de ani a cerut-o de nevastă pe iubita lui cu 24 de ani mai tânără
PROSPORT.RO
Ce a găsit Roman Babițchi, soțul Monalisei, când s-a întors la salonul de înfrumusețare: 'Au încercat să ascundă crima'
CANCAN.RO
Zodiile aflate sub protecția lui Dumnezeu în 2025. MINERVA: oportunități și succes pe toate planurile
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe